ANA YEMEKLER,

ÇÖKERTME KEBABI NASIL YAPILIR ?

Kasım 08, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                  ÇÖKERTME KEBABI


       Merhabalar sevgili dostlar,

  Türk Mutfağın da ''et yemekleri''kategorisinde yer alan bir yemek olan ''ÇÖKERTME KEBABI'',

  genel olarak Ege Bölgesinde meşhur olmuş bir kebap çeşitidir.

  Muğla,Bodrum ve Milas bölgesi ile anılmakta olup ''BODRUM KEBABI'' olarakta bilinir.

  Kibrit çöpü tabir ettiğimiz şekilde doğranmış patates kızartmasının üzerine dökülen sarımsaklı 

  yoğurt,üzerine lokum gibi pişirilmiş etler ve domates sosu ile usta ellerden hazırlandığın da

  çok lezzetli ve doyurucu bir yemek olup çokça tercih edilen bir kebap'tır.

  Bu lezzetli yöre yemeğimizi gelin birlikte hazırlıyalım..Ayrıca Neşem Çelik YouTube Kanalım da

  ''VİDEOSU''bulunmaktadır..


  • MALZEMELER:
  • 1,250 gr Bonfile yada Kontrfile Et (ince uzun şeritler halinde)
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • MARİNE:
  • 1 ad kuru soğan rendesi
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 şişe soda
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kararbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • ALT KAT:
  • 5 ad patates (kibrit çöpü doğranmış)
  • DOMATES SOS:
  • 3 ad büyük domates
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz
  • ÜZERİNE:
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • HAZIRLANIŞI:
  • Etimizi marine etmekle işe başlayalım.
  • Kuru soğan rendesi,maden suyu,zeytinyağ,süt,tuz ve baharatları bir borcam içinde karıştırın.
  • Etleri içine bırakarak en az 1 saat buzdolabında bekletip etlerinizi dinlendirin.
  • Bu arada patateslerinizi soyarak hazırlayın.
  • Patateslerinizin daha çıtır çıtır olması için soğuk su ile yıkadıktan sonra iyice kurulayın ve biraz nişasta serptikten sonra kızgın yağda ve az miktarlarda kızartarak hazırlayın.
  • Domates sos için; Domateslerin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayın.
  • Zeytinyağ ve tuz ekleyerek kaynamaya bırakın.
  • Az su ekleyerek güzelce kaynatın ve püre kıvamına gelince ateşten indirin.
  • Yoğurdunuzu sarımsak rendesi ile karıştırarak hazırlayın.
  • Şimdi gelelim etlerin kızartılmasına..
  • Döküm tavanızı yüksek ateşte kızdırın.
  • Sos içinde olan etlerinizi sosundan ayırarak kızgın tavaya bırakın.
  • Tavanın alt kısmına tereyağını alın ve eritin.
  • Mantolama tekniği ile (tereyağından kaşıkla alarak etlerin üzerine bırakma) kısa süre etlerinizi pişirin.
  • Çok uzun süre pişen etler daha sert hale gelecektir.
  • Takribi orta derece de et için 5 dakika ön 5 dakika arka kısmının pişmesi yeterlidir.
  • Şimdi gelelim tabağımızı hazırlamaya...
  • Yemeğinizi porsiyon olarak hazırlarsanız çok daha rahat ve lezzetli olacaktır.
  • Servis tabağına önce kızarttığınız patatesleri yerleştirin.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
  • Etlerinizi yerleştirin ve domates sos ile tamamlayın.
  • Arzuya göre ince kıyılmış maydanoz serpiştirebilirsiniz...
  • Kekik de çok yakışacaktır.
  • Afiyet olsun..
  • Sevgiyle..💖



            

0 comments: