ANA YEMEKLER,

TİRE KEBABI NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?

Kasım 29, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                    TİRE KEBABI



        Merhabalar sevgili dostlar,

   Yöre yemekleri içinde kebaplar ,köfteler ve et yemekleri en çok ilgi çekenler oluyor.

   Bugün de adından da anlıyacağınız gibi Ege'mizin şirin ilçesi ''TİRE''nin meşhur kebabı

   yada köftesi diyeceğimiz harika bir lezzeti yazacağım sizlere..İnanın çok lezzetli..çünkü

   bizim ev de çok sık yapılıyor.Bol tereyağ seviyorsanız onun et'le birleşimi,üstüne üstlük

   domates ilavesi,bu da yetmezmiş gibi alttan dokunan süzme yoğurt,en üstten gelen acısı

   ile tırnak pide yada kızarmış ekmek üzerinde ki lezzeti gerçekten de damak çatlatan cinsten..

   Tire'nin ustaları ile bu lezzet mutlaka katlanıyordur o tartışılmaz ama çoğunluğumuz Tire'ye

   gidemiyeceğimize göre evimizin mutfağında imkanlarımız dahilinde de bu lezzeti hazırlıyabiliriz.

   Hele mangal yakabilme imkanı olanlarınız varsa ,ön pişirme yapacağımız köftelerimizi mangal

  üzerin de yapabilirsiniz ve işte o zaman tamda istenilen gibi olacaktır.Ama mangal imkanı olma_

  yanlar döküm tavanız mangal lezzetini sizlere sunacaktır.

  Ölçülere bire bir uyacağınız takdir de Tire'nin bu enfes lezzetini sofralarınıza taşımanız hiç de zor 

  değil...Ayrıca keşke bir de görseydim diyorsanız o zaman Neşem Çelik / YouTube Kanalına da

  ''ABONE OL'manız hem izleyip hem hazırlamanız mümkün olacaktır.İyi seyirler...

   Haydi hanımlar takın önlükleri,sıvayın kollarınızı TİRE KEBABI'nı hazırlıyalım...


  • MALZEMELER:
  • 12 ad köfte içindir.
  • 400 gr kuzu + dana karışık kıyma
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat + 2-3 damla limon suyu
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 3 ad büyük domates
  • 3 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • ÜZERİNE:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2-3 ad kurutulmuş acı biber (isteğe bağlı)
  • ALT KISMA:
  • Süzme yoğurt
  • SON DOKUNUŞ:
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tırnak pide yada kızarmış ekmek dilimleri
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kıymayı,unu,tuz ve karbonatın üzerine sıkacağınız limon suyunu ekleyerek güzelce yoğurun.
  • Köftelerin içine başka bir malzeme girmeden bu ölçülerde yoğurulacaktır.
  • 10-15 cm uzunluğunda takribi 12 ad köfteleri yuvarlak şişlere geçirin.Bunun için tahta şişler kullanmanız rahat olacaktır.Yuvarlak şişler ince olduğu için 3 yada 4 nü bir araya getirerek bir şiş elde edebilirsiniz.
  • Köftelerinizi hazırladıktan sonra 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
  • Sıcak servis yapacağınız için yemek saatine yakın döküm tavanızı ısıtın hatta kızdırın.
  • Ön pişirme olarak şişte köftelerinizi alt üst çevirerek döküm tavada rengi dönene kadar pişirin.
  • Hafif bir pişirme olmasına dikkat edin.
  • Pişen köfteleri şişlerden çıkararak bir tabağa alın.
  • Aynı tavaya tereyağını alın ve eritin.
  • Domateslerin kabuklarını soyarak küp doğrayın .
  • Erittiğiniz tereyağın içine köfteleri bırakın ve tavayı sallayın.
  • Üzerine doğradığınız domatesleri bırakın tavayı sallayarak köfteleri ve domatesleri güzelce kızartın.
  • Domatesler şeklini bozmasın ve erimesin...
  • Bu arada servis tabaklarına oda sıcaklığın da süzme yoğurdu 2şer yemek kaşığı kadar yerleştirin ve hafifçe yayın.
  • Kızaran köfte ve domatesleri yoğurdun üzerine çıkarın.
  • İsteğe bağlı olarak ama tavsiye ederim özellikle hazırlayın,küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağ eritin ve içine kurutulmuş acı biber ekleyerek kızdırın.
  • Ve köftelerin üzerine bırakın.
  • Son dokunuş olarak ince kıyılmış maydanoz serperek afiyetle ikram edebilirsiniz.
  • Kızartılmış ekmekler yanında çok yakıştığı için pide yerine ekmek tercih edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Neşem Çelik YouTube Kanalımıza bekliyoruz..
  • Sevgiyle...💖


                                         Ziyaretiniz için teşekkür ederim.


0 comments: