FELLAH KÖFTE (SEMİZOTU SALATA YATAĞINDA)TARİFİ NEDİR ? NASIL YAPILIR?

Şubat 14, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                           FELLAH KÖFTE


       Merhabalar sevgili dostler,

  Güney Doğu Anadolu da bir çok ilimiz de kendine has lezzeti ve ufak tefek eklemeleri ile

  hazırlanan ''FELLAH kÖFTE''adından da anlaşılacağı üzere çoğunlukla Adana ilimize ait

  bir yemektir.Bulgurun çok yemekte kullanıldığı Güney Doğu Anadolu yemeklerin de ,Fellah

  Köfte de yine bulgur ana malzemesi olarak hazırlanır.Hatay ,Antakya üzerine ıspanak kavurması

  ile sunarken,Adana,Tarsus,Mersin,Gaziantep,ve bir çok ilimiz de bazen salçalı sosu ile bazen de

  böyle gördüğünüz gibi alt zemin de bir yoğurtlu sebze üzerine yerleştirilerek servis edilir.

  Faydaları saymakla bitmeyen bulgurun yanı sıra,bir sebzenin eşlikçisi olması da insan sağlığına

  iki kat fayda sağlamaktadır ve hazmı kolaylaştırır.

  Bir çoğunuz mutlaka ara ara hazırlamaktasınızdır,bilmeyenler için ben bir de beniz tarifim ile 

  denemeleri için buyrun tarifimize..


  • MALZEMELER:
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı un
  • 1 ad yumurta
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • SOS:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 kahve fincanı su
  • ALT ZEMİN:
  • 1 bağ semizotu
  • 1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
  • HAZIRLANMASI:
  • Bulguru bir kaseye alın ve üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyerek karıştırın ve üzerine bir kapak kapatarak 15 dakika bulguru yumuşatın.
  • Yumuşayan bulgura,unu,kuru soğan rendesini,yumurtayı,salçaları ve tuzu ekleyerek yoğurun.
  • Karışım hamur kıvamı olana kadar yoğurmalısınız.
  • Ceviz büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayın.
  • İki ayrı çeşit pişirebilirsiniz biri haşlama diğeri kızartmasıdır.
  • Eğer haşlama tercih ediyorsanız bir tencerede suyu kaynatın ve az tuz ilave edin.
  • Hazırladığınız köfteleri sıcak suya bırakın ve 5-6 dakika içinde köfteler suyun üzerine çıktığında köfteniz hazır demektir.
  • Diğer alternatif ki ben öyle hazırladım.Tavaya ayçiçek yağını alarak kızdırın ve köfteleri kızartın.
  • Bu arada sosunu ayrı bir tencere de hazırlayın.
  • Kuru nane hariç diğer malzemeleri bir tavaya alın ve kaynatın.
  • Ateşten indirdikten sonra nanesini ekleyerek karıştırın.
  • Semizotu salatasını hazırlayın ve servis tabağına yerleştirin.
  • Üzerine köfteleri yerleştirin ve köftelerin üzerine sos gezdirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

0 comments: