REYHAN ŞERBETİ NASIL YAPILIR ?
REYHAN ŞERBETİ
Merhabalar sevgili dostlar,
Yaz sıcaklarının yüzünü göstermesi ile birlikte soğuk içecekler de talep görmeye başladı.
Hazır satılan içeceklerden uzak durmayı tercih edenler arasındaysanız bugün sizlere ,Osmanlı
Saraylarının vazgeçilmez şerbetleri içinde olan ''Reyahan Şerbeti'nin nasıl hazırlanır onu yaza-
cağım.
Reyhan mı fesleğen mi sorusu bir çoğumuzun kafasını karıştırır ,oysaki bilmemiz gereken
fesleğen de reyhan da aynı familyanın,aynı cinsinden aynı tür bitkilerdir.
Boyları,yaprak irilikleri ve renkleri ile kafaları karıştırsa da dediğim gibi ikisi de aynı familyanın
bitkileridir.
Mini boyda yaprağı ve yeşil rengi ile olan fesleğen'i genellikle balkon saksılarımıza yerleştirir,
ara ara avuç içimizle şöyle bir silkeler sever ve kokusunun yayılmasını sağlarız.Üstelik bu bitki,
balkonlar da böcek uzaklaştırıcı özelliğine de sahiptir.Anlıyacağınız böcek savar olarak iş görür.
İri yapraklı ve çoğunlukla mor renkli olanlara da bir çok yöremiz de ''reyhan'' denir.Esas
farklılıkları ise kokularıdır.Fesleğen (mini yeşil yapraklı olan) tatlımsı yoğun kokulu,Reyhan ise
acımsı keskin kokusu ile bilinir.Ve mor rengi ile de katkı maddesi olarak ilave ettiğiniz de rengini
vermesidir.
Osmanlı Saraylarının vazgeçilmezi dediğimiz şerbetimizin ham maddesidir.Ayrıca da Saraylar da
sadece şerbet olarak değil,cilt bakımı olarak da Sultanları kullandığı bir bitkidir.
Alternatif Tıp Uzmanları da şifa niyetine kullandığı doğal ilaçtır.Sinir ve Sindirim sistemini yeniler,
antibakteriyal özelliği ile vücudu temizleme de oldukça etkilidir.
Bunca faydaları ile şimdi tam da mevsimi ise ve de doğal içecekler tercih edenler için gelin
bu şifalı bitki ile lezzetli bir şerbet hazırlıyalım ve buzdolaplarınız da cam şişeler içinde her daim
elinizin altında bulunarak soğuk içecek isteğinizi sağlasın.
Hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- 2 bağ mor Reyhan (eğer reyhan bağları küçük ise 3 bağ almanızı tavsiye ederim)
- 1 ad orta boy çubuk tarçın
- 4-5 ad nar çiçeği
- 4 ad karanfil
- 3 gr limon tuzu
- 250 gr toz şeker
- 1,5 lt kaynatılmış su
- HAZIRLANMASI:
- Reyhan bağlarını sapları ile birlikte güzelce yıkayın ve kenara alın.
- Tencerenize kaynar suyu alın.
- Toz şekeri ekleyerek orta ateşte şekerin erimesini sağlayın.
- Limon tuzu,tarçın ,karanfil ve nar çiçeğini ekleyerek 5 dakika daha birlikte kaynatın.
- Tarçın ve karanfil kokusunu bıraksın.
- Reyhanları sapları ile birlikte şlave ederek 5 dakika da birlikte kaynatın.
- Ateşten indirin ,kapağını kapatın ve oda sıcaklığında demlendirin.
- Süzerek cam sürahi yada şişeler boşaltarak buzdolabına kaldırın.
- Soğuk olarak ikram edin.
- Nefis lezzeti ve şahane rengi ile hepinize şifa olsun.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...
- Not: Tarifimizin Neşem Çelik/YouTube Kanalımız da ve bulunduğunuz sitemizin ''VİDEOLAR''Bölümünde videosunu bulabilirsiniz.
- Kanalımıza ve sitemize ABONE OL'un ücretsiz olarak tariflerden haberiniz olsun.
o
0 comments: