ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE TARİFİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR ?

Haziran 06, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                           ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE

      Merhabalar sevgili dostlar,

  Yaz sıcakları yüzünü göstermeye başladı ve yaz sebzeleri de manavlar da yerlerini aldı.

  Yaz aylarında tercih edilen yiyeceklerin ilk sıralarında ,hafif olmaları ve 2-3 gün buzdolabında 

  aynı tazelikte kalabilme özellikleri ile zeytinyağı yemekler ve bunun yanı sıra mevsim itibariyle

  yeşilliklerin bol olması nedeniyle ''yeşil salatalar''bir çoğumuzun  yemek tercihi olmakta..

  BÖRÜLCE-Vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir.Tazesinden kurutulmuşuna bir çok vitamin

  ve mineralleri içermektedir.Özellikle de kansızlığa ve vücutta oluşan şişliklere (özellikle ayaklarda)

  iyi geldiği bilinir.

  Bitkisel proteinleri bünyesinde barındıran börülce,proteinin yanı sıra da karbonhidrat,lif,fosfor,

  kalsiyum,demir,sodyum ve A vitamini içermektedir.

  Baklagiller familyasından olup fasulyeye benzer yapısı ile de kullanım alanları geniş bir yelpazedir.

  Ülkemiz de börülcenin yetiştirildiği alanların başında Ege Bölgesi gelmektedir.Ege Mutfağına 

  baktığımızda da börülce'yi sıkça görebiliriz.Salatasından ,zeytinyağlısına ve et yemekleri yanında 

  garnitür olarak da sunulmaktadır.Diğer yandan Akdeniz Bölgesinde de üretimi yapılmaktadır.

  İç Anadoluya inildiğin de fasulyeyi bile bulmakta zorlansakta nadiren manavlar da yerini alır.

  Yaz aylarında zeytinyağlı yemekleri ve salataları tercih edenler için bol domatesli ve taze sarımsaklı

  zeytinyağlı bir yemek hazırlıyalım.

  Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 600 gr taze börülce
  • 3 ad büyük domates + 5-6 ad cherry domates
  • 5 diş sarımsak (taze)
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 çay bardağı (100ml) zeytinyağ
  • 3 ad kesme şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • HAZIRLANMASI:
  • Börülcelerin uç kısımlarını alarak ortadan ikiye bölün ve yıkayarak süzdürün.
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte düdüklü tencerenize alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küpler halinde doğrayın.
  • Cherry domatesleri sadece ortadan ikiye kesin.
  • Sarımsakları da halka doğrayın.
  • Kavrulmakta olan kuru soğanlara domatesleri ilave ederek domatesler suyunu çekene kadar kavurun.
  • Sarımsakları da ekleyin.
  • Yıkayıp hazırladığınız börülceyi,şekeri,tuzu ve suyunu vererek karıştırın ve düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
  • Düdüklü tencereler markaları itibariyle farklı pişirme zamanları olabilir,takribi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede yemeğiniz pişecektir.
  • Servis tabağına alacağınız börülceyi soğumaya bırakın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

0 comments: