EKMEKLER,

MOR EKMEK NASIL YAPILIR ? TARİFİ VE ÖLÇÜLERİ NEDİR ?

Temmuz 01, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


 


                                                            MOR EKMEK


         Merhabalar sevgili dostlar,
  Son günlerin trend olmuş ekmeklerinden birisi de MOR EKMEK..
  Mor Ekmek nedir diye merak edenlere ,tabiki de gıda boyası ile yapılan bir ekmekten bahsetmiyoruz..
  Siyah havuç ve kırmızı lahananın faydalarını sanırım bir çoğumuz biliyoruz.Ve çok sık olarak da
  tüketmeye çalışıyoruz.
  Siyah havucu çoğunlukla Şalgam Suyu yapımında kullansak da aslında havuç salatası yapımında da
  rahatlıkla kullanabileceğimiz bir ürün..Kırmızı lahanaya gelecek olursak da yine yeşil salataların
  içinde kullanıldığı gibi,turşusu ve kavurması ile de kullanırız.Kan yapıcı özellikleri ile kolesterol
  seviyesinin kontrolünde vede daha bir çok faydaları ile sık kullanmaya dikkat ederiz.
        İşte Mor Ekmeğimize rengini veren de bu iki güzel sebze..Rengini vermekle kalmıyor lezzetini de
  ekmeğin içine katarak enfes bir ekmeği sofralarımıza taşıyor.Hele ki fırından çıkar çıkmaz dış kabuğu 
  çıtır içi ise yumuşacık dokusuyla üzerine süreceğiniz güzel bir tereyağ ile öncelikle denemenizi tav_
  siye ederim.
        Sizlere detaylı anlatmaya çalışacağım,ayrıca tarifimin videosu bulunmaktadır.Belki görerek hazır-
  lamayı arzu edersiniz.
  • MALZEMELER:
  • 125 ml ılık süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 su bardağı siyah havuç ve kırmızı lahana püresi
  • 1 su bardağı da bunların suyu
  • 500 gr + 200 gr = 700 gr Un
  • HAZIRLANMASI:
  • Hepinize kolay gelsin.Bu ölçüler biri 24lük biri 15lik çember içine konularak hazırlanmıştır.
  • Öncelikle ekmeğimize rengini ve tadını verecek olan püreyi ve suyunu hazırlamakla başlayalım.
  • 1 ad büyük siyah havuç ve 1büyük çorba kasesi kırmızı lahanayı 3 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın.(Kırmızı lahanayı ince doğrayarak,havucu halka keserek haşlayın)
  • Haşlanan sebzeleri rondoya alın ve püre haline getirin.Suyunu da bir bardağa aktarın (1 su bardağı)
  • Hamuru yoğuracağınız kaseye yada mikser kabınıza ılık süt,şeker ve mayayı alarak karıştırın ve 10 dakika aktif hale getirin.
  • Önce 500gr unu tuz ile karıştırın.
  • Püreyi,suyunu zeytinyağını ekleyerek karıştırın.
  • Bu işlemi mikser ile yapıyorsanız 8-10 dakika yoğurun,ele yapışan ama sünen bir hamur olacaktır.
  • Bu aşama da kalan 200 gr unu da ekleyerek aynı şekilde 10 dakika yoğurun.Yine elinize yapışacaktır un eklemeyin.
  • Genişçe bir kaseyi zeytinyağ ile yağlayın(4-5 yemek kaşığı)
  • İçine hamuru aktarın ve üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  • Bir saat sonunda kabın içinde hamurunuzu katlama yaparak tekrar örtün ve 1 saat daha bekletin.
  • Katlama işlemi hamurunuzun dört bir yanını bohça gibi kapatmaktır.
  • İkinci 1 saatin sonunda hamurunuzun baloncuklar halinde pısır pısır harika bir hamur olacaktır.
  • Fırın tepsinizi yağlı kağıt ile kaplayın ve çemberlerin kenarlarını yağlayarak tepsiye yerleştirin.
  • Hamurunuzu iki ayrı çembere yerleştirin ve düzeltin.
  • Biri büyük biri küçük iki adet ekmeğiniz olacaktıır.
  • Üzerlerini örtün ve fırınınız ısınana kadar bekletin.
  • Bu arada fırınınızı 200 derece de ısıtın ve alt katına bir kase su bırakın.Ekmeğiniz nemli bir fırında daha güzel pişecektir.
  • Şimdi ekmeklerin üzerine biraz un serpelim ve fırın ısınınca atalım fırına..
  • Takribi 20 dakika içinde ekmekleriniz pişecektir.Tabi sizler yine de fırın ayarlarınızı ona göre kontrol edin.
  • Mutfağınıza yayılan mis gibi kokusu ve harika lezzeti ile işte MOR EKMEKLER fırından çıktı..
  • Haydi o zaman AFİYET OLSUN..
  • Sevgiyle...


      

                                                     Afiyet Olsun..

    Ziyaretiniz için teşekkür ederim.


💖💖💖

0 comments: