PATATESLİ SİNİ KEBABI TARİFİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR?
Merhabalar sevgili dostlar,
Kurban Bayramına az günler kala evlerde tatlı telaşlar başlamıştır.Önce ev temizliği ile başlayan,
daha sonra ikram faslına geçilen,tatlısıyla tuzlusuyla ,yemeğiyle,böreğiyle farkında olmadan bazen
de çok abartır tepsi tepsi ikramlıkları tezgaha dizeriz.
Dünyada ve Ülkemiz de 2 yıldır yaşanan salgın nedeniyle geçtiğimiz bayramları biraz buruk ,biraz
sevdiklerimizden ayrı,hane halkı olarak geçirsekte,yine de millet olarak alışagelen adet ve gelenek-
lerimizden vazgeçemeyiz.İnşallah bu bayram çoluk çocuk eş dost bayramlaşacağımız,birlikte yemek-
ler yiiyeceğimiz ,sohbetler edeceğimiz güzel bir bayram geçirmeyi diliyorum.
Her ne kadar Kurban Bayramının sofralarda baş yemeği ''KAVURMA ve eşlikçisi PİRİNÇ Pİ-
LAVI''olsa da kurban kesemeyenler için ,hem lezzetli hem bereketli hemde bayrama yakışır bir tarif,
sizler için hazırladım.
İç malzemesinin içli köfte gibi olan lezzeti,dış kaplamasının hafif gevrek ama ağızda dağılan
yumuşak kıvamı ile yerken sizlere içli köfte tadını verecek çok lezzetli bir yemek..
İçli köfteyi çok severim ama ince açıp şeklini veremiyorum diyenler için de çok güzel bir
alternatif..
Anadolumuzun yöresel yemekleri denince bir çok bölgemiz de çok ufak farklılıklar ile yapılan
ve kalabalık sofralar için özellikle düğün ,sünnet,bayramlara yakışan ,gözümüzü doyurduğu gibi
midemizde de bayram yaşatacak bir yemek...
Sizler için Neşem Çelik / YouTube Kanalımda da tarifi bulunmaktadır.https://www.youtube.com/watch?v=pEfDPMrW3PI&t=36s
Hepinize kolay gelsin..
- MALZEMELER:
- DIŞ KAPLAMA:
- 3 ad orta büyüklükte patates (haşlanmış)
- 3 su bardağı ince bulgur
- 200 gr dana kıyma
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı sıcak patateslerin haşlama suyu
- Tuz - Karabiber
- HAZIRLANMASI:
- Bir tepsiye bulguru alın ve üzerine patateslerin haşlama suyunudan 1 su bardağı ekleyerek şöyle bir karıştırdıktan sonra üzerine bir kapak kapatarak 10 dakika dinlendirin.
- Bulgurunuz bu aşamada hafiften yumuşak kıvam alacaktır.
- Şimdi küpler halinde doğrayarak haşladığınız patatesleri sıcak sıcak bulgura ekleyin ve (biraz eliniz yanabilir bir eldiven kullanmanızı tavsiye ederim)bulgur ile patatesleri güzelce yoğurarak harmanlayın.
- Patatesler bulgurla iyice özleşsin.
- Kıymayı ekleyerek tekrar yoğurmaya devam edin.
- Salçalar ,tuz ve karabiber ilavesiyle tam bir yumuşak hamur kıvamı alana kadar yoğurun.
- Hazırladığınız bulgurlu karışımı iki eşit parçaya ayırın ve üzerini örterek kurumasını önleyin.
- Şimdi gelelim iç harcını hazırlamaya;
- MALZEMELER:
- 300 gr dana kıyma
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 ad kuru soğan
- 1 su bardağı iri doğranmış ceviz (150gr)
- 1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz
- Tuz
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber,karabiber,kimyon,kuru nane
- ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
- HAZIRLANMASI:
- Tavaya tereyağını alarak eritin ve kıymayı ekleyerek kavurmaya başlayın.
- Kavrulan kıymalara küçük doğradığınız kuru soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Cevizleri,tuzu ve baharatları ekleyin,karıştırın.
- En son maydanozları ilave ederek karıştırın ve ateşten indirerek ılık hale getirin.
- Şimdi gelelim birleştirmeye;
İki eşit parçaya ayırdığınız dış kaplamanın önce birini iki yağlı kağıt arasında ince olacak şekilde(1cm) tepsi boyutunda açın. - Bu arada tepsimiz 30x40 dikdörtgen tepsidir.
- Tepsinizi bolca zeytinyağ ile yağlayın ve açtığınız parçayı düzgünce yerleştirin.
- Üzerine hazırladığınız iç harcını eşit yerleştirin.
- Diğer dış kaplamayı da yine iki yağlı kağıt arasında ince açarak üzerine kapatın.
- Yan kısımları bastırarak kapatın.
- Üzerine zeytinyağ sürün.
- Bir bıçak ile kare dilimler halinde hafifçe kesin.
- 200 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika pişirin.
- Fırın ayarları marka ve modelleri olarak ısı farklılıkları gösterebilir.Üzeri kızarana kadar tabirini kullanmak zorundayım.😊
- Fırından çıkarın ilk sıcağı çıktıktan sonra dilim yerlerinden iyice keserek servis tabağına alın.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: