ANA YEMEKLER,

FIRINLANMIŞ MANTI NASIL HAZIRLANIR ? TARİFİ NEDİR ?

Eylül 30, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                     FIRIN MANTI




       

                     Merhabalar sevgili dostlar,

  Hamur,kıyma ve yoğurdun muhteşem uyumu...Üzerine birde tereyağ ve biberli sos ile harika

  bir yemek..Bu lezzeti seveyen yoktur sanırım..

      Ülkemizde bildiğimiz MANTI,değişik Ülkelerde değişik isimler ve şekiller almış,farklı iç 

  malzemesi  ve soslar ile hazırlanmıştır.

      Türklerin bildiği MANTI,Orta Asya ve Kafkasya 'da bulunan lezzetlerden ortaya çıkmıştır.

  Orta Asya ve Ülkemizde mantının içine farklı malzemeler konularakta hazırlanır.Patates,kuşbaşı et

  nohut,mercimek ve tavuk eti mantının başlıca iç malzemeleri arasındadır.

       İlk keşfeden kim diye soracak olursanız da ,kökeni ÇİN'e dayanmaktadır.Adını da ÇİN-Kore

  kökenli ''MANTOU''sözcüğünden almıştır.Bizim şu anda mantıyı seviyor ve yiyor olmamızın nedeni

  de Orta Asya Türkleridir...

      Ve mantının Anadoluya uzanan serüveni de orada başlamıştır.Çok eski tarihlerden beri yenen bir

  yemek olmakla birlikte Osmanlı Saray Mutfağında da önemli bir yere sahiptir.Örneğin Fatih Sultan

  Mehmet'in neredeyse hergün güne mantı ile başlamayı sevdiği kayıtlarda görülmektedir.

  II.BEYAZIT da mantıyı seven bir diğer padişahtır,yalnız onun tercihi buharda pişen mantıdan yanadır.

       Ülkemiz de MANTI denilince ilk akla gelen şehrimiz KAYSERİ'dir.Özellikle de bir kaşığa 40

  adet mantının sığabileceği kadar küçük kapatılması ile bilinir.

       Kayseri Mutfağı mantıları iki aşamalı pişirirken birçok yöremiz de suyun içinde haşlanarak 

  üzerine diğer malzemeler eklenerek servis edilir.Kayseri Mutfağı ise önce hafif haşlar ve o suyu 

  döktükten sonra başka bir tencerede kaynayan salçalı et suyuna ,hafif haşlanan mantıları ekleyerek

  bir kez daha kaynatır ve salçalı olarak tabaklara aldıktan sonra da sarımsaklı yoğurdu,kızdırılmış

  tereyağ ve arzuya göre sumak,nane ilavesiyle ikram ederler.

       Genellikle de hazırlanan mantılar önce fırınlanır daha sonra da haşlanır.Fırınlanan mantı hafif

  bir kızarma koku ve lezzeti ile haşlandığında ise hem açılma riski ortadan kalkar hemde güzel bir

  lezzeti ortaya çıkarır.

       Benim de tercihi önce fırınlamak daha sonra dişe dokunur kıvamda yani AL-DANTE haşlamaktır.

       Haydi gelin böyle denemediyseniz eğer bir de böyle hazırlayın.

       Hepinize kolay gelsin...

  • MALZEMELER:
  • HAMUR:
  • 4 su bardağı Un
  • 1 ad yumurta
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağından biraz az oda sıcaklığında su
  • HAZIRLANMASI:
  • Hamur yoğurma kasenize unu alın ,üzerine tuz serperek karıştırın.
  • Orta kısmını havuz gibi açın ve yumurtayı kırarak çırpın.
  • Azar azar suyunu vererek ele yapışmayan ama biraz sertçe bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 1/2 saat dinlendirin.
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 ad büyükçe kuru soğan rendesi (soğanın suyunu süzün)
  • Tuz - Karabiber
  • HAZIRLANMASI:
  • Bir kase içinde bütün malzeeleri karıştırın ve bir kenara alın.
  • ÜZERİ İÇİN:
  • DOMATES SOS:
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1,5 su bardaüı su
  • HAZIRLANMASI:
  • Küçük bir tencereye bütün malzemeleri alarak karıştırın.
  • Kısık ateşte 10 dakika kaynatın.
  • AYRICA ÜZERİNE:
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Ve kızartılmış hamur parçaları 
  • HAZIRLANMASI:
  • Dinlenen hamuru 4 eşit bezeye ayırın.
  • Her bir bezeyi yufka büyüklüğünde oklava ile açın.
  • Bir bıçak yada rulo kesici ile küçük kareler olacak şekilde kesin.
  • Kare hamurların orta kısımlarına kıyma harcından koyarak bohça şeklinde kapatın.
  • Bütün hamurları aynı şekilde hazırladıktan sonra fırın tepsinize yağlı kağıt sererek mantıları yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 10 dakika kızartın.Mantıların rengi hafif pembeleşsin.
  • Fırından çıkan mantılar oda sıcaklığına geldikten sonra,genişçe bir tencere de az tuz ilavesiyle su kaynatın.
  • Mantılarınızı kaynayan suya bırakın ve damak lezzetinize göre pişirin.
  • Biraz dişe dokunur kıvamda pişmesi güzel olacaktır.Tercih sizin..
  • Bu arada domates sos ve sarımsaklı yoğurt için hazırlık yapabilirsiniz.
  • Mantılarınızı kare keserken hamurun yan kısımlarında kalan hamur parçalarını erişteden biraz küçük boylarda şeritler halinde kesin ve az un ilavesiyle karıştırın.(birbirlerine yapışmasın)
  • Küçük bir tavaya bu hamurları alın ve üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirerek karıştıra karıştıra kızartın.
  • Pembeleşen hamurların üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyerek eritin.Ve toz kırmızı biber ekleyerek ateşten indirin.
  • Şimdi servis zamanı...
  • Tabaklara mantıları suyunu süzerek paylaştırın.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirin.
  • Son olarakta kızarttığınız kırmızı biberli hamur parçalarını yerleştirin.
  • Arzuya göre sumak,kuru nane serpebilirsiniz.
  • Bu harika lezzeti her ne kadar zahmetli olsa da hiç olmazsa ayda bir kez pişirerek paylaşın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖



0 comments: