ÇİKOLATALI İRMİK HELVASI,

ÇİKOLATALI İRMİK HELVASI NASIL PİŞİRİLİR ? ÖLÇÜLERİ NEDİR?

Eylül 21, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                           ÇİKOLATALI İRMİK HELVASI


          Merhabalar sevgili dostlar,

   Doğumda ,ölümde,düğünde ,dernekte irmik helvasına hemen her yerde rastlamaktayız.

   Çoğumuzun aklına cenazeler de kavrularak dağıtıldığı bilinse de bu gelenek bizlere Orta Asya

   Türk İnanışlarından gelmektedir.

         Aslında Osmanlı Saray Mutfaklarına gittiğimiz de ''HELVA'',keyfin,sevincin,şehzadenin taht-

    a geçişinin,harem de doğumun,savaşta zaferin şerefine kavrulup dağıtılan yenen bir tatlıdır.

    Bir çok gelenek ve görenekleri,yemek kültürünü aldığımız Saray Mutfaklarının bu güzel geleneğini

    niye tercih etmediğimiz ise Türklerin Arap kültürüne yakınlaşması sebebiyet vermektedir.

          Günümüz de ''HELVA''dükkanlarının çoğalması ve çeşitli ilave malzemeler ile zenginleştirilmesi

    sonucu gençler tarafından da sevilerek tüketilen bir tatlı haline gelmiştir.

          En çok tercih edilen helvalardan biri de ''İRMİK HELVASI''dır.Yörelerimiz olarak bakıldığında

    Un Helvası ile yapılan çeşitler görülmektedir.Bu biraz da yemek alışkanlıklarına bağlı olarak 

    değişkenlik gösterir.

           Alışılmışın aksine bugün sizlere ek malzeme olarak çikolata kullanarak güzel bir helva hazır-

     ladım.Özellikle çocukların daha çok seveceğini düşünüyorum.

           Haydi o zaman helva severler,bir de çikolatalı helvayı deneyin.

  • MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı irmik 
  • 3 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 100gr tereyağ + 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı (ajda) fındık kırığı
  • 100 gr bitter çikolata
  • ÜZERİNE:
  • Antep fıstığı yada Fındık kırığı
  • HAZIRLANMASI:
  • Öncelikle süt ve şekeri bir kaseye alarak pişirmeden karıştırarak şekeri oda sıcaklığında eritin.
  • Helva tencerenize tereyağını alın ve eritin.
  • Fındıkları ekleyerek hafifçe kavurduktan sonra irmiği ekleyerek kısık ateşte kavurmaya devam edin.
  • İrmik helvasının özelliği ağır ateşte devamlı kavurarak kokusunu çıkarmak ve irmiğin rengini hafifçe döndürmektir.
  • İrmiğin rengi dönmeye başlarken zeytinyağını ekleyerek 5 dakika daha kavurun.
  • Hazırladığınız sütlü şerbeti azar azar ve karıştırarak ekleyerek kapağını kapatın.
  • Bitter çikolatayı küçük parçalara kesin.
  • Şerbetini çekmeye başlayan helvaya çikolataları ilave ederek hızlıca karıştırın ve bir mutfak havlusu örtün,kapağını kapatın ve dinlendirin.
  • Helvanızı ister kaselere koyarak ters çevirin ve servis tabağına alın,isterseniz kaşık kaşık tabaklara servis edin.
  • Üzerini antep fıstık tozu yada fındık kırığı ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...




                                            AFİYET OLSUN....


0 comments: