KADAYIFLI REVANİ,

KADAYIFLI REVANİ NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?

Şubat 10, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                KADAYIFLI REVANİ


         Merhabalr sevgili dostlar,

    Dünden bugüne Türk Mutfağının ''tatlılar''kategorisine bakıldığında ''REVANİ''ilk sıralarda yerini

    alır.Öyküsüne kısaca göz atacak olursak da Osmanlı Döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethedil-

    mesi şerefine saray aşçıları tarafından icat edilen bir tatlıdır.O günlerden bu günlere gelen ve her

    daim tercih edilen tarifler de olduğu gibi de bir tesadüf yada bir kutlama şerefine yapılan yemekler

    yada tatlılar gibi..

             4.Murat Han zamanından günümüze kadar gelen ve Türk Mutfağın da yerini alarak ve milletçe

   çok sık tüketilen bir tatlı olması sebebiyle bayramlar da ve yemek üstü tatlı ikramlarında tercih edi-

   len tatlıdır.

            Her ne kadar pratik yapımı olduğu görülse de hamurunun süngerimsi dokusunu ve şerbetinin

   hamura tamamen geçmesini sağlayarak lezzetli bir tatlı ortaya çıkarmak için biraz özen ve sabır ister.

            Bugün sizler için hazırladığım ''REVANİ''ye bir ilave yaparak daha da lezzetli bir hale getirdim.

    Denediğiniz zaman beğeneceğinizi umuyorum. Ölçüleri birebir olmakla birlikte yazdığım şeylere

    dikkat ederseniz sevdiklerinizle güzel bir tatlıyı paylaşacaksınız.

            Hepinize şimdiden kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • HAMURU:
  • 3 ad yumurta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı İrmik
  • 1 su bardağı Un
  • 1 orta boy çorba kasesi iri doğranmış ceviz
  • 1,5 su bardağı kavrulmuş tel kadayıf
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • ÜZERİ İÇİN:
  • Toz Antep Fıstığı yada Hindistan Cevizi
  • HAZIRLANMASI:
  • Hamurun yapımı ile başlayalım.
  • Yumurtalar ve toz şekerini mikser kabınıza alarak yoğun bir kıvam alıp köpük haline gelene kadar çırpın.
  • Yoğurt ve zeytinyağını ekleyin karıştırın.
  • Kuru malzemelerini sırayla ekleyerek karıştırın.
  • Tel kadayıfı kavrulmuş almadıysanız ,şehriye boyutunda kesin ve tavada rengi dönene kadar kavurun ve soğutarak hamura ilave edin.
  • Kare yada dikdörtgen borcamı yağlayın ve hamur karışımını yerleştirin.
  • Eşit dağılımını sağlayın.
  • 160 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika pişirin.(kürdan testi yapın)
  • Fırından çıkan tatlıyı 5 dakika (ilk sıcağı çıkana kadar) bekletin ve oda sıcaklığında soğuyan şerbetini verin.
  • Tatlınızın üzerini strech ile kapatın ve 1 saat dinlendirin.
  • GELELİM ŞERBETİNE:
  • Su ve şekeri tencereye alarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynamasına müsade edin.
  • Limon dilimini ekleyin ve 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
  • Başka bir kaseye aktarın ve oda sıcaklığında soğutun.
  • Tatlımız dinlendiyse kare dilimleyelim ve her bir dilimin üzerine fıstık tozu serpelim.
  • Damaklar da enfes tadı ile ''TEL KADAYIFLI REVANİ''ikrama hazır..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖


                                       AFİYET OLSUN...💖💖💖

0 comments: