KEŞKÜL NEDİR ? KEŞKÜL-Ü FUKARA NASIL HAZIRLANIR,TARİF VE ÖLÇÜLERİ NELERDİR?
KEŞKÜL-Ü FUKARA
Merhabalar sevgili dostlar,
Sizlere bugün çok eskilerden gelen hikayesi ve lezzeti ile günümüzde de çok severek tükettiğimiz
sütlü tatlılar arasında sanırım ilk beş'e girecek bir tatlıyı anlatacağım.
Öncelikle hikayesine kısaca göz atacak olursak ''KEŞKÜL Osmanlı da Derviş çanağı demektir.
Abonoz ağacından yapılan bir çeşit çantadır.Dervişlerin tarikat felsefesi gereği gurur ve kibri
yenmek adına dilenmeye mecbur bırakılmaları ve zaman zaman Kadı ile birlikte halkın arasına
karışılarak para yada yiyecek dilenerek bu çanağa koymalarıdır.
Toplanan para ve yiyecekler de daha sonra fakir halka dağıtılır.Bu dağıtılan yiyecekler de genellikle
tatlıdır.Bu yüzden de adı KEŞKÜL-Ü FUKARA'dır.
Bilindiği üzere KEŞKÜL en eski sütlü tatlılarımızdan bir tanesidir.
O dönemler de sulu yiyecekleri koyulaştırmak için ekmek kullanılsa da daha sonraları ekmeğin
yerini ezilmiş ceviz almıştır.Keşkül de sütün koyulaştırılması için kullanılan ezilmiş ceviz,
şekerle birlikte karıştırılarak yapılmaya başlanmıştır.Ama daha sonraları beyaz rengi elde etmek
için ceviz yerini bademe bırakmıştır.Ve koyulaştırma işini de sübye kullanarak yapmışlardır.
Günümüz de ise bu işlemi bizler nişasta ile yapmaktayız.
Hikayesi ve geçmişten gelen lezzeti ile KEŞKÜL-Ü FUKARA neredeyse o günün lezzetli
tarifi ile bugün burada sizlerle...
Genellikle pastaneler de yemeyi tercih ettiğiniz KEŞKÜL_ü gelin kendi mutfağımız da hazır-
lıyalım ve sevdiklerimiz le paylaşalım.
Ayrıca sizler için ''VİDEOSU''da bulunmaktadır...
- MALZEMELER:
- 1 lt Süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı badem unu
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 ad yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası + 1/2 su bardağı su
- ÜZERİNE:
- File Badem
- HAZIRLANMASI:
- Tencerenize süt,şeker,hindistan cevizi,badem unu,yumurta ve vanilyayı ekleyerek güzelce karıştırın.
- Orta ateşe alın ve karıştırarak kaynatın.
- Diğer tarafta nişasta ve suyu bir kase içinde çözdürün.
- Kaynamakta olan tatlınıza yavaş yavaş ve karıştırarak nişastayı ekleyin.
- Takribi 5 dakika içerisinde tatlı kıvam alacaktır.
- Ateşten indirin ve kaselere boşaltarak soğutun.
- Soğuyan tatlının üzerini file bademlerle süsleyin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: