hamur işi,

UN HELVALI KURABİYE NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR?

Şubat 24, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                         UN HELVALI KURABİYE


         Merhabalar sevgili dostlar,

   Çay ve kahve ikramlarının en güzel eşlikçisidir KURABİYELER..

   Tamamen şans eseri ortaya çıkan kurabiyeler,tahmini 7.yüzyıl öncesi ekmek fırınlarının ısı ölçüsünü

    ayarlamak için küçük ekmek parçalarının pişirilmesi ile başlamıştır.

    Deneme amaçlı pişirilen ve o dönemde adına KOEKJE denilen ve daha sonra farklı malzeme ilave-

    leriyle pişirilerek adını COOKIES (kurabiye) almıştır.

    7 .yüzyılda tarihi kayıtlara da bu isimle geçmiştir.

    17. ve 18.yüzyılda profesyoneller tarafından yapılırken.19.yüzyılda artık evlerde de yapılmaya

    başlanmıştır.Her ülkeninde kendine has kurabiyesi ve bu kurabiyelerin bazılarının hikayesi de vardır.

    Ülkemizde ilk kez Osmanlı Döneminde yapıldığı ve saray mutfağında yerini aldığı bilinmektedir.

    Osmanlı saray mutfağında çok sık kullanılan malzemeler olan incir,kayısı,üzüm ve bal kullanılarak,

    yapılmıştır ve kayıtlara da geçmiştir.

            Günümüze gelecek olursak da son yıllarda aranan yiyecekler sınıfında hızlı yükselişe geçmiştir.

     Kahve satan mekanların çoğalması da kurabiyeyi farklı bir boyuta taşımıştır.

     Çocukluğumuzun kısıtlı tarifi üzeri toz şekerli kurabiyeler yerini çikolatalı,kahveli,meyveli vs

     bir çok çeşiti ile bulunmaktadır.

           Talebe ve halkın damak lezzeti göz önünde bulundurularak ek malzemeler ile çeşitleri

     çoğalmıştır.

          Bugün bende yine iki sevilen ürünü bir araya getirerek lezzetli bir kurabiye ortaya çıkardım.

     Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.Haydi o zaman tarifimize geçelim.

  • MALZEMELER:
  • UN HELVASI İÇİN:
  • 60 gr tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay tabağı iri doğranmış ceviz
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 orta boy kahve fincanı tahin
  • HAZIRLANMASI:
  • Tereyağ ve zeytinyağını tencereye alın ve tereyağının erimesini sağlayın.
  • Unu ekleyerek kısık ateşte un gevşeyip kokusunu çıkarana kadar kavurun.
  • Bu arada şerbeti için de su ve şekeri kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ateşten indirin ve tahini ekleyerek karıştırın.
  • Şerbeti ılık hale getirin.
  • Kavrulan una şerbeti yavaş yavaş ekleyerek hızlıca karıştırın.
  • Ateşten indirin ve soğumaya bırakın.
  • KURABİYE HAMURU:
  • 125 gr yumuşak tereyağ yada margarin
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 ad yumurta
  • 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı Un
  • HAZIRLANMASI:
  • Tereyağ yada margarini pudra şekeri ile karıştırın.
  • Yumurtayı ekleyin.
  • Un ,kakao ve vanilyayı ekleyerek hamuru elde edin.
  • Hamurunuzu 1/2 saat dinlendirin.
  • Hamuru 4 eşit parçaya ayırın.
  • Bu arada soğuyan helvayı da 4 eşit parçaya ayırın ve rulo yuvarlayın
  • Hamurun birini strech arasında 1/2 cm kalınlığında açın.
  • Alt kısmına rulo yaptığınız helvayı yerleştirin ve hamurla birlikte rulo sarın.
  • Birer parmak uzunluğunda ip yardımı ile kesin (hamurun ezilmemesi için ip kullanın yada tırtıklı bıçak da kullanabilirsiniz)
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine kurabiyeleri yerleştirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin ve soğutun.
  • ÜZERİ İÇİN:
  • 100 gr bitter çikolata
  • Antep fıstığı
  • Çikolatayı ben mari usulü eritin.
  • Kurabiyelerin uç kısmını çikolataya bulayın ve antep fıstığına batırın.
  • Hem görüntüsü hem lezzeti ile biraz aşamalı bir tarif olsa da inanın emeğinize değecektir.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖💖💖


                                          💖💖💖

0 comments: