KATIKLI (BİBERLİ ) EKMEK NASIL HAZIRLANIR ? TARİFİ NEDİR ?YÖRESEL MUTFAKLAR-HATAY MUTFAĞI-
KATIKLI (BİBERLİ) EKMEK
Merhabalar sevgili dostlar,
Haydi bugün Hatay Mutfağına bir göz atalım ve o yörenin neredeyse çay saatlerinde olmazsa olmaz
ikramlarından bir tanesini hep birlikte hazırlıyalım.
Baharat yolu ve İpek yolu üzerinde bulunan Mezopotamya ve OrtaDoğuya açılan kapı olan
Hatay,mutfak kültürü ile yüzyıllardır yemek tariflerinin korunarak nesilden nesile aktarımı açısın-
dan oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Yemek için yaşamak mı ? Yaşamak için yemek mi? sorusunun cevabı Hatay'da Yemek için
yaşamaktır.
M.S 3.yüzyıla ait olan ''Neşeli Ol,Hayatını Yaşa''olarak bilinen mozaiği de bunu destekler.
Hatay Mutfağı taze sebzelerin,zeytinyağının,baklagillerin ve tahılların yani Akdeniz Mutfağında
kullanılan malzemelerin kullanıldığı bir mutfaktır. Farklı din ve mezheplerin bir arada yaşadığı
şehirde yemekler,baharatlar ve soslar bu tariflerin oluşmasına ve geniş bir yelpazeye yayılmasına
sebebiyet vermiştir.Ve kendine özgü 650'den fazla yemek tarifine rastlanmaktadır.
Bilinen bir diğer özelliği ise zeytinyağının yoğun kullanılması,nar ekşisi ve biberin kendilerine
has isimleri ile bilinip kullanılması ve hatta süt ürünleri de Hatay'a ait yapım ve isimleri ile bilinir.
Hatay Mutfağı ve yöresi hakkında daha bir çok makale yazılabilir.
Biz bugün çok istek alan ve yörede sıkça hazırlanarak mahalle fırınlarında pişirilen bu lezzetli
tarifi mutfaklarımızın fırınlarında nasıl hazırlar ve pişiririz sizlere yazacağım.
Denemenizi tavsiye ederim,hepinize şimdiden kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- HAMUR İÇİN:
- 3 su bardağı oda sıcaklığında su
- 1 paket kuru maya
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı + 1 yemek kaşığı Un (unu kontrollü ekleyin,ele yapışan bir hamur yoğurun)
- HAZIRLANMASI:
- Suyu,zeytinyağını,sirkeyi,tuzu ve mayayı bir kasede karıştırın.
- Azar azar un ilavesi ile biraz ele yapışan bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini örtün ve ilk 15 dakika bekletin.
- 15 dakika sonrası elinizi su yada zeytinyağ ile yağlayarak hamuru bohça gibi dört bir yanından kase içinde katlama yapın ve tekrar üzerini örterek 5o dakika mayalandırın.
- Bu arada iç malzemesini hazırlıyalım.
- İÇ HARCI:
- 1 ad büyük kırmızı soğan
- 150 gr lor yada çökelek peyniri
- 3 dolu yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı reyhan,kekik,kişniş,rezene,kimyon
- 1 çay kaşığı tuz (salça ve peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
- 1 çay bardağı kavrulmuş susam
- 1 su bardağı sızma zeytinyağ
- HAZIRLANMASI:
- Kırmızı soğanı yemeklik küçük doğrayın ve bir kaseye alın.
- Üzerine peyniri ve diğer bütün malzemeleri ekleyerek güzelce karıştırın.
- Biber salçanız çok acı değilse biraz daha kırmızı biber ekleyebilirsiniz.
- HAMURU HAZIRLAMA:
- Mayalanan hamuru tezgaha az un serperek alın ve yoğurun.
- Mandalina büyüklüğünde bezeler halinde yuvarlayın ve üzerini örtün.
- Her bir hamur bezesini yemek tabağı büyüklüğünde açın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
- Hamurların üzerine 1 dolu yemek kaşığı iç malzemesinden alın ve elinizi zeytinyağına batırarak hamurun her yanına eşit gelecek şekilde yerleştirin.
- Fırınınızı 175-180 derece de ısıtın ve kurutmadan takribi 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkan kokular iştahınızı daha da çok açacaktır dikkat edin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖💖
0 comments: