ANA YEMEKLER,

BUĞDAYZADE (KABAK'LI PETSO SOS İLE) NEDİR?NASIL YAPILIR?

Ağustos 11, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                            BUĞDAYZADE 


     Merhabalar sevgili dostlar,

 MEZELER/ARA SOĞUKLAR Kategorisine baktığımız da ,ufak porsiyonlar halinde masaya gelen

 genellikle de içki sofralarında tercih edilen ,uzun soluklu masaların ikramlarıdır.

 Bunun yanı sıra,zeytinyağlı yemek yerine de ikram ettiğimiz oluyor.Ve hatta bazen hanımlarımız

 çay saati ikramlarının yanına ,bir hamur işi servisi ile birlikte tabaklara yerleştirerek sunabiliyor.

 Tamamen tercih ve yemek yeme alışkanlığımıza bağlı bir durum..

 Yukarıda resmini gördüğünüz ''meze'',benim damak tadıma göre hazırladığım bir yemektir.

 Misafir sofralarınıza rahatlıkla hazırlıyabilir ,sunabilirsiniz.Özellikle de içki ikramı yapacağınız

 sofraların aranılan ve sevilen bir mezesi olacaktır.

    Buğday'ı kısaca tanımlayacak olursak,protein,B vitaminleri,Omega-3 yağ asitleri,demir ve 

 kalsiyum dahil 23 farklı besin içerir.

    Buğday yağı da,A vitamini,D vitamini,B vitaminleri,antioksidanlar ve yağ asitleri bakımından

 zengindir.Vücudumuza faydalarına bakıldığında özellikle ''buğday yağı''nın kansere karşı koruyucu

 özelliğini görürüz.Belirli aralıklarla tüketildiği zaman bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve 

 kabızlığı önler.İçinde bulunan kalsiyum,çinko ve demir vücuda iyi geldiği gibi,selenyum açısından

 zengin olması da cildi besler ve cilt esnekliğini arttırır.

    Her ne kadar buğdayı belirli yemekler de kullansakta,buğdayın parçalanmış hali olan bulgur

 mutfaklarımızda ve sofralarımızda daha çok yer alır.

     Özellikle ''aşure''ayında buğday kilerlere girdiyse ,hemen geceden ıslatalım ve bolca suyunu değiş-

 tirerek yıkayalım.Çıkardığı kara su bembeyaz olana kadar yıkamayı ihmal etmeyelim ve haşlayalım.

 Küçük poşetler yada kaplar da haşlanmış olarak deep frezleriniz de saklayabilir ve çorbalarınızda

 kullanabilirsiniz.

       Şimdi gelelim tarifimize; eğer geceden ıslatıp buzluğunuzda sakladığınız buğdayınız varsa da

 çok sıra sürede bu tabağı hazırlıyabilirsiniz.

       Hepinize şimdiden kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 5 yemek kaşığı haşlanmış buğday
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kadar limon kabuğu rendesi
  • Tuz
  • HAZIRLANMASI:
  • Buğday hariç diğer malzemeleri bir kase içinde sırayla koyarak karıştırın.
  • Üzerine haşlanmış buğdayı ekleyerek güzelce karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
  • SOS:
  • 1 çorba kasesi maydanoz
  • 1 çorba kasesi taze nane yada fesleğen
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 diş sarımsak
  • HAZIRLANMASI:
  • Bütün malzemeleri rondoya alın ve püre haline getirin.
  • ÜZERİ İÇİN:
  • 1 ad kabak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Kabak'ın sadece dış kısımlarını alın ve mini küpler halinde doğrayın.
  • Tavaya zeytinyağını alın ve orta ateşte kabakları ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Kabaklarınız sadece yumuşak hale gelsin,rengi değişmesin.
  • Tamamen yumuşayınca ateşten indirin ve üzerine yukarıda hazırladığınız sosu ekleyerek karıştırın.
  • Buzdolabında bekleyen buğday karışımını servis tabağına alın ve orta kısmını biraz çukurlaştırın.
  • Ortaya kabak karışımını yerleştirin,yağını da etrafında gezdirin.
  • Son olarak 1 yemek kaşığı dolmalık fıstığı çok az tereyağ ile kavurun ve kabakların üzerine serpiştirin.
  • Hem görüntüsü hemde lezzeti ile değişik mezeler arayanlar için severek tüketeceğiniz bir tarif olacaktır.
  • Ayrıca Neşem Çelik /YouTube Kanalımda yayınıda bulunan videonun bulunduğunuz sitemde de ''VİDEOLAR''bölümünden ulaşabilir,mutfağınızdan izleyerek hazırlıyabilirsiniz.
  • Afiyet olsun..
  • Sevgiyle..💖💖💖

               Ziyaretiniz için teşekkür ederim.💖💖💖

0 comments: