NEVZİNE TATLISI NASIL YAPILIR ? HANGİ YÖREYE AİTTİR?
NEVZİNE
Merhabalar sevgili dostlar,
Pastırması,sucuğu ve en çok da 1 kaşığa 40 adet girecek kadar minimal boyutta kapatılan mantısıyla
ünlü neresidir dersek hepinizin ''Kayseri''diyeceğini biliyorum.
Bunların yanı sıra Kayseri Mutfağında tabiki daha bir çok lezzetli yemek olmasının yanı sıra
bir de tatlısı vardır ki ,o yörede kaynanaların oğlan çocuğu doğuran gelinlere pişirdiği,tahiniyle,
ceviziyle vede pekmezli şerbetiyle lezzetine lezzet katan tam bir kalori deposudur.
Kayserili hanımlar genellikle ''Nevzine Basmak ''deyimini kullanırlar ve özellikle de bayramlar da
mutlaka evlerde pişirilir.
2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş Coğrafi işaret almış Kayseri
tatlısıdır.
İçinde ki malzemeleri nedeniyle ben bu tatlıyı biraz ''kış aylarına''daha çok yakıştırıyorum,sizler ne
düşünürsünüz bilmem ama..Soğuk kış akşamlarında sanki biraz içimizi ısıtacak cinsten bir tatlı..
Hele ki tahin / pekmez karışımı sevenlerin bu tatlıyı da seveceğini tahmin ediyorum.
Anadolumuzun güzel şehir ve ilçelerinin,köylerinin binlerce lezzetli yemekleri,tatlıları ve her
birinin altında yatan hikayeleri ile yemeği pişirirken sanki bizleri o günlere götürüyor gibi..
Gelin bugün de Kayseri'ye yolumuz düştüğüne göre ,bir Kayseri türküsüyle bu lezzetli tatlıyı
pişirelim ve dostlarla paylaşalım.
Sofralarınız bereketli ,ağzınız şeker tadında olsun...
- MALZEMELER:
- HAMUR:
- 125 gr oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt/yada yoğurt
- 1 çay bardağı Tahin
- 1 su bardağı iri doğranmış ceviz
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı Un
- (Çay bardağı ölçüsü 80ml)
- ŞERBETİ İÇİN:
- 2 subardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1/2 su bardağı üzüm pekmezi
- 1 dilim limon
- Şerbet piştikten sonra 700ml
- HAZIRLANMASI:
- Tereyağ,sıvıyağ,tahin ve sütü bir kase içinde karıştırın.
- sirkeyi ve cevizi peşi sıra ekleyin.
- Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ve yumuşak bir hamur elde edin.
- Büyük kare borcam'ı yağlayın.(24x24)
- Hamuru eşit olacak şekilde bastırarak borcama yerleştirin.
- Üzerini çatalla kare olacak şekilde çizin.
- 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika pişirin.
- Şerbeti için;şeker ve suyu tencereye alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca limon ekleyerek 10 dakika daha kaynatın.
- Ateşten indirin ve pekmezini ekleyerek karıştırın,soğutun.
- Fırından çıkan tatlınıza 5 dakika sonra soğuttuğunuz şerbeti gezdirin.
- En az 2 saat dinlendirin.
- Büyük kare dilimler halinde kesin ve fıstık tozu yada ceviz tozu ile süsleyin.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle..💖💖💖💖
0 comments: