VİŞNELİ ÇİKOLATALI KEK NASIL YAPILIR ? ÖLÇÜLERİ VE HAZIRLANMASI NASILDIR ?
VİŞNELİ ÇİKOLATALI KEK
Merhabalar sevgili dostlar,
Orta Çağ'dan günümüze bir yolculuğun öyküsüdür ''KEK'ler ''..
Gıda tarihçilerine göre kek'in ilk mucitleri Antik Mısırlılar olarak bilinse de ,aslında tatlı ekmek
olarak yaptıkları bir hamur işiydi ta ki pişirme yöntemiyle ilk mucitler aslında Antik Yunanlılar
olarak da tarihe geçmiştir.
Antik Mısır da maya kullanılarak yapılan kek'ler,yukarıda da belirttiğim gibi kekten çok ekmeğe
benzese de ,19.yüzyılda soda kullanılmaya,1850 yılında ise Eben Norton Horsford'un kabartma
tozunu bulmasıyla kekleri farklı bir boyuta taşımıştır.
Orta Çağdan günümüze kadar teknolojinin ilerlemesi,malzeme ilaveleri,modern pişirme teknikleri
ile de tamamen boyut atlayarak bugüne ulaşmıştır.
Günümüzde de gerek dış mekanlar da gerekse ev mutfaklarında sık tüketilen ve genellikle çay/
kahve ikramlarının yanında ikram edilen,ara atıştırmalık olarak tercih edilenler listesi yapılsa
ilk 5 de yerini alır.
Bazen evimizin mutfağında bulunabilen,bazen de özene bezene farklı ürün ilaveleri ile ,şık kek
kalıpları ile pişirdiğimiz kek'leri pişiririz.
Şöyle bir çocukluğunuza giderseniz de annelerin kek kalıbı ocak üstünde kendine has pencereli
tenceresiyle pişirilen ve hatta bugün de aynı tencere nostalji niteliğinde satılmakta olup bizleri
eski günlere götürmekte ve o günleri yaşatmakta...
Ve hatta o eskinin ağır kocaman düdüklü tenceresinde bile pişirilen kekleri bilirim..Gazozlu kek
olarak hazırlanır ve bugün özenle mikserle çırparak hassas bir şekilde hazırlanan pandispanyanın
en kocamanı o düdüklü tencereden çıkardı.Aralarına da kakaolu muhallebi yapılır,kat kat kesilerek
kocaman bir pasta ortaya gelirdi.Termostatsız fırınlar,mikser olmayan ve çatalla çırpılan hamur,
kabartma tozu yerine kullanılan karbonat sanırım sizlere de bir şeyler hatırlatıyor.
Ve gelelim günümüze ve sizler için hazırladığım ve artık teknolojinin imkanlarından faydalanarak
kısa sürede hazırlıyabileceğiniz,ipeksi dokusu,yedikçe yediren yumuşacık ağızda eriyen lezzeti
ile bir tarifim var..
Tarifimin Neşem Çelik / YouTube Kanalında ve bulunduğunuz sitenin ''VİDEOLAR''sekmesinde
izleyebileceğiniz tarifi de mevcuttur.
Hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- 4 ad yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 150 gr un ( 1 tepeleme su bardağı + 2 yemek kaşığı )
- 100gr tereyağ
- 200gr bitter çikolata 100gr vişne
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- ÜZERİNE:
- Kakao
- Pudra Şeker
- Antep Fıstığı
- HAZIRLANMASI:
- Yumurtaları beyazları ve sarıları olarak ayrı kaselere ayırın.
- Yumurta beyazlarını mikser ile çırpmaya başlayın ve 1 su bardağı şekerin yarısını azar azar ilave ederek yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar çırpın.
- Şimdi de yumurta sarılarını çırpmaya başlayın ve yine kalan yarım bardak şekeri azar azar ekleyerek çırpın.
- Bu arada tereyağını ben-mari usulü eritin.
- eriyen tereyağına küçük doğradığınız bitter çikolatayı ekleyin ve çikolata eriyene kadar karıştırın.
- Eriyen çikolata / tereyağ karışımını ılık hale getirin ve hazırladığınız yumurta sarılarını bu karışıma ekleyin.
- Un,kakao,vanilya ve kabartma tozunu eledikten sonra,vişnelerle ilave edin.Ve spatula ile karıştırın.
- Daha önce hazırladığınız yumurta beyazlarını 3 sefer de çikolatalı karışıma ilave edin ve aşağıdan yukarıya biraz nazikçe yumurta beyazlarını diğerleri ile harmanlayın.
- Uzun kek kalıbını önce tereyağ ile yağlayın ve yağlı kağıt kaplayın.
- Kek hamurunu kalıba boşaltın ve tezgaha 3 kez alttan vurarak havasını çıkarın.
- 170 derece de ısıtılmış fırında takribi 45 dakika pişirin.(Ben fanlı fırında pişirdim.)
- Kürdan kontrolü yapın.
- Soğuyunca servis tabağına alın ve uzunlamasına tam orta kısmına bir karton yada kağıt yerleştirin.
- Diğer yan taraflarına gelecek şekilde kakao serpin .
- Ortadaki kartonu kaldırın ve pudra şekeri yerleştirin.
- Birazda fıstık serperek hazır hale getirin.
- Önce göze sonra mideye hitap edelim dimi 😉
- Hadi o zaman Afiyet Olsun..
- Sevgiyle..💖💖💖
Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
0 comments: