PAZI DOLMASI TARİFİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR ?
PAZI DOLMASIMerhabalar sevgili dostlar,
Kalsiyum ve Folik Asit deposu nefis yeşillik - PAZI
Sebze tüketimi,zinde bir bedene sahip olmanın temel koşullarından biridir.
Koyu yeşil renge sahip iri ve geniş yapraklara sahip Pazı,Türk Mutfağında bir çok leziz yemeklerde
yerini alır.
İnanılmaz faydaları ile de bizlere pazı'yı neden tüketmeliyiz cevabını vermektedir.
Kısaca özetlersek; Kas ve kemik ağrılarından enfeksiyon temizlemeye ve idrar yolu enfeksiyonunu
sık yaşayanlar için tüketmeleri önerilir.
Lif içerdiği için sindirimi rahatlatmaya yaradığı gibi,kalsiyum takviyesi olarak da düşünülür.
Folik asit içermesi hamile bayanların beslenmesi,bebeğin anne karnında gelişimi açısından yararlı
olan folik asit'i destekleyen sebzedir.
A-C-D ve K vitaminleri ile de bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda başarılıdır.
Çorbasından sarmasına,kavurmasından ,böreğine bir çok yemek çeşitleri ile de sofralarda yerini alır.
Toprak seçiciliği olmayan Pazı,Ege,Marmara ve Akdeniz Bölgesinde bolca yetişmektedir.
Osmanlı Mutfağında ,15.yüzyılda ''MOSTAVE''(Pazılı Cacık) olarak bilinen ilk soğuk yemeğidir.
Osmanlı da sebzeler,et ve pilav gibi vazgeçilmez şölen yemekleri olmamakla birlikte,
19. yüzyılın sonuna kadar sebzelerin et'le veya sade yağla pişirildiği kayıtlarda görülmektedir.
Dolmaların içinde bence en çabuk sarılan dolmalardan biridir PAZI DOLMASI..
Hemen bir tencere dolusu dolmayı sararak ocağa koyabilir ,sofraya getirdiğiniz zaman da büyük
küçük hemen herkesin severek tükettiği bir yemeği ikram edeceksiniz.
Bütün hazırlıklarını yaparak oturun masaya ve sararak tencereye yerleştirin...Haydi buyrun..
Ayrıca görerek pişirmek istiyorum diyorsanız da şu an bulunduğunuz sitenin ''VİDEOLAR''bölümün
de ve NEŞEM ÇELİK /YOUTUBE KANALIM DA izleyebilirsiniz.
- MALZEMELER:
- 2 bağ Pazı
- 400 gr orta yağlı dana kıyma
- 2 ad kuru soğan
- 2 ad domates rendesi (yada yazdan hazırladığınız domates püresi)
- 1 çay bardağı bulgur
- Dereotu + Maydanoz
- 5 dolu yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 dolu yemek kaşığı domates salçası
- Tuz + Karabiber +Kırmızıbiber
- ÜZERİNE:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- HAZIRLANMASI:
- İç malzemelerini hazırlıyalım.
- Kuru soğanları küçük doğrayın ve bir kaseye alın.
- Üzerine kıymayı,domates püresini,salçayı,ince doğranmış dereotu maydanozu,zeytinyağını,yıkayıp süzdüğünüz bulguru,tuz,karabiber ve kırmızıbiberi sırayla ekleyin ve güzelce karıştırın.
- Pazıların sap kısımlarını keserek ayırın.
- Bir tencere de bolca su kaynatın.
- Başka bir tencereye de soğuk su yerleştirin.
- Pazı yapraklarını kaynayan suya bırakın ,ters yüz edin ve hemen çıkararak soğuk suya alın.
- Süzgeçe çıkararak suyunu süzün.
- Bir tabağa yağrağı alın ve eğer büyük yapraksa ortadan ikiye kesin.
- Pazı yapraklarının orta kısmında olan damar kısmını bir bıçakla çıkarın.
- Alt kısmına iç malzemesini yerleştirin ve sarın.
- Pazı dolması baş parmağı büyüklüğünde olmalıdır.
- Sardığınız dolmaları tencereye yerleştirin.
- Üzeri için ; bir kasede salça ve suyu karıştırın.
- Dolmaların üzerine önce tereyağ parçalarını sonra da salçalı suyu gezdirin.
- Üzerini porselen bir tabakla kapattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın.
- Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: