SARIMSAKLI PİLAV NASIL YAPILIR? TARİFİ NEDİR ?
SARIMSAKLI PİLAV
Merhabalar sevgili dostlar,
Osmanlıdan günümüze kadar gelen lezzetlerden bir tanesi de ''PİLAVLAR''dır.
15.ve 17.yüzyıllar arasında Osmanlı Mutfağın da ''Dane''olarak isimlendirilen pilavlar,o dönemlerde
bol malzemeli olmaları ile dikkat çekmektedir.
Anadolu Sofralarına bakıldığında yöreler olarak da çeşitlerine rastlarız.
Hemen her yemeğin yanına pişirilen sade,şehriyeli ve domatesli pilavların yanı sıra ,hazırlanmaları
ve eklenen malzeler ile başlı başına öğün olarak tüketilen pilavlarımız da mevcuttur.
Davetlerin ve kalabalık sofraların neredeyse vazgeçilmezi pilavı sanırım sevmeyen yoktur.
Bugün sizler için hazırladığım bu tarif günümüz de Balıkesir yöresinin tabiriyle ''Sarımsak pilavı'',
çoğumuzun Osmanlı Mutfağı yemekleri arasında yerini alır.
Salma tekniği ile pirişilen ,fazlaca sarımsak eklense de lezzeti ile yedikçe yedirten enfes bir
pilavdır. Bugüne kadar adını bile bilmiyorum diyenler yada duydum ama yemedim diyenler,
denemenizi öneririm.
- MALZEMELER:
- 3 su bardağı baldo pirinç (15 dak ılık suda bekletin)
- 40 diş sarımsak (normal sarımsak dişleri boyutunda)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 2,5 su bardağı tavuk suyu + 2 su bardağı sıcak su
- HAZIRLANMASI:
- Pilav tencerenize tavuk suyunu,suyu,sarımsakları,sirkeyi,tuzu,şekeri ve karabiberi ekleyerek orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Başka bir küçük tavada tereyağını erittikten sonra pilav suyuna ilave edin.
- Suda beklettiğiniz pirinçi yıkayın ve süzün.
- Kaynayan pilav suyuna pirinci ekleyin karıştırın.
- Pilavın suyu fokurdamaya başlayınca ateşin altını kısın,kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.
- Suyunu tamamen çekince altını kapatın ve demlenmeye bırakın.
- Alttan üste şöyle bir karıştırın ve Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: