SÜTLÜ UN HELVASI,

SÜTLÜ UN HELVASI NASIL YAPILIR? HELVA'NIN DÜNDEN BUGÜNE HİKAYESİ NEDİR?

Şubat 15, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                 SÜTLÜ UN HELVASI


      Merhabalar sevgili dostlar,

  Ülkemizin bugünler de yaşadığı deprem felaketi ile ülke olarak çok büyük üzüntüler yaşıyoruz.

  Öncelikle deprem bölgesinde vefat edenlere Allahtan rahmet geride kalanlara sabırlar dilerken,

  kazı altından çıkarılan özellikle çocuklara yüreklerimiz paramparça seyretttiğimiz görüntüleri

  ile hepsine şifalar ve yitirdikleri yakınları için sabırlar diliyorum.

        6 Şubat gününden bu yana televizyon ekranlarına kilitlendik adeta..sıcak evlerimizden yediğimiz

   yemekten inanın utanır olduk lokmalar boğazlarımızda düğümlendi.İmkanlarımız dahilinde yardımcı

  olmaya çalışsakta güzel ülkemin güzel insanları,5 bin yıllık Mezopotamya topraklarında yaşanan

  bu acının bir an önce tekrar eski günlerine dönmesi en büyük arzumuz..

         Türk Milletinin sevgi dayanışma ve vatan sevgisinin el ele gönül gönüle birlik olmasını,ayrıca

  Dünyanın bir çok Ülkesinden maddi manevi yanımızda olanlara minnettarız.

        Yaşadığımız bu felaketi Ülkemiz atlatacak ve yaralarımızı birlikte sararak güneşli güzel günlere

   kavuşacağız inşallah..Bütün dualarımız oradaki insanlarımız için..

        Bugün bu tarifi de yine orada hayatını kalbeden vatandaşlarımız için hazırlamak istedim.

   Yazımı görüp okuyan herkesten de helvayı kavurup dualarla kaybettiğimiz vatandaşlarımız için

   pişirip dağıtmalarını rica ediyorum.

         HELVA 'nın geçmişine şöyle bir bakacak olursakta Türk Mutfağında tatlılarımız arasında yeri 

   her zaman bir başkadır,çünkü insanlığın doğumunda ve ölümünde dağıtılan yegane yiyecektir.

        Asker uğurlamasından,mevlitlere,Osmanlı da veliahtın tahta çıkışından,savaş zaferlerine kadar

   pek çok önemli olayda ''helva''karşımıza çıkar.

         Toprakları gibi mutfak kültürü de geniş olan Osmanlı da en çok çeşidine rastladığımız tatlıdır.

   Helva ,o kadar sevilir ki Saray da ''MATBAH-I AMİRE'' denilen Saray Mutfağında ''HELVAHANE''

   isimli ayrı bir mutfağı vardır.Sadece  Saray eşrafı değil,yerel halk da çeşit çeşit helva pişirmeyi ve 

   yemeklerden sonra tüketmeyi severlerdi.

          Günümüzde de sanırım layıkıyla yapılan helvalar çok sevilerek tüketilir.Yörelerimize göre ilave

   malzemeleri farklı pişirme teknikleri ile bir çok tarife rastlarız.

          Kimimize göre hemen ''bi helva kavuralım''dense de aslında ''helva''özen ister,sabır ister,kıvam ve

   şerbetiyle damaklarda lezzet ister.Öyle 5 dakika da karıştırdım pişirdim demekle olmaz..

          Bugün sizler için hazırladığım ''helva''tarifi yemek üstü tatlı ikramlarınız içinde tercih edebileceğiniz bir tarif olacaktır.

          Haydi hep birlikte bu yaşanan sıkıntılı günlerde dualarla helvamızı kavuralım ve eşe dosta 

  komşuya dağıtalım. Allah kabul etsin.

  • MALZEMELER:
  • 200gr Tereyağ
  • 1 orta boy kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 su bardağı Un
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 4 su bardağı (700ml) Süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya 
  • ÜZERİNE:
  • Antep fıstığı yada fındık ,hindistan cevizi
  • HAZIRLANMASI:
  • Bir tencereye süt ve toz şekeri alalım ve şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatalım.
  • Ateşten indirelim ve vanilyayı ekledikten sonra oda ısısından ılık hale getirelim.
  • Helvayı kavuracağınız tencereye tereyağını alalım ve eritelim.
  • Unu ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlayalım.
  • Un kokusunu çıkarsın ama rengi fazla koyulaşmasın,onun için devamlı karıştırarak kavuralım.
  • Unun kavrulmasını ,yağ ile unun gevşemesi ile anlarız işte bu aşamada zeytinyağını ilave edelim ve 5 dakika daha birlikte kavuralım.
  • Ocağınız hep kısık ateşte olsun.
  • Şimdi diğer tarafta hazırladığınız şerbeti ilave etme zamanı;yavaş yavaş kavrulan un'a şerbetini verirken devamlı karıştırarak kıvam almasını sağlayalım.
  • Şerbetini çeken helva pürüzsüz bir kıvamda tabiri caizse kaymak gibi olacaktır.
  • Ateşten indirelim ve ılık hale gelene kadar demlenmeye bırakalım.
  • Ben tabaklarken dondurma kaşığı kullanarak porsiyonluk olarak hazırladım,sizlere de tavsiye ederim.
  • Daha fazla kişiye dağıtmak için pişirecekseniz 2 ölçü olarak hazırlıyabilirsiniz.
  • Üzerlerini arzuya göre antep fıstığı,kırılmış fındık yada hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
  • Dualarınız kabul olsun.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖
  • Not:Tarifimin Neşem Çelik YouTube Kanalında videosu bulunmaktadır.Ayrıca bulunduğunuz sitenin ''VİDEOLAR''bölümüne de ekleyeceğim.Yeni tariflerden haberdar olmak için sitemize ve youtube kanalıma ABONE OLabilirsiniz.ÜCRETSİZDİR.

           Ziyaretiniz için teşekkür ederim.Yeni tariflerde görüşmek üzere...💖💖💖

   

0 comments: