CHEESCAKE'İN TARİHİ NEDİR? BÖĞÜRTLEN SOS'LU CHEESCAKE NASIL YAPILIR?
BÖĞÜRTLEN SOS'LU CHEESCAKE
Merhabalar sevgili dostlar,
Hafif ve lezzetli oluşuyla günümüzün de vazgeçilmez tatlarından Cheescake'in tarihinin bu
kadar eskiye dayandığını biliyor muydunuz ?
Her ne kadar AnaVatanı New York olarak bilinse de , Cheescake Yunanistan'ın Samos
Adasından çıkmıştır. Ve hatta 4 bin sene önce yenildiği,236 yılında enerji kaynağı bir besin olarak
görüldüğü için Olimpiyatlara hazırlanan sporculara yedirildiği bilinir. 776 yılında sporculara
yedirildiğine dair kayıtlarda mevcuttur.
Bir diğeri ise Yunan gelinlerinin düğün pastası olarak hazırlanmasıdır. Günümüz de tarifleri biraz
karışık ve detaylı gibi görünse de ilk çıktığı dönemlerde pratik yapımı ile kolayca hazırlanan bir
tatlı olarak görülmektedir. Şöyle ki tuzsuz köy peynirleri ezilerek sürülebilir kıvama getirilir ve
şeker yerine bal'la karıştırılır,buğday Unu yada kepekli Un ekleyerek karıştırılarak kalıplarda
pişirilirmiş.
Roma İmparatorluğunun Avrupa'yı fethetmesiyle Avrupa Cheescake ile tanıştı.Ve 1545 'de
Cheescake yemek kitaplarında yerini aldı.
Amerikaya uzanan yolculuğunda ,Amerikalıların cheescake krem peynir eklemesini
bulmuşlardır.
O tarihlerde ''sade''olarak servis edilen cheescake'ler gelişen gastronomi ile birlikte büyük
oynamalar yapılarak ve değişik meyve ,çikolata gibi soslar ile servis edilmektedir.
Bunca yıllık tarihi ,gelişen ve değişen tariflerine rağmen bugün hala NewYork'ta geleneksel
bir ''diner'a'' gittiğiniz de ve cheescake sipariş ettiğiniz de size Cheescake 'i ''sade''olarak
sunacaklardır.
Gelelim bugünümüze; sanırım bir çoğumuz dış mekanlarda kahve yanında yemeyi tercih
etse de bir çoğumuzda bu lezzeti evlerinin mutfağında denemiştir.İşin püf noktasını kavrayanlar
başarılı olduğu gibi ,yapılan ufak bir hata sonucu hüsrana uğrayanlar da olmuştur. Tarihine baktığı-
nızda ne kadar basit ve kolayca yapılan bir tarif üstelik ..Ama gastronomi ilave malzemeler değişik
pişirme teknikleri ile sanırım tarifi biraz kafa karıştırıcı hale getirmişler..
Cheescake'ler de ilk kural mikserin olmaması...Daha sonra el çırpıcı kullanırken bile fazla
çırparak peynirleri sulandırmamak...Malzemelerinizin ölçüleri tamsa el beceriniz de yerindeyse
gelin bu lezzetli cheescake kolayca hazırlıyalım..Gözünüzde büyütmeyin yeter😀
- MALZEMELER:
- TABAN İÇİN ( 23 cm kelepçeli kek kalıbı ölçüsüdür)
- 120 gr yulaflı bisküvi (torku yuvarlak bisküviler kullandım)
- 5 ad çikolatalı yuvarlak bisküvi (evde kalanları değerlendirin.)
- 80gr eritilmiş tereyağ
- 2 dolu yemek kaşığı fındık ezmesi
- HAZIRLANMASI:
- Bisküvileri rondoda yada bir poşet içinde ezerek un haline getirin.
- Eritilmiş tereyağ,fındık ezmesi ile karıştırarak hamur kıvamına getirin.
- Kalıbınızı önce yağlayın ve sonra yağlı kağıt ile güzelse kaplayın.
- Kalıba hazırladığınız taban malzemelerini kalınlığı eşit olacak şekilde bastırarak yerleştirin.
- Kalıbı buzdolabına bırakın.
- İÇ KISIM MALZEMELER:
- 400 gr Labne light
- 200 gr Pınar süzme light (tuz oranı azaltılmış)
- 150 gr Krema (çırpılarak yoğunlaştırılmış)
- 120 gr toz şeker (1 su bardağından bir parmak eksik )
- 2 ad yumurta
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- HAZIRLANMASI:
- Bir kaseye süzme peynirini alın ve şeker ilavesi ile sürülebilir kıvama gelene kadar bir spatula ile karıştırın.
- Labne peynirini de ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Kremasını ekleyin.
- Yumurtaları teker teker ekleyerek karıştırın.
- Nişasta,vanilya ve limon suyu ilavesi ile çok da fazla çırpmadan ekleyin ve tamamlayın.
- Buzdolabında bekleyen kalıbı alın ve karışımı süzgeçten geçirerek bisküvi tabanının üzerine bırakın.
- Kalıbınızın alt ve yanları güzelce kapanacak şekilde folyo ile sarın.
- Kalıbı bir tepsi içine oturtun ve kalıbın yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında önce 30 dakika daha sonra fırın ısısını 150 dereceye düşürerek bir 30 dakika daha pişirin.
- Fırını kapatın ve kapağını aralık bırakarak cheescake'nizi 1 saat fırın içinde bekleterek soğutun.
- Fırından çıkarın ve buzdolabında 1 gece bekletin.
- SOSU İÇİN:
- 400gr Böğürtlen
- 100gr Vişne
- 125 gr toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı (100ml) su
- HAZIRLANMASI:
- Bütün malzemeleri bir kase içine alın ve orta ateşte karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
- Böğürtlen çekirdekleri olan bir meyve olduğu için sos içinde pek de hoş olmuyor onun için pişen sosu bir süzgeçten geçirerek akıcı kıvama getirin.
- Ilık hale gelen sosu cheescake'in üzerine gezdirin.Bu işlemi cheescake'in yanlarına akmasını istemiyorsanız kalıp içinde ,yok ben yanlardan da aksın istiyorum diyorsanız kalıptan çıkardıktan sonra yapabilirsiniz.
- Arzuya göre yada mutfakta ne varsa ister taze meyveler isterseniz toz antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: