ANA YEMEKLER,

BEŞAMAL SOS'LU ET KAVURMA TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR?

Nisan 16, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

 ARPACIK SOĞANLI KAVURMA(BAŞAMEL SOSLU) (2).jpgMerhabalar sevgili dostlar,

Ramazan ayı ve akabinde gelen Ramazan Bayramı ile,havalarında ilkbahar esintileri içinde yeni haftaya ,eski lezzetlerden biri ile başlayalım.
Kavurma,Ülkemiz de olduğu kadar bazı Orta Doğu ve Asya Ülkelerinde de yaygın olarak tüketilen bir et yemeğidir.
Tarihi boyunca Anadolu sofralarında yer bulan geleneksel yemeklerimizden biri olan ''Kavurma'',teknolojinin bilinmediği dönemlerde ,kış aylarında azalan et üretimine karşın kişilerin et ihtiyacının giderilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Bu nedenle tarihi boyunca kavurma,özellikle kırsal kesimde yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir protein kaynağı olmuştur.
Hem lezzetiyle hemde besin değeriyle Anadolunun zengin gastronomik mirasının bir parçasıdır.
Tarihi kültürüne bakıldığında yiyecekleri uzun süre muhafaza için ,Türkler Orta Asya da bulundukları süre içinde etleri ve süt ürünleri ile sebze,meyveleri kurutarak muhafaza etmişlerdir ve bu kültürü göç sırasında Anadoluya taşımışlardır.
Modern teknoloji ile birlikte kurutma ve saklama işlemi çok sık yapılmamakla birlikte konserveler daha yaygın hale gelmiştir.
Bugün Ülkemizin bir çok yöresinde ve hatta coğrafi işaret alan ''Kavurma'',bazı yörelerde de ek malzemeleri ve pişirme teknikleri ile ufak dokunuşlarla farklı isimlerde yer alır.
Hemen her bölgenin özellikle Kurban Bayramı yemeklerinin de baş konuğudur.
Hepimizin severek tükettiği kavurmayı bir kaç farklı dokunuş ile güzel bir davet yemeğine dönüştürmekte mümkündür.
Sizler için hazırladığım bugün ki tarifimizde onlardan birisidir.
Buyrun birlikte pişirelim,hepinize kolay gelsin.
  • MALZEMELER:
  • 1500 kg.Dana Kuşbaşı
  • 2 ad kuru soğan
  • 1 paket arpacık soğan
  • 2 ad kapya biber
  • 4 ad köy biberi
  • 1,5 tat.kaş.Tuz
  • 1 çay kaş.karabiber ve toz kişniş
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 yemek kaş.tereyağ
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yem kaş toz şeker
  • 1 yem.kaş.sirke
  • 2 su bar.Su
  • HAZIRLANMASI:
  • Düdüklü tencerenize zeytinyağ alın ve yüksek ateşe oturtun.
  • Etleri ilave ederek kavurmaya başlayın.
  • Etler suyunu bırakıp tekrar suyunu çekerek yağına kalana kadar kavurun.
  • Kuru soğanları ve biberleri halka doğrayın,etlere ekleyerek 5 dak.birlikte kavurun.
  • Tuz ve baharatları,sarımsakları,sirkeyi  ekleyin.
  • Suyunu vererek kapağını kapatarak takribi 25 dak.pişirin.
  •  Arpacık soğanların kabuklarını soyarak hazırlayın.
  • tavaya tereyağını alarak eritin ve arpacık soğanları ekleyerek karıştırarak soğanların renklerinin dönmesini sağlayın.
  • renkleri dönen soğanlara şekeri ekleyin ve 3-4 dak daha kavurun.
  • Düdüklü tencere de pişen etlere kavrulup karamelize olan arpacık soğanları ilave ederek 5 dak.birlikte pişirin.
  • BEŞAMAL SOS:
  • 3 yem.kaş.Un
  • 2 yem.kaş.tereyağ
  • 3 su bar.Süt
  • 1 çay kaş.muskat rendesi
  • 100gr rende kaşar peyniri
  • Tuz-Karabiber
  • HAZIRLANMASI:
  • Küçük bir tencereye un ve tereyağını alarak kavurmaya başlayın.
  • Un yağ ile kendini bırakınca yavaş yavaş sütünü ekleyin ve kıvam aldırın.
  • Ateşten indirin ve az tuz,karabiber ve muskat rendesi ekleyerek karıştırın.
  • HEPSİNİ BİRLEŞTİRME:
  • Hazırlanan etleri bir borcama alın.
  • Üzerine başemal sosu gezdirin.
  • Kaşar peyniri rendesini serpin.
  • 190 derece de ısıtılmış fırında peynir kızarana kadar pişirin.
  • Dilimler halinde ikram edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle....

0 comments: