ANA YEMEKLER,

MUHAMMARA NASIL YAPILIR? KÖKENİ HANGİ MUTFAĞA AİTTİR?

Nisan 25, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


    Merhabalar sevgili dostlar,


GüneyDoğu illerimiz de özellikle GaziAntep ve Hatay'da yapılan ve o yörelerin zengin ve köklü mutfak kültürlerinin bir yansımasıdır ''MUHAMMARA''
Geleneksel olarak da büyük bir öneme sahiptir.
Kökeni Arap Mutfağı Suriye Halep şehrine uzanan ,''kırmızılaştırmak''anlamına gelen adıyla ,hem kahvaltılarda hem de meze olarak sık tüketilir.
Ünlü yazar ''Agatha Christie'',arkeolog olan kocası ile bir arkeoloji kazısı için çıktığı seyahatinde İstanbul üzerinden geçtiği Suriye /Halep yolculuğu esnasında yediği ve aşık olduğu ''Muhammara''nın tarifini alarak ,Paris'e dönünce tarifi ünlü aşçılarla paylaştığı ve yaptırdığı yazılmıştır.
Türk Mutfağı,Levanten Mutfağı ve Arap Mutfağının bu sevilen mezesini orijinal tarifi ile sizlerle paylaşmak istiyorum.Özellikle acı mezeleri tercih edenler ,ve hatta ekmek üzerine sürerek çay saatlerinde ikram etmek isteyenler buyrun tarifimize..
Hepinize kolay gelsin.
GüneyDoğu illerimiz de özellikle GaziAntep ve Hatay'da yapılan ve o yörelerin zengin ve köklü mutfak kültürlerinin bir yansımasıdır ''MUHAMMARA''
Geleneksel olarak da büyük bir öneme sahiptir.
Kökeni Arap Mutfağı Suriye Halep şehrine uzanan ,''kırmızılaştırmak''anlamına gelen adıyla ,hem kahvaltılarda hem de meze olarak sık tüketilir.
Ünlü yazar ''Agatha Christie'',arkeolog olan kocası ile bir arkeoloji kazısı için çıktığı seyahatinde İstanbul üzerinden geçtiği Suriye /Halep yolculuğu esnasında yediği ve aşık olduğu ''Muhammara''nın tarifini alarak ,Paris'e dönünce tarifi ünlü aşçılarla paylaştığı ve yaptırdığı yazılmıştır.
Türk Mutfağı,Levanten Mutfağı ve Arap Mutfağının bu sevilen mezesini orijinal tarifi ile sizlerle paylaşmak istiyorum.Özellikle acı mezeleri tercih edenler ,ve hatta ekmek üzerine sürerek çay saatlerinde ikram etmek isteyenler buyrun tarifimize..
Hepinize kolay gelsin.
  • MALZEMELER:
  • 2 ad büyük Kapya Biber (közlenmiş)
  • 1 su bardağı Ceviz içi
  • 6 yemek kaş.Biber salçası
  • 6 yemek kaş.Domates salçası
  • 1 çay bar (125ml) Zeytinyağ
  • 3 diş Sarımsak
  • 1 su bar.Etimek kırıntısı (6 ad Etimek)
  • 1 dolu yemek kaşTahin
  • 1 dolu yemek kaş.Nar ekşisi
  • 1 çay kaş.Kimyon
  • 1 tatlı kaş.Kırmızı biber
  • ÜZERİ İÇİN:
  • Ceviz ve Zeytinyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Kapya biberleri ateş üzerinde közleyin ve kabuklarını soyun.
  • Etmekleri rondodan geçirerek toz haline getirin.
  • Sarımsakları az tuz ile havanda dövün.
  • Rondonuza önce kapya biberleri alın ve püre haline getirin.
  • Sırasıyla salçaları,sarımsakları,etimekleri.zeytinyağ ,tahin,nar ekşisi kimyon ve kırmızı biberi ekleyerek tekrar karıştırın.
  • Salçalar tuzlu ise tuz ayarını kontrol ederek ekleyin.
  • Cevizler biraz dişe gelecek şekilde bıçak yardımıyla küçülterek ilave edin.
  • Güzelce karıştırdığınız mezenizi servis tabağına alın.
  • Üzerini  ceviz ile süsleyin ve zeytinyağ gezdirin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...
  • Not:Neşem Çelik/YouTube Kanalında videosu bulunmaktadır.

0 comments: