ANA YEMEKLER,

ISPANAK BORANİ NEDİR? NASIL HAZIRLANIR?

Temmuz 03, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

ISPANAK BORANİ
Merhabalar sevgili dostlar, Temel Reis ile çocukların en sevdiği ISPANAK bugün konuğumuz.. Bu faydalı sebze nereden nasıl gelmiş kısaca göz atalım... Asya Kıtasının Orta ve GüneyBatı Bölgelerinin yerlisi olan ''ISPANAK'',Dünyanın birçok farklı bölgesinde tüketilmektedir. 11.Yüzyılda İran'dan Araplar tarafından Avrupa'ya ,İspanya'ya götürülmüştür. Ülkemiz de yoğun yağış ve nem oranının yüksek olması nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi dışında Türkiyenin hemen her yerinde ISPANAK yetişmektedir. İçerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlı olmakla birlikte ,sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır,kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır. Pişirildikten sonra açıkta veya buzdolabında bekletilmemesi,hemen tüketilmesi gerekir. Şimdi gelelim tarifimize; Ara sıcak olarak sofralarınıza alabileceğiniz ''Ispanak Borani''meze olarak da uzun soluklu sofralarda tercih edilebilecek bir yemektir. Malzemesi az lezzeti çok olması nedeniyle kısa sürede hazırlanabilir. Hepinize kolay gelsin. MALZEMELER: 1 kg Ispanak 1 ad Kuru soğan 6 yem.kaş. Zeytinyağ 1 kase süzme yoğurt 2 diş Sarımsak az tuz ÜZERİNE: 1 yem.kaş.Tereyağ 1 çay kaş.Kırmızı toz biber HAZIRLANMASI: Yıkayıp suyunu süzdüğünüz ıspanakları iri olacak şekilde doğrayın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve tencereye alın. Zeytinyağını ekleyerek orta ateşte kavurmaya başlayın. Kavrulan soğanlara ıspanakları ekleyerek suyunu bırakmadan kısa sürede kavurarak pişmelerini sağlayın. 10 dakika yeterli olacaktır. Az tuz ekleyin. Ateşten indirin ve başka bir kaseye aktararak soğutun. Diğer tarafta yoğurda rende sarımsakları ve tuzu ekleyerek karıştırın. Karışımı soğuyan ıspanaklara ekleyerek karıştırın. Tereyağını küçük bir tavada eritin ve kırmızı biberi ekleyin. Hazırladığınız boraninin üzerine gezdirin. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: