BELEM TURTASI,

PASTEL DA NATA - BELEM TURTASI -(PORTEKİZ MUTFAĞI) NASIL YAPILIR? ÖLÇÜLERİ VE DETAYLI TARİFİ NASILDIR?

Ağustos 14, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

BELEM TURTA.
Merhabalar sevgili dostlar, ''İnsanlar yaşadığı için değil,yaşayamadıkları için yaşlanırlar''der bir Portekiz Atasözü... Bizde bugün Portekiz'e uzanalım ve Ülkemizde de San Sebastian mı ?Nata mı ? yarışında sizler karar verin. Haftanın ilk tarifine tatlı ile başlayalım,günlerimiz tatlı geçsin.Portekiz Mutfağının en bilinen hatta en sevilen yöresel ve oriinal adı ''Pasteis de Nata''(Belem Turta)olan bir tarife yer verdim. Tarihine şöyle bir göz atacak olursak da turtanın doğduğu yer Portekiz'in Belem Kasabasında ki ''Jeronimos Manastırı''.. 1800'lü yıllarda bu manastır da yaşayan keşişler,kıyafetlerini kolalamak için yumurta akı kullanırken ,yumurta sarılarını değerlendirmek adına çeşitli kek ve pastalarda kullanmışlar.Ve Belem Turtası da böylelikle ortaya çıkmıştır. Daha sonraları Portekiz Hükümeti manastırlara yapılan para yardımlarını kesince,keşişler geçinebilmek ayakta kalabilmek adına Belem Turtasını yapıp satmaya başlasalar da yine de manastırın kapanmasına engel olamamışlar.Bunun üzerine keşişler,bu çok sevilen ve halen gizliliğini koruyan tariflerini güvendikleri bir fırına satmaları sonucunda Belem Turtası günümüze kadar orijinal lezzeti ile duyulmaya devam etmektedir.Bugün bir çok Ülke de ve bizim Ülkemizde de gerçek tadını bizzat yerinde yiyerek bilenler bile ,bir çok dükkan tam tarifine ulaşamasalarda aynı lezzeti tutturarak turtaları satışa sunmaktadır. Dışı katmanlı çıtır ve gevrek hamuru olan turtanın,krema kıvamında muhallebisi iç dolgusu,üzerinin hafif yanıklığı ,fırından çıkar çıkmaz değilde oda sıcaklığında ılınınca yenmesini ve tadını damaklarda hissedince Portekiz'i hiç görmeseniz bile,Portekiz'in gizemli havasının olduğunu düşündüren bir tat bulacaksınız. Belem Turtasını ve San Sebastian'ı birlikte deneyin ve kararı sizler verin. Hamur açma olmadan milföy hamuru ile rahatlıkla bu tarifi hazırlıyabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin. MALZEMELER: 1 paket Milföy Hamuru (soğuk) 500 gr Toz şeker 250ml Su 1 ad portakal kabuğu + 1ad Limon kabuğu + 1 ad Çubuk Tarçın 500ml Süt 3 yem.kaş,Un 5 ad Yumurta sarısı MUFFIN KALIBINI YAĞLAMAK İÇİN: Tereyağ ÜZERİNE: Toz Tarçın yada Pudra şekeri HAZIRLANMASI: Su,şeker,portakal limon kabukları ve çubuk tarçını tencereye alın ve koyu kıvamda bir şerbet olana kadar kaynatın. Ocaktan indirin ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Süt ve unu tencereye alın ve muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak orta ateşte pişirin. Pişen muhallebiye ılınan şerbeti azar azar ekleyerek karıştırın. Şerbetli muhallebiyi süzgeçten geçirin ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Daha sonra yumurta sarılarını birer birer ekleyerek karıştırın. Şimdi gelelim milföy hamuruna;Soğuk hamuru arasındaki naylonları çıkararak aynı şekilde üst üste dizin. Önce merdane ile bastırarak,daha sonra 2 cm kalınlığında olacak şekilde dikdörtgen bir hamur olarak açın. Açma işlemi yaparken az un serpebilirsiniz,daha sonra hamurun üzerindeki unu fırça ile temizleyin. Dikdörtgen hamurun geniş kısmından başlayarak sıkı şekilde rulo sarın. 20 ad çıkacak şekilde tahmini 1,5-2 parmak kalınlığında kesin. Muffın kalıbını tereyağ ile yağlayın. Hamurları kalıplara çanak gibi olacak şekilde bastırarak yerleştirin. Ortalarına muhallebiyi doldurun. 200 derece de ısıtılmış fırında turtaların üzerleri hafif yada isteğe bağlı olarak daha fazla yanık kızarana kadar (bu arada hamurda kızaracaktır)pişirin. Fırından çıkarın ve tel ızgara üzerine dizerek ılık hale gelmesini bekleyin. Daha sonra üzerine toz tarçın yada pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: