DÜNYA MUTFAKLARI,

EMPANADAS (İSPANYA MUTFAĞI) NASIL HAZIRLANIR? TARİFİ NEDİR?

Eylül 05, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Ulusal Mutfaklar da bugün ,bizlerinde aşina olduğu Çiğ börek yada Puf böreği tarzında bir yemeğin tarifini yazacağım sizlere.. Genellikle bazı Ülkelerin tariflerini hazırlarken sizlerin de hazırlayabileceği ve bizlerin damak lezzetlerine uyabilen tarifleri seçmeye çalışıyorum. Empanada'dan kısaca söz edecek olursak;İspanyol Mutfağı başta olmak üzere Orta ve Güney Amerika da sık tüketilen ''Empanadas''yerel fırınlarda satılan bir börek çeşitidir. İsteğe ve tüketime bağlı olarak tavuk,kıyma ve deniz ürünleri ile hazırlansa da Çilek ,Ananas gibi meyve çeşitleri ile de hazırlanabilir. Dünyanın bir çok Ülkesinde ,vazgeçilmez börek olarak bilinen Empanadas.kimi yerde yağda kızartılarak,kimi yerde fırında pişirilerek tüketilmektedir. Kayıtlar İspanya Mutfağını gösterse de Güney Avrupa Ülkeleri,Kuzey Afrika Ülkeleri ve Filipinlerde de yaygın tüketilen bir yemektir. Bu İspanyol lezzeti kıtalar arası transfer olurken,gittiği ülkelerde çeşitli varyasyonları çıkmış ve her bölge kendi çeşidini meşhur etmiştir. Bizim Ülkemizde de ''Çi Böreğe rarip olur mu bilmem ? Şimdi gelelim hzırlanmasına...deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin. MALZEMELER: HAMURU: 1/2 su bar. Su 1 ad Yumurta 1 tatlı kaş.sirke 1 tatlı kaş.Tuz 75 gr Tereyağ 3 su bar. Un HAZIRLANMASI: Kaseye su,sirke ve yumurtayı alarak karıştırın. Unu eleyin ve tuz ile birlikte karışıma ekleyin. Tereyağını küpler halinde ilave ederek yoğurmaya başlayın. Malzemeler birbirlerinle bütünleşene kadar yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru hafif un serptiğiniz tezgaha alarak 1-2 dakika daha yoğurun. Hamuru strech'leyin ve buzdolabında 45 dakika dinlendirin. İÇ HARCI: 1 ad Kuru Soğan 2 yem.kaş.Zeytinyağ 200 gr Dana Kıyma 1 yemek kaş.tatlı biber salçası 1 ad Kapya biber 5-6 sap Maydanoz tuz + karabiber HAZIRLANMASI: Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve tavaya alın. Zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın. Pembeleşen soğanlara Kıymayı ekleyerek sotelemeye devam edin. Kapya biberi ince doğrayın ve ilave edin. Salça,doğranmış maydanozlar,tuz ve karabiberi ekleyin. Kıyma karışımı suyunu çekene kadar pişirin.Ve ocaktan indirin. ÜZERİNE: 1 ad Yumurta sarısı 1 yemek kaş.su karışımı HAMURA ŞEKİL VERME: Dinlenen hamuru tezgaha alın ve bir kez yoğurun. 6 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayın. Hamur bezelerini merdane ile ince yuvarlaklar olacak şekilde açın. Yuvarlak hamurun yarısına iç harcını düzgünce yayın. Diğer yarısını üzerine kapatarak yarım ay şekline getirin. Kenar kısımlarını içe doğru sararak şekil verin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Yumurta sarısı ile suyu karıştırın ve böreklerin üzerine sürün. 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 25-30 dak.(üzeri kızarana kadar)pişirin. Arzuya göre üzerine SOS: 1 demet Fesleğen 4-5 dal Roka 2 diş Sarımsak 1/2 çay bar.Zeytinyağ HAZIRLANMASI: Zeytinyağ hariç diğer malzemeleri robotta özleşene kadar karıştırın. Zeytinyağ ekleyerek 1-2 dakika daha karıştırın. Sos kasesine alın. Arzuya göre börekleri servis ederken ister üzerlerine isterseniz de yanına koyarak ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: