hamur işi,

SOKAK SİMİT'İ NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR? SİMİT'İN HİKAYESİ NEDİR?

Eylül 11, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

SİMİT.
gMerhabalar sevgili dostlar, Vazgeçilmez sokak lezzetimiz.. Türkiye'nin her yerinde ,sokağın sokağın vazgeçilmez atıştırmalıklarından ,kahvaltıların beş çaylarının başrolünde yer alan ''SİMİT'in''geçmişine kısa bir yolculuk yapalım mı ? Arşiv kaynakları Simit'in 1525'ten beri İstanbul'da üretildiğini,1593 tarihli Üsküdar ''Şer'iyye Sicillerine''dayanılarak ağırlığı ve fiyatı standartlaşmıştır. 17.Yüzyıl seyyahı Evliya Çelebi,1630 tarihlerinde İstanbul da 70 simit fırını olduğunu yazmıştır. İsminin geldiği yer olarak ''SMİTİ''(İzmit)den geldiği,İstanbul'dan gelen yada İstanbul'dan doğuya giden kervancıların konaklama yeri olarak bilinen İzmit'te pratik bir yiyecek olarak hazırlanan Simit,o tarihlerde ilk fast food olarak da sayılabilir. Yaklaşık 600 yıllık geçmişiyle Simit,Ülkemize has bir yiyecek olup,üretimine sadece 2.Dünya Savaşı yıllarında ,un az olduğu için ara verilmiştir. Tarih sahnesinde kendini gösteren bu lezzetin Osmanlı Döneminde ilk üretilen simitler araba tekerleği kadar büyük ve ''Simid-i Halka''diye adlandırılırken,unun pahalılaşması sebebiyle sonraları ''Hurda Simit''adında daha küçük Simit'ler üretilmeye başlanmıştır. Doyurucu ve ucuz maliyetli olması sebebiyle çok çabuk kabul gören ve zamanla her köşe başında görülen ,halka mal olmuş bir besin olan Simit,Osmanlı Saray Sofralarında da yerini almış,Ramazan zamanı Padişahların iftar yemeklerinden sonra ,yol boyunca saf tutan askerlere Simit hediye edildiği bilinmektedir. Ülkemize has bu lezzetli ve doyurucu sokak atıştırmalığını evimizde denemeye ne dersiniz ? Simit fırınlarından gevrek ve sıcacık aldığımız bu lezzeti elimizden geldiğince hazırlamaya çalışalım. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin. MALZEMELER: 1.5 su bar. Ilık Su 2 çay kaş.Yaş Maya 2 çay kaş.Toz şeker 1 tatlı kaş.Tuz 2 yemek kaş.sıvıyağ 4 Su bar.Un (kontrollü ekleyin) ÜZERİNE: 1/2 su bar,Üzüm pekmezi 1/2 su bar.Su 1,5 su bar.Kavrulmuş Susam HAZIRLANMASI: Yoğurma kasenize maya,ılık su ve şekeri ekleyerek karıştırın ve 10 dakika mayayı aktif hale getirin. Aktifleşen mayanın üzerine sıvıyağ,tuz ve unu azar azar ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Mayalanması için hamurunuzun üzerini örtün ve oda sıcaklığında bekletin. Mayalanan hamuru 6 beze olacak şekilde yuvarlayın. Her bir yuvarlak hamuru uzun şeritler olacak şekle getirin. İki ucundan tutarak birbirine dolanmalarını sağlayın ve uçları birleştirerek yuvarlak hale getirin. Eşit ve düzgün yuvarlaklar olmasına özen gösterin. Pekmez ve suyu bir tabakta karıştırın. Kavrulmuş susamı da tepsiye yayın. Simitleri önce pekmezli suya daha sonra susama bolca bulayın. Tepsi mayası için üzerlerini örterek 20 dakika bekletin. Mayalanan simitlerin üzerlerini tekrar düzeltin. Fırınınızı 180 derece de ısıtın. Simitleri takribi 15 dakika ,çıtır çıtır ve gevrek olana kadar pişirin. Mis gibi kokusu ve sıcak gevrek hamuru ile simit fırınlarından çıkmışcasına çayınızın yanında biraz da beyaz peynirle ikrama hazır. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: