ANA YEMEKLER,

TAVUK TANTUNİ NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR?

Eylül 18, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

TAVUK TANTUNİ-
Merhabalar sevgili dostlar, Bu hafta Sokak Lezzetlerinden hepimizin severek tükettiği ''TAVUK TANTUNİ''yi evimizde nasıl hazırlarız tarifini sizlere detaylı olarak yazmaya çalışacağım. Orijinali her kadar ''Biftek ''ile hazırlansa da ekonomik olarak tercih edeceğiniz tavuk eti ile de çok lezzetli bir öğün olarak tüketeceğinize eminim. TANTUNİ NEDİR?NASIL ORTAYA ÇIKTI?sorusu hakkında verebileceğim bir kaç görüş vardır ki bunlardan biri Türkmenlerden ve Yörük geleneğinden geldiğinin iddia edilmesi,bir diğeri ise Tantuni'nin 1960'lar da Mersin Çukurova İplik Fabrikasının duvarlarında kurulmuş küçük işletmeler tarafından pratik ve doyurucu olarak yapılan ve servis edilen bir yemek olmasıdır. İsminin nereden geldiği ise yine bir rivayete göre Moğolca Tantuni-azar azar yemek-atıştırmak anlamına gelen ''TAMTURİ''kelimesinden geldiğidir. Ama bizlerin bilinen gerçeği TANTUNİ Mersin ilimizle özdeşleşmiş ve ülke genelinde yaygınlaşmış bir dürüm çeşitidir. Antakya ,Adana ve Mersin de farklı usullerle de yapılır..Özellikle sokak yemeği olarak tüketilmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi aslı Biftek eti ile hazırlanmasıdır.Ve ana malzemeleri et,lavaş ve baharatlardan oluşmaktadır. Bir başka özelliği ise Pamuk yağı kullanılmasıdır.pamuk yağının özelliği ise diğer yağların yüksek ateşte acı ve yanık koku vermesinin yanında,pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusunun bulunmamasıdır.Ve pamul yağının donma yapmamasıdır. Şimdi gelelim benim yazacağım tarife;Et ile hazırlanan Tantunilerde de kimi yerlerde etin içine domates ve biber eklenerek pişirildiğini görürsünüz ,biraz da tasarruf nedeniyle gerçeğinin dışına çıkmakla talebini arttırabilmek adına yapılmıştır.Günümüz Ülke koşullarında sokak lezzetlerinde ki artışı sağlayabilmek adına ve doyurucu bir yemek çıkarmak adına esnaf bu yöntemi seçmek zorunda kalmıştır.Biftek yerine de daha ekonomik olan Tavuk eti bir diğer seçenektir. Bende her kesimin bu lezzeti tatması nedeniyle sizler için tavuk eti tercih ettim ama arzuya göre biftek ile de pişirebilir,içine sadece et,baharatlar ve yağ ekleyerek lavaş içine hazırlayabilirsiniz. Ve hep birlikte pişirmeye başlayalım.. Hepinize kolay gelsin. MALZEMELER: 1 kg,tavuk göğüs ve but karışımı 1 kahve fincanı zeytinyağ 5 ad sivri biber 2 ad Domates 2 yemek kaş.Tereyağ 1 tatlı kaş.Acı toz kırmızı biber 1 tatlı kaş.Kekik 1 tatlı kaş.Kimyon 1.5 tatlı kaş Tuz Ekmek yada Lavaş HAZIRLANMASI: Tavuk etlerini mini küpler olacak şekilde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve iç sulu ve çekirdekli kısmı çıkararak küpler halinde hazırlayın. Sivri biberleri de mini halkalar olacak şekilde doğrayın. Bütün malzemelerinizi tabaklara hazırladığınız da çok kısa sürede yemeğiniz hazır olacaktır. Büyükçe bir saç tavayı ocağa alın ve zeytinyağını ekleyin. Yüksek ateşte kızan zeytinyağına tavuklara bırakın ve tavuklar suyunu çekene kadar karıştırarak soteleyin. Sotelenen tavuk etlerinin renkleri dönecek ve yumuşayacaktır. Tavukların orta kısmını aralayın etler tavanın yanlarına dizilsin. Bu orta boşluğa önce biberleri alın ve soteleyin. biberler yumuşak kıvam alınca tavuklara karıştırın. Tekrar orta kısmı havuz yapın ve domatesleri yerleştirin,soteleyin. Domateslerde yumuşayınca hepsini karıştırın. Son kez yine ortayı havuz yapalım ve buraya tereyağını alarak kızdıralım. Kızgın tereyağ içine baharatları ve tuzunu ekledikten sonra pişen diğer malzemelerle karıştıralım. Ekmek yada lavaşı pişen tantuninin üzerine bastırarak yağın ekmeğe geçmesini sağlayın ve etleri ekmek yada lavaşın arasına doldurun. İşte Tavuk Tantuni hazır.. Yanında acı biber turşusu ve yeşilliklerle,ayran yada şalgam suyu ile evinizde sokak lezzetini sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: