ANA YEMEKLER,

BULGUR MANTISI NASIL HAZIRLANIR ÖLÇÜLERİ VE TARİFİ NEDİR?

Ekim 02, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

.Merhabalar sevgili dostlar, Mantı,Kayseri ilimiz ile özdeşleşen ve 36 çeşitinin bulunduğu bir yöresel yemek olarak bilinir. Fakat bir çok yöremizde de çeşitli ilave malzemelerle mantılar yapılmaktadır. Çanakkale yöresel tatlarına baktığımızda mantının iç malzemesinde de ''bulgur''u görürüz.Diğer yanda Göçmen mutfağında hamur işleri de ön plandadır ve bulgurla yapılan mantılar bulunur. Saymakla bitmeyen çeşitleri ve yöreleri ile kıymalı,patatesli,bulgurlı,cevizli vs mantılar sofraların sevilen ve doyurucu yemekleri arasındadır. Bulgur,doymamış yağa sahip ve yağ oranı düşük bir besin olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.Tam bir mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Düzenli olarak bulgur tükettiğimizde bir süre sonra vücudumuz hastalıklara karşı çok daha korunaklı bir hale geliyor.Kan şekerinin dengelenmesini sağladığından şeker hastalarınında sorunlarına çare oluyor.Sinir sistemini de olumlu yönde etkileyen bulgur,sinir,stres,zihinsel yorgunluk gibi problemler yaşayanlara da iyi gelmektedir. Akdeniz Ülkeleri,Orta Doğu ve Amerika da sıklıkla yetiştirilen ve tüketilen bulgur,Ülkemizde GüneyDoğu Anadolu,Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerimiz de üretimi yapılmaktadır. Anadolu ve Mezopotamya da doğup Dünyaya yayılan Bulgur evrensel bir damak tadıdır. Soğuk havaların kendini göstermeye başladığı bu günlerde içimizi ısıtacak ,hem lezzetli,hem doyurucu hemde ekonomik bir ''Mantı''çeşidini sizler için hazırladım.Bizler çok severek tükettik umarım sizler de deneyerek beğenirsiniz. Herkese şimdiden kolay gelsin. MALZEMELER: 2 su bar. Köftelik Bulgur ( 2 su bar.ılık suda bekletilecek) 2 yem kaş (40gr)Un 1 ad yumurta 250 gr Dana Kıyma Tuz Kırmızı biber HAZIRLANMASI: Ilık suda 15 dakika beklettiğiniz yumuşayan bulguru bir tepsi içine alın. Üzerine unu,yumurtayı ekleyerek yoğurmaya başlayın. Elinizi ara ara ıslatın. Bulgur un ve yumurta hamur kıvamına gelince kıymayı,tuzu ve kırmızı biberini de ekleyerek kıyma bulgurla iyice özleşene kadar yoğurun. Nohut büyüklüğünde yuvarlayarak un serpili tepsiye yerleştirin. Büyükçe bir tencerede su ve tuz ilavesi ile suyu kaynatın. Hazırladığınız köfteleri kaynayan suya iki seferde olacak şekilde bırakın. Köfteleriniz piştikleri zaman suyun üzerine çıkacaktır. Takribi 10 dakika pişeceklerdir. Süzgeç yardımıyla köfteleri servis tabaklarına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt,tereyağında kızdırılmış kırmızı biber ve doğranmış maydanoz serperek ikrama hazır hale getirin. ÜZERİ İÇİN: 1 kase yoğurt 2 diş sarımsak 1 yem kaş Tereyağ + 3 yem kaş Zeytinyağ karışımı 1 tat.kaş.Kırmızı toz biber 7-8 dal ince doğranmış Maydanoz Afiyet Olsun. Sevgiyle... Not: Neşem Çelik YouTuba Kanalında videosu bulunmaktadır.

0 comments: