Kadayıflı Lokma,

KADAYIFLI LOKMA TATLISI NASIL YAPILIR?TARİFİ NEDİR?

Ekim 02, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Osmanlı Mutfağında bir çok şerbetli tatlının ortak adıdır KADAYIF... Tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır.Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında aşhanelerde verilen yemekler listesinde kadayıfın bulunduğu ve ''Beray-ı Hassa''adındaki mutfak defterlerinde ki kayıtlarda Sultanların tercih ettiği tatlılar arasındadır. Türk Mutfağının yanı sıra OrtaDoğu ve Balkan Mutfaklarında da popüler olan kadayıf,Türk kültüründe önemli bir yere sahip olmakla birlikte geleneksel tariflerle kuşaktan kuşağa aktarılır. Yaklaşık 15.yüzyılda Anadolu da ortaya çıkan,incecik tel tel açılan hamurun,şerbetle buluşmasıyla başlayan yolculuğu günümüzde de bir çok çeşiti ile sevilen şerbetli tatlılar arasında yerini almıştır. Geleneksel ''Kadayıf''tariflerinde kadayıf ve cevizin tereyağ ile buluşup şerbetlenmesi görülse de,sonraları kaymak ve antep fıstığı ile yaygınlaşmış,şimdilerde ise farklı malzeme ilaveleri ile kadayıf,lezzetlerine göre şekillenmiştir. Bugün sizler için hazırladığım tatlı da ,yine kadayıf ile bütünleşse de farklı bir versiyonu olarak şerbetli tatlılar kategorisinde sık tüketilenler listesindedir. Haydi buyrun hep birlikte bu tatlıya göz atalım. MALZEMELER: 100gr oda sıcaklığında Tereyağ 1 çay bar,(100ml) sıvıyağ yada zeytinyağ 2 dolu yem kaş Yoğurt 2 dolu yem kaş.İrmik 2 dolu yem kaş.Pudra şekeri 1 ad Yumurta 1 su bar.doğranmış Ceviz 1,5 su bar. kavrulmuş Tel kadayıf 1 yem kaş sirke 1 pak kabartma tozu 1 pak Vanilya 3 su bar.Un AYRICA HAMURLARI BULAMAK İÇİN: 1 su bar.Kavrulmuş Tel Kadayıf HAZIRLANMASI: Kadayıf ve Un hariç diğer malzemeleri bir kas içinde güzelce karıştırın. Kadayıfları ince doğradıktan sonra tavada kavurun ve soğutun. Karıştırdığınız malzemeler kadayıfı ve unun 2 su bardağı olanı ekleyerek karıştırın. Kalan 1 su bardağı un ilavesi ile hamuru toparlayın. Hamuru ikiye bölerek rulolar elde edin. Rulo hamurların üzerlerine hafifçe bastırarak düzeltin ve 2 cm.lik dikdörtgenler olacak şekilde kesin. Diğer tarafta 1 su bardağı kavrulmuş kadayıfları bir tabağa alın. Hamur parçalarını elinizi ıslattıktan sonra kadayıflara bulayın. Fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika (nar gibi kızarsın)pişirin. ŞERBET İÇİN: 2,5 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 1 dilim limon 1/2 çay bardağı Üzüm pekmezi SÜSLEMEK İÇİN: Antep fıstığı yada Hindistan cevizi Şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynayan şerbete limon dilimini ekleyerek 5 dakika daha kaynatın. Şerbeti ateşten indirin ve pekmezi ilave edin,soğutun. Fırından çıkan tatlıyı 5 dakika ilk sıcağı çıkana kadar bekledikten sonra şerbetini verin. Şerbeti tamamen çekene kadar dinlen Arzuya göre üzerini Antep fıstığı ile süsleyin.KADAYIFLI LOKMA-Ü.jpgAfiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: