ANA YEMEKLER,

PIRASA'NIN FAYDALARI NEDİR ? PIRASA DOLMASI NASIL PİŞİRİLİR?

Ekim 23, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Konuğumuz PIRASA..Gelin hep birlikte Pırasa'nın hikayesine bakalım. Ana Vatanı Orta ve Doğu Akdeniz Bölgeleridir.Çok geniş coğrafyalarda yetişmesi pek çok farklı medeniyet tarafından da kullanılmıştır.Pırasa ile ilgili ilk kayıtlara Antik Mısır da rastlanır.Firavun mezarlarında bulunan ilk kayıtlar Pırasa'nın ,Dünyanın pek çok yerinde yetiştiğine işaret etmektedir.En çok üretimi yapılan yer başta Endonezya olmak üzere ikinci sırayı Türkiye alır.Belçika,Çin,Kore ve Kazakistan bunları takip eder.Ülkemizde ise özellikle İstanbul,Bursa,İzmir ve Ankara da yoğun pırasa üretimi yapılmaktadır. Tarihin ilk zamanlarından beri var olan bitkiler,insanlar için pek çok özelliğe ve faydaya sahiptirler.İlaçların yapımından,kozmetik ürünlerine ve gastronomiye kadar uzanan bitkiler pek çok özelliği ile ne kadar önemli olduklarını göstermektedir.Bu bitkilerden bir tanesi de hiç kuşkusuz PIRASA''dır.Doğa da bulunan bu mucizevi ürün bir çok hastalığın iyileşmesinde aktif rol oynamaktadır.Dünya genelinde toplam 6 adet türü bulunmakta ve Dünyanın farklı coğrafyalarında yetişen bu türler ayrı ayrı faydalara ve özelliklere sahiptirler. Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli bir rol oynayan PIRASA,vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir.Yorgunluğun ve bitkinliğin azaltılmasına,kemik sağlığına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. İnsanların hem psikolojik olarak hemde fizyoloik olarak pek çok ihtiyaçlarını karşılayan PIRASA,kış aylarının vazgeçilmez önemli sebzelerinden birisidir. Kış aylarına girdiğimiz günlerdeysek ve de PIRASA manav reyonlarında yerini aldıysa bizde bugün PIRASA'ya farklı bir lezzet katalım... Hepinize kolay gelsin. MALZEMELER: 5 ad Pırasa (kalın olanları tercih ediniz) 300 gr Dana Kıyma 1 ad büyük kuru soğan 2 yemek kaş.Domates salçası 1 ad Domates rendesi 7-8 dal ince doğranmış Maydanoz 2 diş sarımsak 1 çay bar.Zeytinyağ 1 ad Limonun suyu 1 çay kaş.Karabiber 1 tatlı kaş Tuz AYRICA PİŞERKEN: 1 ad Limon (yarım limon suyu) 1 ad Domates ARZUYA GÖRE SERVİS YANINDA YOĞURT HAZIRLANMASI: Pırasaları takribi 20 cm'lik boyutlar olacak şekilde bölün. Tam orta kısımlarından tamamen bölmeden hafifçe kesin. Tencereye su doldurun ve kaynatın. Pırasaları kaynayan suya bırakın ve yumuşak kıvamda haşlayın. Haşlanan pırasaları soğuk suya aktarın ve süzün. Pırasaları dikdötgen olacak şekilde keserek hazırlayın. Şimdi iç harcını hazırlıyalım. Kuru soğanı küçük doğrayın ve bir kaseye alın. Üzerine kıymayı,yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri,salça ve domates rendesini,ezilmiş sarımsağı,maydanozu,limon suyu,zeytinyağını tuz ve karabiberini ekleyerek karıştırın. Dikdörgen keserek hazırladığınız pırasa yapraklarını tezgaha yerleştirin. Alt kısımlarına iç malzemesinden yerleştirin ve muska şeklinde bir sağa bir sola kıvırarak sarın. Dolmayı pişireceğiniz tencereye (yayvan bir tencere olmalı)sardığınız pırasa dolmalarını yerleştirin. Üzerlerine bir ad domatesi halka keserek dizin. 1,5 su bardağı su ekleyin ve dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Kısık ateşte takriben 45 dakika pişirin.(kontrollü) Pişen dolmalarınızın üzerinden tabağı kaldırın ve limon suyu gezdirerek tekrar kapağını kapatın ve demlendirin. ılık hale gelen Pırasa Dolmanızı servis edebilirsiniz. Arzuya göre yanında yoğurt ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: