ANA YEMEKLER,

BEYRAN ÇORBASI TARİFİ VE HİKAYESİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR?

Ekim 23, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Bugün sizlere GaziAntep Mutfağından gelen şifa deposu bir tarifle geldim. Bu yemeğin kısaca hikayesinden bahsetmek isterim. Hakiki ''BEYRAN''çorbasının kökeni GaziAntep Mutfağına derinlemesine işlenmiş olan kültürel bir mirasa dayanmaktadır. Osmanlı Dönemine kadar uzanan bu eşsiz lezzet,Farsça da ''aş,parçalanmış et''anlamına gelen Beyran'ın en önemli özelliği yapılışıdır. Kayıtlara göre 1885 yılında GaziAntep çarşı içinde ilk ''Beyran'' dükkanı açılmıştır.GaziAntepte ki tarihi hanlarda ve kervansaraylar da konaklayan yolculara ikram edilen bir çorba olarak bilinir. Türk Mutfağının geçmişiyle iç içe geçmiş bir lezzet olan ''Beyran'',tarihi kaynaklara göre Moğol İmparatorluğunun yıkılmasının ardından Anadoluya gelen Türkmen boylarının mutfak kültürüne kattıkları değerli bir lezzettir. Binbir derde deva olarak bilinen bu çorba,Osmanlı Döneminden bu yana,özellikle hastalıkların çoğaldığı kış aylarında sık tüketilen ve şifacı olarak bilinen bir gıdadır. GaziAntep'in meşhur lezzetlerinden ,bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu çorbayı,kış aylarına girdiğimiz şu günlerde evlerimizde de pişirebiliriz. Buyrun o zaman birlikte pişirelim. Hepinize sağlıklı günler ... MALZEMELER: 1 kg Kemikli Kuzu Eti (gerdan ve incik) 2 lt Su 1 su bardağı Pirinç 2 tatlı kaş Biber salçası 1 tatlı kaş.Tuz 5 diş sarımsak 2 yemek kaş.Pul biber (acı sevmeyenler azaltabilir) 1 dolu yemek kaş.Tereyağ HAZIRLANMASI: Hakiki Beyran çorbasının eti ,tencerelerde 3-6 saat arası piştiği için bizler kısa sürede hazırlayacağımız için düdüklü tencere kullandık) Düdüklü tencerenize tereyağını alın ve yüksek ateşte eritin. Etleri ekleyerek mühürleyin. Salçasını ekleyin. Üzerine suyunu ve tuzunu ekleyerek orta ateşte pişmeye bırakın. Etler kemiklerinden ayrılacak kıvama gelene kadar pişmelidir. Diğer yanda pirinçleri bir kaseye alın ve sıcak suda 15-20 dakika bekletin. Ardından süzerek bir küçük sahana alın ve üzerine 1,5 su bardağı su ilavesiyle haşlamaya bırakın. Haşlanan pirinçleri bir kenara alın. Etler pişince kemiklerinden ayırın ve didkleyin,suyunu süzerek tencereye alın. Et suyunuz kısık ateşte hazır vaziyette beklesin.Tuzunu kontrol edin. Sarımsakları ezerek püre haline getirin ve et suyundan az ekleyerek açın. Şimdi her şey hazır servise geçebiliriz. Kaselere pirinç ve etleri paylaştırın. Hazırlaığınız sarımsak ve pul biberi üzerlerine gezdirin. Ardından ocakta kaynamakta olan et suyunu kepçeyle kaselere bölüştürün. Beyran çorbanız dumanı üstünde şifacı olarak ikrama hazır. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: