ANA YEMEKLER,

OSMANLI SARAY MUTFAĞI,DÜĞÜN YEMEKLERİ NELERDİR?DÜĞÜN ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Kasım 06, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, SUR-I HUMAYUN yani,Padişahların erkek çocuklarının sünnet düğünleri ile kızlarının evlendirilmesi münasebetiyle yapılan düğünler ve Saray eşrafının yanı sıra halkın da katıldığı,yemek ve sunumların büyük ölçekli hazırlanması,zamanın kültürünü yansıtması açısından,şair ve ediplerin yazıp hazırladıkları SURIYYE ve SURNAMELERLE SURNAME-İ VEHBİ gibi minyatürlerle de görebiliriz. 1675'de düzenlenen IV.Mehmet'in şehzadeleri II.Mustafa ve III.Ahmet'in sünneti ile,kızı Hatice Sultan'ın Edirne de düzenlenen düğününün 19 gün sürdüğünü ve 800 sahan yemek ,100kg şerbet ve 30kg kahve tüketildiği görülür. 1586'da 3.Murad'ın kızı Ayşe Sultanîn,İbrahim Paşa ile yapılan düğününde ise dev bir pasta ile düğün hediyesi 4 yük şekerleme olduğunuda görürüz. Osmanlı Mutfak Kültüründe önemli bir yeri olan ŞERBETLER,Avrupaya taşınmış ve İngilizceye (SHERBET),Fransızcaya (SORBET),İtalyancaya(SORBETTO)olarak geçmiştir. Bir diğer Padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Beyazıd ve Cihangir'in sünneti ile kızı Mihrimah Sultan'ın düğünü 13 gün sürmüş ve 117 çeşit ekmek,yemek ve tatlı ikramı yapılmıştır . Düğünlerde genellikle meydanlara dizilen geleneksel yemekler Çorba,Et,Pilav ve Zerde ikramıdır. Sur-ı Humayunlar da en çok tereyağ,safran ve şeker tüketilmesinin görülmesi,helva ve zerde gibi yiyeceklerin çokça ikram edildiğini gösterir. Saray düğünlerinin baş ikramı Zerde ve Pilav'dır. Osmanlı da yeme içme ile ilgili bir çok detay olmakla birlikte,özellikle de düğün merasimleri daha da fazla yeme içme detayını gösterir.Her şey kural,nizam ve konu düğünse muazzam bir disiplinle belirlenmiş bir çok ayrıntı mevcuttur.Ve bir çok hareket aslında yemeklerle,içeceklerle sembolleştirilmiş ve anlaşılır hale gelmiştir yani bunlar İstanbul adetleridir. Bir sıra takibiyle yapılan düğün merasimleri ve düğün yemekleri,epeyce unutulmuş olsa da,kalıplaşmış bazı gelenek ve göreneklerimiz hali hazır da devam etmektedir. Önceki yüzyıllarda yaşamış insanların günlük yaşam biçimleri ve hayatı algılamaları ele alındığında bugüne uyarlamak maalesef mümkün olmamakta.. Osmanlı Saray Yemekleri diye bakıldığında,genellikle ilk sırayı Düğün Çorbası,Zerde Pilav almakta,bunun yanı sıra ,Dönemin Padişahlarının sevdiği yemekler bu listeye dahil olmuştur.Bunlardan bazıları da ''Darrülziyafe köftesi,Mutancana,Mahmudiye,Kavun Dolması,Tavuk Kırması,Süt Kebabına ,tatlılardan ise,''Revani,Keşkül-ü Fukara,Helva-i Hakani.Zerde,Vezir parmağı.Saray Helvası,Kazandibi bunlardan sadece bir kaç tanesidir. Geniş bir coğrafya'ya sahip Osmanlı İmparatorluğu,adım attığı ve feth ettiği tüm toprakların mutfak kültürlerini Saray'a taşımış ve bol malzemeli farklı yemekler ile lezzetli tatlılar ortaya çıkmıştır. Saray mutfaklarının düğün merasim yemekelerinin her birini günümüzde uygulamak mümkün olmasa da,aralarından bazıları günümüzde de severek tüketilmektedir. Orta Asya bozkırlarından Osmanlı sofralarının,düğünlerinin ve günümüzün ilk ikramı olan ÇORBALAR,Türkiyenin her yerinde bir çok çeşidi ile iştahla tüketilen,geleneksel,besleyici,ekonomik ve her saat yenebilen yemekleridir. Yüzyıllar öncesinden günümüze,bugün hali hazırda bir çok yöremizde ve ilimizde düğünlerde pişirilen ''DÜĞÜN ÇORBASI'',hem lezzeti hem besleyici özelliği hemde görüntüsü ile sizler için ... Şifayla,Sevgiyle... DÜĞÜN ÇORBASI MALZEMELER: 1 ad Kuzu Gerdan (tahmini 500 kg ve üzeri) 3 yem kaş Un 2 yem kaş yereyağ Su TERBİYESİ İÇİN: 3 yem kaş Yoğurt 1 ad limonun suyu 1 ad Yumurta sarısı ÜZERİNE: 1 yem kaş Tereyağ 1tat.kaş toz kırmızı biber Tuz HAZIRLANMASI: Kuzu gerdan'ı takribi 8-9 su bar su ile düdüklü tencerede haşlayın. Pişen gerdanın etlerini ayıklayın ve didikleyin. Suyunu süzgeçten geçirin. Çorba tencerenize tereyağını alın ve eritin. Un ekleyerek kavurun. Kavrulan una 6 su bar et suyunu ekleyin karıştırın. Tuz ilavesiyle kaynatın.Kıvamı koyulaşacaktır. Hazırladığınız etleri ekleyin ve 5-8 dak daha kaynatın. Diğer tarafta yoğurt,limon suyu ve yumurta sarısını bir kasede çırpın. Kaynar hali gittikten sonra çorbaya alıştıra alıştıra terbiyesini ekleyin. Üzeri için tereyağını bir küçük tavada eritin. Toz kırmızı biber ekleyin karıştırın ve ateşten alın. Çorbaları tabaklara aldıktan sonra üzerlerine gezdirin. Afiyet olsun. Sevgiyle..

0 comments: