Fındıklı Browni,

FINDIKLI BROWNİ TARİFİ NEDİR? BROWNİ'NİN HİKAYESİ NEDİR?

Aralık 11, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Başlıktan da anlayacağınız gibi konuğumuz ''BROWNİ'' Aslında bir çikolatalı kek'tir o.. 19.Yüzyıldan günümüze gelen Browni'den bahsedelim biraz.. İlk çıkışı Amerika ve Kanada olarak bilinir.Ve bir malzeme hatası sonucu ortaya çıkmıştır.Söylenti bu ya,evinde kurabiye/kek pişirmeye girişen bir ev hanımının ,karışıma karbonat eklemeyi unutması ve fırının pişirme süresini ayarlayamaması sonucu yapışkan bir tatlının ortaya çıkmasıdır. Sonuç itibariyle yiyenlerin bu ''tatlı hata''yı beğenmesi neticesinde,adının anlamından anlayacağımız üzere BROWNİ ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise Browni denilince akıllara ilk gelen bol çikolata olmasına rağmen ilk pişirilen Browni'de çikolata olmamasıdır.Kısaca,un,tereyağ,yumurta ve şekerin basit bir karışımıdır.Ve buna o dönemlerde ''BLONDİE''denilir.Yıl ise 1893'ü göstermektedir. 1905 yılına gelindiğinde tarif çikolata ile modifiye edilerek,o günlerden bu güne BROWNİ,popüler bir tatlı /kek olarak günümüze ulaşır. Aslında Browni'ler 2 çeşittir.CAKEY ve FUDGY BROWNİ bulunmaktadır. Malzemeleri aynı olmakla birlikte ,malzeme oranları farklılık gösterir.CAKEY Browni'nin un miktarı ve kabartma tozu diğerine oranla fazla,FUDGY'nin ise tereyağ ve çikolatasıdır. Bizim tarifimiz biraz CAKEY tarzı olmakla birlikte (çünkü az miktarda içine kabartma tozu ekledik) kekimsi dokusunu üzerine servis anında döktüğümüz soslar ile FUDGY'nin ıslak halini almasını sonuç olarak iki tarifinde karışımı bir BROWNİ elde ederek çok lezzetli bir tatlı ortaya çıkardık. Umarım sizlerde beğenir ve pişirerek sevdiklerinize ikram edersiniz. Herkese kolay gelsin. MALZEMELER: 150 gr Bitter Çikolata 200 gr Tereyağ 200 gr Esmer şeker 150 gr Un 40 gr Kakao 1 tatlı kaş.Kabartma tozu 3 ad Yumurta 100 gr Fındık (ortadan ikiye kesilmiş) HAZIRLANMASI: Karışımımızı ben-mari usülü hazırlayacağımız için mutfak aletlerinizi hazırlayın.(üzerine bir kase koyacağınız içinde yarısına kadar kaynamış su olan bir tencere ve orta ateş) Kasenizin içerisine çikolatayı ve tereyağını alarak ben-mari usülü karıştırarak eritin. Ve şekerini ekleyin. Şeker eriyince ocağın altını kapatın fakat kaseyi buharın üzerinden almayın. Şekerin tamamen erimesini sağlayın bu işlem için bir el karıştırıcısından faydalanın. Karıştırma esnasında çikolata karışımı da ılık hale gelecektir. Şimdi yumurtalarını birer birer ve biraz hızlıca çırparak karışıma ilave edebilirsiniz. Un,kakao ve kabartma tozunu eleyin ve ekleyin. Son olarak fındıklarını da ilave edin ve kaseyi tencerenin içinden çıkarın. 20x20 kare kabınızı yağlayın yada yağlı kağıt ile kaplayın. Karışımı içine boşaltarak eşit dağılımını sağlayın. 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika pişirin. Soğuduktan sonra (aslında browni ılık halde tüketilir)üzerine damak lezzetinize göre beyaz/bitter çikolata yada meyveli soslar ile süsleyin. Servis tabaklarının yanına yerleştireceğiniz meyveler Browni'ye ayrı bir lezzet katacaktır. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: