ANA YEMEKLER,

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE HİKAYESİ OLAN YEMEKLER-COXİNHA'NIN HİKAYESİ VE TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR,PİŞİRİLİR?

Nisan 23, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Brezilya Mutfağında önemli bir yeri olan COXİNHA'nın tarihçesine bakıldığında 19.yüzyıla uzandığı görülür. Hikayesi de bir o kadar ilginçtir. Bilindiği kadarıyla, o dönemin asilzadeleri yolculukları esnasında ''MAVİ TEPE ÇİFTLİĞİ''denilen yerde ağırlanırmış. Ve bu çiftliğin zihinsel engelli, boğazına düşkün ve tavuk budu olmayan sofraya oturmayan oğulları olduğunu herkes bilirmiş.Hatta gelen misafirlere tavuk butları çocuğa ayrılır kalan tavuğun diğer kısımları servis edilirmiş. Tarihi kayıtlara göre İmparator Don Pedro,Limeira şehrini ziyaretlerinde (1876-1886) Mavi Tepe Çiftliğinde ağırlanmış,İmparatorun misafir edildiği dönem çiftlik çok kalabalık olduğu için,yeteri kadar tavuk budu bulamayan aşçı,çocuğun kaprislerini de bildiği için ,tavukların but hariç diğer kısımlarından tavuk buduna benzer şekilde bu tarifi hazırlayarak misafirlere sunmuş.Sonuç çok başarılı olmuş ve Prensesin oğlu bu yemeğe bayılmış. İmparator ve İmparatorun usta aşçısına kadar bu yemeğin tarifi onaylanmış. Böylece COXİNHA ilk kez asillerin çiftliğinde denenmiş olsa da,hikayesi ile birlikte kulaktan kulağa hızla tüm Ülkeye yayılmış. Günümüz de Brezilyanın çoğu yerinde atıştırmalık olarak tüketilen COXİNHA, özellikle SAO PAULO'da bütün yerel restoranlarda ve kafelerde satılan bir yiyecektir. Hikayesi olan yemeklere ilgim nedeniyle bu tarifi denedim ve çok beğendik.Her ne kadar görüntüsü itibariyle bizim İçli Köfte'mizi anımsatsa da daha farklı lezzette.. Değişik kültürlerde değişik yemekleri denemeyi seviyorsanız hiç tereddütsüz hazırlıyabilirsiniz. Bu hafta Brezilya Sokak Lezzetlerinden bizlerin damak lezzetine uyacağını düşündüğüm bu yemeğin tarifini kolaylıkla hazırlıyabilirsiniz. Vereceğim tarif bire bir ölçülerdedir,herkese şimdiden kolaylıklar diliyorum. MALZEMELER; 800 gr Tavuk But yada pirzola (kemikli) 1 ad kuru soğan 2 diş sarımsak 1 ad kapya biber 1/2 demet maydanoz Tuz & Karabiber HAZIRLANMASI: Düdüklü tencerenize bütün malzemeleri alın ve üzerine 1,5 lt su ilavesi ile haşlayın. Pişen yemeğin içinden tavuk kemiklerini çıkarın ve sebzelerle birlikte püre kıvamında ezerek hazırlayın. HAMUR İÇİN: 3 su bar.Tavuk suyu (yukarıda verdiğim karışımın suyu) 3 su bar.Un 1,5 yem kaş. Tereyağ Tuz & Karabiber HAZIRLANMASI: Tencereye tereyağını ve tavuk suyunu alın . Tereyağ eriyene kadar kaynatın.Tuz ve karabiber ekleyin. Unu ilave ederek hızlıca karıştırın.un topakları kalmayacak şekilde kısık ateşte pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamuru zeytinyağ sürülmüş tabağa alın. İÇ MALZEMESİ: 400 gr Tavuk eti (haşlanmış) 1 ad kuru soğan 2 ad sarımsak 2 yem,kaş,tereyağ 7-8 dal ince kıyılmış maydanoz Tuz & Karabiber Kuru soğanı küçük doğrayın ve tereyağ ile kavurun. Sarımsakları doğrayarak ekleyin. Haşlanan tavuk etlerini didikleyerek ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. İnce doğranmış maydanoz ile karıştırın. HAMURUN HAZIRLANMASI: Hamur karışımından ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayın. içli köfte yapar gibi orta kısmını açarak çanak şekli verin ve içine iç harcı malzemesini yerleştirin. Daha sonra üst kısmı topaç gibi olacak şekilde şekil verin. KIZARTMAK İÇİN: Ayçiçek yağı BULAMAK İÇİN: 2 yumurta 1 dolu tat.kaş.nişasta (su da çözülmüş) 1 kase galeta unu PİŞİRME: Hazırladığınız COXİNHA'ları yumurtalarla karıştırdığınız nişastalı suya batırın. Daha sonra galeta ununa bulayın. Kızgın yağda devamlı çevire çevire rengi tamamen kızarana kadar pişirin. Derin ve kızgın yağda kızartılan coxinha'ların her tarafı aynı derece de kızaracaktır. Hepinize afiyet olsun. Sevgiyle..🧡🧡

0 comments: