Dünyada ve Türkiyede hikayesi olan yemekler,

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE HİKAYESİ OLAN YEMEKLER-MUSAKKA NASIL PİŞİRİLİR?GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HİKAYESİ NEDİR?

Mayıs 14, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Yaz aylarının en sevilen sebzelerinden ''patlıcan''ın,yine sevilen bir yemeğini konuk ettik bugün...MUSAKKA.. Haydi gelin önce şöyle bir eskiye uzanalım.. Yunanistan ve Makedonya da hali hazır da ''bize ait'',tartışması süre duran ''MUSAKKA'' Musakka sözcüğünün kökeni Arapça ve Arapların sulu yemeklerini tarif etmek için kullanılan ''sulandırılmış''anlamına gelen ayrıca sadece patlıcan'la değil,diğer bütün yaz sebzeleri ile pişirilen yemeklere verilen bir ad.. Ama konumuz ''Patlıcan Musakka''olunca o meşhur ''Musakka''nın tarihine ve kökenine bir bakalım. Öncelikle patlıcan'ı ele alırsak,ılıman iklimde yetişen patlıcan'ın ana vatanı kaynaklara göre Hindistan Yarımadası olsa da,bu sebzenin bin yıllardır tüketildiği başka bir yer daha var -Uzak Doğu.. Diğer taraftan ise Anadoluda ki varlığı ,Güney Ege de Karya Uygarlığına ait,LİGANA Antik Kentinde yapılan kazı çalışmalarında,2 bin yıllık mermer bir sütun üzerinde patlıcana rastlanması,o tarihlerde Patlıcan'ın Anadoluda da var olduğunu göstermektedir. Gelelim Musakka'ya- Yunan mı? Makedon mu ? Türk mü? Bugün kü Makedonya ve Yunanistan'ın içinde bulunduğu coğrafya da çok eski zamanlardan bu yana yapılan bir yemek..Eski zamanlar da farklı isimleri de olmuş olsa da ,OrtaDoğuda da sık tüketilen ve pişirilen bir yemek olmasından Arapça ismi benimsenmiştir. Yemeği/içmeği kültürün bir parçası sayacak olursak,Mutfaklarımızda pişen yemeklerin çok eski tarihlere uzayan hikayeleri olduğunu bilmeliyiz ve bir çoğu Ülke sınırlarıyla kısıtlanamayacak kadar geniş coğrafyalarda çok uzun zamanlardır varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu da demek oluyor ki,MUSAKKA'yı kendi sınırları içine ,ne Yunanlıların ne de Makedonların hapsetmeye gücü yetmeyecektir. Geçmişine baktığımızda patlıcanın öyküsüyle başlayan,Hindistan'dan,Karya'ya,Arabistan'dan,Balkanlara geniş bir coğrafyanın ve binlerce yıllık yeme/içme kültürünün bir göstergesidir. İsmi aynı olsa da Türk Mutfağında pişen Musakka ile Yunan Mutfağında pişen Musakka tarifleri bir kaç farklı malzeme ile değişiklik gösterir. Yunan Mutfağında patates ,kuzu eti sos,peynir katmanları ve beşamel sos ile kaplanarak pişirilir.Bizim mutfaklarımız bu yemeği biraz daha hafifleterek pişirmektedir. Osmanlı Mutfağına baktığımızda 18. ve 19.yüzyılda Patlıcan çoktan mutfaklarda yerini almış ve 156 çeşit yemeği reçeli vs ile sevilen bir sebze olmuştur. osmanlı Mutfağının köklü yemeklerine baktığımızda beğendili patlıcan,hünkar beğendi ve musakka'yı ilk sıralarda görebiliriz. Ve Osmanlı da bu dönem de çok tüketilen patlıcan yangınları diye bilinen yazılara da rastladığınız gibi,buna benzer hikayeler Fransa ve İtalya da da mevcuttur. Velhasılı kelam,geçmişten günümüze ,bir çok çeşiti ile mutfaklarda saltanatını sürdürmeye devam eden patlıcan ve en sık pişirilen ,yanında olmazsa olmazı pirinç pilavı ile ''MUSAKKA''bu hafta konuğumuzdu... Hepinize afiyet olsun. Sevgiyle... MALZEMELER: 5 ad kemer Patlıcan (biraz dolgun olanlardan) 300 gr Dana Kıyma 1 ad büyük kuru soğan 2 yem kaş zeytinyağ 6-7 ad sivri biber 3 ad büyük domates isteğe göre 1 yem kaş domates salçası (Osmanlı döneminde salça yok) Tuz & Karabiber 1 su bar.Ilık su HAZIRLANMASI: Patlıcanları yıkayın ve alacalı soyun. Çok ince olmayacak şekilde halka halinde doğrayın ve tuzlu suda 15 dakika bekletin. Tavaya ayçiçek yağı alın ve kızdırın.(bol yağda kızaracak) Suda bekleyen patlıcan halkalarını kurulayın ve kızartın. Çok kararmayacak şekilde kızartılmalıdır. Kızaran patlıcanları yağını çekmesi için kağıt havlu serili tepsi üzerine çıkarın. Diğer tarafta kuru soğanı küçük doğrayın. Bir tavaya soğanları ve zeytinyağını alarak kavurmaya başlayın. Kıymayı ekleyin. Biberleri biraz büyük olacak şekilde doğrayın Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. kavrulan soğan ve kıymaya biberleri ve domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Salçayı,tuz ve karabiberi ekleyin,karıştırın. Yayvan bir tencereye bir kat patlıcan bir kat kıyma harcı olacak şekilde yerleştirin. Üzerine suyunu verin ve kısık ateşte yemek yağına kalana kadar pişirin. Afiyet olsun.

0 comments: