Dünyada ve Türkiyede hikayesi olan yemekler,

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE HİKAYESİ OLAN YEMEKLER-GNOCCHİ (NİYOKKİ)NİN HİKAYESİ VE TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR?

Mayıs 21, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Bugün yolumuz İtalya'ya uzandı ve Ülkemizde de lezzet olarak damak lezzetimize uyan ve yapımı az malzeme ile kolayca hazırlanarak sofralara gelebilen bir yemeğin tarifi ve hikayesinin sizler için hazırladım. Dünya çapında bilinen ve sevilen GNOCCHİ-yani Niyokki.. 17.yüzyılda yani İspanyol kaşiflerin Güney Amerikadan patatesleri getirip İtalyan mutfağına tanıtmasıyla önce Kuzey İtalya ve yarımadanın her yerinde bir çok farklı malzeme ve form da pişirilmektedir.Daha eskiye dayandığı ve hatta Roma döneminde lezyonerlerin daha basit yöntemlerle hazırlanarak pişirildiği de bazı yazılarda geçmektedir. Bildiğimiz ''gnocchi''temel malzemesi patates olmakla birlikte,İtalya'nın bazı şehirlerinde ricotta peyniri ve bazı sebze ilaveleri ile de hazırlanmaktadır. Rönesans döneminden beri (belki de daha önceden),önemli günlerde ziyafet masalarında bulunabilen bir yemek olarak var olmuştur. 15570 tarihli ''Bartolomeo Scappi''yemek kitabına baktığımızda ilk yapımının un ve galeta ununun suyla karıştırılıp,rendenin deliklerinden geçirilen bir hamura ''gnocchi''isminin verildiği görülür.Daha sonraları hamura yumurta ve un dahil edilmiş ve ''MALFATTİ''ismiyle tanınmıştır. 19. yüzyıla gelindiğinde İtalyan Mutfağının büyükbabası olarak bilinen ''Pellegrina Artusi'',bugün bilinen Gnocchi'nin tarifini hazırlamıştır.İlk yapımında ise gnocchi'leri bir arada tutmak için yeterli un kullanmadığından hamurların kaynayan suda kaybolmasını anlatır. Sonraki yapımında gnocchi'leri küçük parçalara ayırarak,rende üzerinde yuvarladı ki sosunun saklanabileceği küçük girinti ve çıkıntılar olmasını sağlayarak her lokmada lezzetini almayı garantiledi. İtalya'nın her bölgesinde ,özellikle de kuzeyinde,bölgenin kendine özgü Gnocchi çeşiti ve sosu,servis tarzı vardır. Verona da patates gnocchi,geleneksel domates sosla servis edilir ve 1500'lerde ki Karnavallarla ilişkilendirilir. Venedik'e gelindiğinde ''makarna''olarak bilinir .Un,süt ve yumurtadan bir hamurdan yapılarak,küçük diskler halinde pişirilip,tereyağ ve peynirle tekrar fırınlanır. Lazio'nun meşhur'' gnocchi alla romana'''sıyla hemen hemen aynı şekilde hazırlanır. Daha güneye inildiğinde ,Sorrento kıyılarında ,pazar öğle yemekleri olarak genellikle domates sosu,taze mozerella ve fesleğenle hazırlanan ''patates gnocchi''leri görebiliriz. Velhasılı kelam,İtalyan Mutfağının geleneklerini mutfakta güvende tutan,makarnanın öncüleri olarak görülen,bu mütevazı ve sevilen ev yapımı gnocchi,geniş aile ağacı ile hala günümüzde geleneksel yapımı ile İtalyan evlerinin mutfaklarında sıkça pişirilerek kalabalık masalarda keyifle yenmektedir. Ülkemizde de hemen her şehirde İtalya mutfağı yemekler hazırlayan restoranları gnocchi çeşitlerine yer vermekte ve makarnayı seven bir halk olarak gnocchi de sevilerek tüketilmektedir. Makarna/mantı türevi bir yemek olması sebebiyle ve az malzeme ile evlerin mutfaklarında da tercih edilen bir yemek olmuştur. Hamur işi yemekler sevenlere bu hafta bir seçenek olsun.özellikle de çocukların çok severek tüketeceğini düşünerek tarifini sizler için hem domates sos hemde peynir sos ile hazırladım. Domates sos ile hazırlanan ''gnocchi''lere ,alışık olduğumuz sarımsaklı yoğurtta inanın çok yakışıyor ,benden söylemesi... Afiyetle... GNOCCHİ-NİYOKKİ MALZEMELER: 2 ad orta boy haşlanmış patates (patatesleri buharda haşlarsanız un miktarını daha rahat ayarlar,hamuru çabuk toplarsınız) 1 ad Yumurta sarısı 1 tat.kaş.Tuz 1,5-2 su bar Un (kontrollü) HAZIRLANMASI: Ilık haldeki haşlanmış patatesleri rendeleyin. Yumurta sarısı ve tuz ekleyin. Un ilavesi ile hamur haline getirin.(biraz ele yapışacaktır un eklemeyin. hamurun üzerini örterek buzdolabında dinlendirin. Hamuru un serptiğiniz tezgaha alın ve 4 parçaya ayırın. Her bir parçayı uzun rulo olarak yuvarlayın.(oklava kalınlığında) 2 cm olarak kesin ve üzerine çatal ucu bastırarak yuvarlayarak şekil verin. Geniş bir tencere de su kaynatın ve kaynayan suya tuz ekleyin. Hazırlanan gnocchi'leri kaynayan suya bırakın. Suyun üzerine çıkan hamurlar pişmiş demektir.bir kevgir kepçe ile servis tabağına alın. DOMATES SOS:
3 ad Domates rendesi 3 diş sarımsak 1 tat.kaş tuz 1 yem kaş.zeytinyağ Fesleğen HAZIRLANMASI: Rendelediğiniz domatesleri bir tavaya alın. Zeytinyağ,tuz ve ezilmiş sarımsakları ekleyerek orta ateşte karıştırın. 1/2 kahve fincanı su ekleyin ve 5-6 dak.pişirin. Pişirdiğiniz gnocchilerin üzerine gezdirin ve fesleğen yaprakları ile süsleyin. PEYNİRLİ SOS: 100 gr Tereyağ 100 gr Ricotta yada İzmir tulumu HAZIRLANMASI: Tereyağını tavada eritin. Rendelediğiniz peyniri ekleyin ve hemen ateşten alarak gnocchi'lerin üzerine gezdirin. Yine arzuya göre taze nane yada fesleğen ile tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle...🧡🧡

0 comments: