ANA YEMEKLER,

PATLICAN BEYTİ NASIL HAZIRLANIR?TARİFİ VE ÖLÇÜLERİ NEDİR?

Haziran 12, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Bir Bayram'ı daha geride bırakarak günlük rutin işlere dönerek ve yaz aylarının sıcaklığını hissettirdiği bu günlerde,mevsimin belki de en sevilen sebzelerinden ''PATLICAN''ile haftaya başlayalım. Urfa yöresine ait,çıtır çıtır yufkanın,köfteye sarılmasıyla yapılan ''BEYTİ'',üzerine dökülen yoğurdu ve salçalı sosu ile hemen hepimizin bildiği ve sevdiği bir kebaptır. BEYTİ,ismini ise İstanbul'un popüler restoranının sahibinin,1961 yılı İsviçre ziyaretinde ,İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yönteminden ilham alarak ,yurda döndüğünde bu kebabı oluşturduğu ve kendi adını verdiği bilinir. Biz gelelim ''PATLICAN BEYTİ'ye''..yaz mevsiminin çok çeşiti ile sevilen sebzesi patlıcan,düşük kalorili,yüksek lifli ve antioksidan içeriğiyle ve hatta bilinenin aksine düzenli tüketimi ile kalp sağlığını destekleyen,kan şekerini düzenleyen ve kilo kontrolüne yardımcı olan bir sebzedir.İçeriğinde ki ''Flavonoidler''ve ''Antosiyaninler'',hücreleri serbest radikallerden koruyarak kronik hastalık riskini azaltmaktadır.Bol lif içeriği nedeniyle de ''Trigliserit''ve ''Kolesterol''ü azaltma özelliği vardır. Halk arasında bilinen ''Patlıcan da nikotin var''sözünü ise sizlere şöyle açıklayabilirim,sadece patlıcan değil,domates,patates gibi sebzelerde de eser miktar da nikotin bulunmaktadır.Özellikle de patlıcanın çiğ tüketilmesi halinde,zararının ortaya çıkması ,kişilerin sağlık durumlarıyla ilgili olarak tüketmesi önerilir. Yani,1 sigaranın içerdiği nikotin miktarına ulaşmak için 10kg patlıcan yemeniz gerekir. Doğduğu yer Hindistan olan ''PATLICAN''ın Dünyada ki yolculuğundan ,Anadolu'ya gelişi 300-600'lü yıllar,aynı şekilde Orta Asya da Türklerin patlıcan ile tanışması ise 9.yüzyıl,Türk dilinde kayıt altına alınması ise 11.yüzyıldır. 18 ve 19.yüzyıllar da Patlıcan ,domates,biber ve patates Osmanlı Mutfağına çoktan girmiş durumda.. Ve gelelim günümüze.. Zeytinyağlısından,etlisine,kebabından,reçeline,salatası,turşusu ve böreği derken araştırmalar 156 çeşit patlıcan ile yapılan yemekler olduğu biliniyor. Patlıcanın şimdi tam da zamanı iken,Beyti kebabını da seviyorsanız,etin patlıcanla birleşiminin lezzetine vakıfsanız,bugün sizler için hazırladığım bu tarif tam da size göre.. İster davet yemeği ister ailenizle güzel bir akşam yemeği olarak kolayca hazırlıyabilirsiniz. Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum. PATLICAN BEYTİ MALZEMELER: 2 ad büyük ve etli Patlıcan 350 gr Dana kıyma 1 ad büyük kuru soğan rendesi yada çok minik olacak şekilde doğrama 3 diş sarımsak 7-8 dal ince kıyılmış maydanoz 1 yem kaş zeytinyağ tuz & karabiber & kırmızı biber HAZIRLANMASI: Patlıcanları alacalı soyduktan sonra ince şeritler halinde uzunlamasına dilimleyin. Tuzlu suda yarım saat bekletin. Kurulayın ve fırın tepsisine dizin. Üzerlerine zeytinyağı sürün ve tuz serpin. 180 derece de fırında kızartın.((renkleri çok fazla kararmasın) Bir kasede kıyma,soğan,sarımsak,maydanoz ,tuz ve biberleri zeytinyağ ilavesi ile karıştırın. Fırında yumuşayan patlıcanların üzerine teker teker sürerek her bir patlıcanı rulo sararak hazırlayın. Patlıcan rulolarını çöp şişlere 5erli olacak şekilde dizin. SOS İÇİN: 2 ad büyük Domates 1 ad kapya biber 1 yem kaş zeytinyağ 1 tat.kaş.biber salçası az tuz ve 1 çay bar su ile hepsini karıştırın. Tepsi yada büyük borcama bir miktar sos yerleştirin. Sosun üzerine çöp şişlere hazırladığınız patlıcan beytileri dizin. Kalan sosu üzerine dökün. Islattığınız fırın kağıdı ile üzerlerini kapatın. 180 derece de fırında sos beytilerle özleşene kadar pişirin. Takribi 20 dakika yeterli olacaktır.(sos biraz kendini çekecek) SERVİS TABAĞI: Yoğurdu uzunlamasına tabağa yayın. Üzerine çöp şiş'de beytiyi yerleştirin ve şişten çıkartın. SON SOS: 1 yem kaş tereyağ 1 tat.kaş toz kırmızı biber Her ikisini kızdırın. Servise hazırladığınız Patlıcan Beyti'nin üzerine gezdirin. Maydanozla süsleyin. Afiyet olsun. Sevgiyle..🧡🧡🧡

0 comments: