hamur işi,

DÜNDEN BU GÜNE,VAZGEÇİLMEZ SOKAK YİYECEKLERİ İÇİNDE ''POĞAÇALAR'',TARİHİ VE TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR?SANDWICH POĞAÇANIN TARİFİ NASILDIR?

Haziran 18, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Türk Sokak Yiyecekleri olarak baktığımızda SİMİT ilk sırayı almakla birlikte,POĞAÇALAR da ona eşlik etmektedir. Tarihi kaynaklara bakıldığında ,Orta Çağdan beri popüler bir yiyecek olduğu,Macaristan'da kültürel bir spesiyalite ve Hungarikum (Macarların eşsiz,yüksek kaliteli ve özel ürünler için kullandıkları bir terim) olarak kabul edilmiştir. Küçük yassı ekmeklerden evrilerek ,çeşitlendirildiği ve Macaristan da doğduğu bilinir. Bir diğer kaynakta ,adını İtalyanca ''külde pişmiş küçük ekmek''anlamına gelen ''FOCACCİA''kelimesinden aldığı,Osmanlı Sultan III.Murat döneminde,Saray mutfaklarından.önemli konuklar için hazırlandığı ve sofralarda yer aldığı belirtilir. Poğaçaların kökenleri,Orta Çağdan bu yana Macaristan yada İtalya,Türk Mutfağında kendine özgü kimliğiyle,yüzyıllardır sofralarımızın,çay saatlerimizin,sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olmuştur. Hem lezzeti hemde kültürel önemiyle''Poğaçalar'',Türk Mutfağının en değerli miraslarından biridir. 1453 İstanbul Fethinden sonra,başta İstanbul olmak ,Osmanlı gezici esnafı,Osmanlının başkenti sayılan İstanbul'da,Anadolunun dört bir yanından gelen sokak satıcıları çoğalmaktaydı.Bunlardan özellikle Poğaça satıcıları,börek satıcılarıyla birlikte,günün her saatinde ,İstanbul sokaklarında görmek mümkündü ve Tarihi kaynaklar,ilk börek ve poğaça satıcılarının Safranbolulular olduğunu bildirmektedir. Geçmişten günümüze,Orta Çağdan Macaristan,İtalya,''külde pişmiş küçük ekmekler''diye adlandırılan,Türk Mutfağı Sokak Yiyecekleri arasında yüzyıllardır geçmişi ile yerini koruyan,zaman içinde çeşitliliği artarak günümüzde tahmini 35-40 çeşiti ile halen sevilerek tüketilen POĞAÇALAR.. Fırınlardan mis gibi yayılan kokuları ile kimi zaman sabah kahvaltısı kimi zaman çay ikramlarının eşlikçisi,kimi zamanda ara atıştırmalık olarak hemen hepimizin bazen peynirli bazen kıymalı tercih ettiği bu lezzetli hamur işini,gelin bu hafta sandwich şeklinde ,sık tercih edilen beyaz peynirli çeşiti ile birlikte pişirelim. Hepinize şimdiden kolay gelsin. SANDWICH POĞAÇA MALZEMELER; Hamuru İçin 250 gr oda sıcaklığında Tereyağ yada Margarin 1 kahve fincanı sıvıyağ 1 su bar.sulu yoğurt 1 su bar.ılık süt 2 ad Yumurta (1 yumurtanın sarısı üzeri için ayrılacak) 1 pak.Yaş maya 2 tat kaş.toz şeker 1,5 tat kaş Tuz 8,5 su bar Un (1/2 su bardağı hamur mayalandıktan sonra hamuru toparlarken eklenecek) HAMURUN HAZIRLANMASI: Maya ,ılık süt ve şekeri kaseye alın ve karıştırın.10 dak bekletin. Un hariç diğer malzemeleri ,kabaran ve aktif hale gelen maya karışımına ekleyin. Takribi 8 su bardağı unu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurun üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanarak iki katına çıkan hamuru tezgaha alın ve kalan yarım su bardağı un ile tekrar yoğurun. Pürüzsüz kıvama gelen hamurunuzu tahminen 34 ad yuvarlaklar olacak şekilde hazırlayın ve iç malzemeyi karıştırana kadar üzeri bir havlu ile örtülü bekletin. İÇ MALZEMESİ: 250 gr sert Beyaz peynir Arzuya göre maydanoz ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN: Ayırdığınız 1 ad yumurtanın sarısı 1 tat kaş pekmez Çörek otu PİŞMESİ İÇİN HAZIRLAMA: Bekleyen hamur bezelerini elinizle açarak yuvarlak hale getirin. Orta kısmına peyniri yerleştirin. Her iki yandaki hamurları ortada birleştirin sandwıch şekli verin. Ters çevirerek fırın tepsisine yerleştirin. Yumurta sarısını pekmez ile karıştırın. Poğaça hamurlarının üzerine sürün ve çörek otu serpin. tepsi içinde 20 dakika bekletin. 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika (iyice kızarana kadar)pişirin. Fırından yayılan mis gibi kokusu,yumuşak dokusu ile poğaçalarınız ikrama hazır Afiyet olsun. Sevgiyle..🧡🧡 Not: İzleyerek pişirmek isteyenler için Neşem Çelik/YouTube Kanalını ziyaret edebilirsiniz.

0 comments: