ANA YEMEKLER,

ANALI KIZLI YEMEĞİ NEDİR?HİKAYESİ NASILDIR?HANGİ YÖREYE AİTTİR?

Haziran 25, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, ANALI KUZULU yada bizlerin bildiği adıyla ''ANALI KIZLI''... Malatya,KahramanMaraş,Diyarbakır,Gaziantep,Tarsus ve Adana gibi bölgelerde daha çok bilinen yöresel bir yemek olmakla birlikte,gerçeğinin tam olarak hangisi olduğu bilinmeyen bir kaç hikayesi bulunmaktadır. En sık rastladığımız hikayesinde şöyle der; 7 tane erkek çocuğu olan bir annenin,hep bir kız çocuğu olsun diye kurduğu hayalin,yıllar sonra dileğinin gerçekleşmesi sonucu bir kız çocuğuna sahip olması ve kızını üzerine titreyerek büyütmesidir. El bebek gül bebek büyüttüğü,gözünden bile sakındığı kızı büyür ve bir genç kız olur.Kızını kimselere layık göremeyen anne,kızını istemeye gelenleri geri çevirir.Gel zaman git zaman,kızı bir gence aşık olur ve annesinin izin vermemesi üzerine sevdiği gence kaçarak evlenir. Kızının onu terk ettiğini düşünen anne,üzüntüden yataklara düşer ve hastalanır. Bir süre sonra annesinin üzüntüden yataklara düştüğünü öğrenen kızı,eşiyle birlikte annesinin elini öpmek ve gönlünü almak için baba evine gelir. Sevincinden havalara uçan ve iyileşen anne,kızı ve damadının dönüşü şerefine bir ziyafet hazırlar ve kendi elleriyle bir yemek yapar. Kimi kaynaklara göre 7 gün 7 gece,kimi kaynaklara göre 40 gün 40 gece boyunca süren ziyafette,kızına düşkün annenin ellerinden çıkan bu özel yemeği tüm ahali yer ve çok beğenir.O gün bugündür bu yemekte ki büyük köfteler ''Anneyi'',küçük köfteler ''Kızını''temsil etmektedir. Adana da ''ANALI KUZULU'',Malatya'da ''ANALI KIZLI'' olarak hala sevilerek tüketilen bu yemek,tek başına doyurucu,besleyici ve biraz da uğraştırıcı bir yemektir. Genellikle büyük ve kalabalık sofralar için,imece usulü hazırlanır ve pişirilir. Bir çok yöremizde bilinen ve sevilerek pişirilen bu yemek aslında hangi bölgeye aittir?denildiğinde,2021 yılında,Malatya Belediyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından,Coğrafi işareti olarak ,Malatya ile özdeşleşmiş olmuştur. Yöresel lezzetlerimizin sevilen yemeklerinden birisidir ve bir çok yörede ufak tefek farklılıkları ile göze çarpar. Kimilerinin yemek ,kimilerinin çorba dediği,yaşadığımız bu bereketli topraklarda,her bölgenin kendine has,damak tadı,kendine özgü yemek kültürü bulunmaktadır. Bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor olsa da,damaklarda eşsiz bir tat bırakan ''ANALI KIZLI''ya ve başta Malatya olmak üzere severek pişirilen ve tüketilen tüm illere selam olsun. Her ne kadar biraz uğraş verici olsa da,bu lezzeti denemek ve sevdikleri ile paylaşmak isteyenler için buyrun tarifine.. Şimdiden hepinize kolay gelsin. ANALI KIZLI MALZEMELER: Hamuru için: 2 su bar.İçli köftelik Bulgur 2 yem kaş İrmik 250 gr,Kıyma (2 kez çekilmiş yağsız kıyma) 1 ad Yumurta Tuz Aldığı kadar oda sıcaklığında su HAMURUN HAZIRLANMASI: Yoğurma tepsisine bulguru alın. Üzerine kıymayı,irmiği,yumurtayı ve tuzu ekleyerek karıştırın. Elinize azar azar su alarak hamur kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Takribi 20 dakika yoğurmanız gerekebilir. Özleşen ve yumuşayarak hamur haline gelen karışımın üzerini strech ile kapatın. İÇ HARCI: İç harcını önceden yada geceden hazırlayarak buzdolabında bekletmekte fayda var. 3 ad Kuru soğan 250 gr Kıyma (orta yağlı) 3 yem kaş Tereyağ Tuz&Pul Biber&Karabiber HAZIRLANMASI: Kuru soğanları küçük doğrayın. Tavaya alın ve tereyağ ilavesi ile kavurun. kıymasını ekleyerek kavurmaya devam edin. Tuz ve biberleri ekleyerek karıştırın. Başka bir kaseye aktarın ve yağı donuk hale gelene kadar buzdolabında soğutun. GELELİM KÖFTELERİ HAZIRLAMAYA: Hamurun bir kısmını mandalina büyüklüğünde yuvarlayın ve içli köfte olacak şekilde oyarak çanak haline getirin. İçlerini kıymalı harç ile doldurun ve ağız kısımlarını kapatarak yuvarlayın. Bir kısım bulgur hamuru ile de misket büyüklüğünde köfteler olacak şekilde yuvarlayın. ŞİMDİ GELELİM HEPSİNİN PİŞMESİNE: ÖNCE SOSUNU HAZIRLAYALIM. SOS İÇİN: 1 ad Kuru soğan 1 su bar Haşlanmış NOHUT 1 yem kaş Domates salçası Tuz - Pul biber - Karabiber (Damak lezzetinize göre) 3 su bar sıcak su 1 kahve fincanı zeytinyağ HAZIRLANMASI: Kuru soğanı küçük doğrayın. Tencereye zeytinyağını alın ve soğanları ekleyerek kavurun. Salçayı,tuzunu ve biberleri ekleyin. Suyunu vererek bir taşım kaynatın. Nohutları ilave ederek 10 dakika pişirin. Kaynayan karışıma hazırladığınız büyüklü küçüklü köfteleri ekleyin. Köfteler suyun üzerine çıkana kadar pişirin. İşte ANALI KIZLI yemeğiniz hazır... Arzuya göre servis ederken üzerine tereyağında kızdırılmış kuru nane gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle..🧡🧡🧡

0 comments: