ANA YEMEKLER,

Arabaşı Çorbası ve Hamuru Nasıl Yapılır.

Şubat 25, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



ARABAŞI ÇORBASI

Arabaşı yada Arabaşı çorbası Türk Mutfağından Yozgat'a özgü bir yemektir.
İsminin nereden geldiği farklı rivayetler olmakla birlikte kesin bir bilgi yoktur.
Sanıldığı gibi Arap'larla ilgili bir yemek değildir.
Arada bir gelen misafirlerle yendiğinden yada arada bir pişirildiğinden ARA-AŞI
bileşik kelimesinin zamanla ağızda birleşmesinden Arabaşı olduğu düşünülmekte..
Çorbanın özelliği,ekmekle değil de beraberinde hamurla yenmesidir.
Çorbasıyla hamuru birbirinden ayrılmaz bir yemek olan Arabaşı çoğu yerde 
bir ritüeldir.
Hamuru da çorbaya batırılarak yutulmaktadır.Eskiden hamur tepsisinin ortasına 
büyük bir kase içerisine konan çorba ortak içilir,hamuru çorbaya düşüren,bir 
sonra ki Arabaşını kendi evinde ikram edermiş.
Çorbanın ilk örnekleri,Keklik etiyle,sonrasında Horoz etiyle yapılan bu çorba,
günümüz de Tavuk etiyle pişirilmektedir.
Yaygın olarak İç Anadolu Bölgesine has bir yemektir.
Ankara,Sivas,Yozgat,Tokat,Nevşehir,Konya,Çankırı,Kırşehir bu illerden bazılarıdır.
Genellikle soğuk kış gecelerinde akşam ikramları olarak komşu ve akrabalarla
kalabalık olarak yapılıp yenilen,kim daha büyük hamuru yutuyor polemiğine
girilen dedelerin,babaların çocuklaşarak keyifle yedikleri bu lezzetli çorbayı
şimdi bir de biz deneyelim.
Eşimin Sivas'lı olmasından ötürü kayınvaldemin yaptığı bu yemeğin,ilk günler
sadece çorbasını içtiysem de şimdi artık hamurunu da çok yutamasam da yiyorum.
Kayınvaldemin yaptığı tarifiyle bende şimdi sizlere yazacağım..
Haydi buyrun ARABAŞI'na..
HAMURU İÇİN:
1 su bardağı un
5 su bardağı su
tuz
Hamurunu hazırlıyalım ve soğuması için kenara alalım.
3 su bardağı suyu tencereye koyarak tuzunu ekleyin ve orta ateşte kaynatın.
Kalan 2 su bardağı su ile unu bir kasede pütürsüz olacak şekilde çırpın.
Kaynamakta olan sudan alarak alıştırarak kaynayan suya yavaş yavaş
ve devamlı karıştırarak ilave edin.20 dakika devamlı karıştırarak pişirin.
Kıvam almaya başlayınca ateşten indirin ve 1 parmak kalınlığında olacak
şekilde bir tepsiye eşit şekilde boşaltın.Soğudukça sertleşecektir.İster baklava
dilimi şeklinde isterseniz kare dilimleyin.
Şimdi gelelim çorbasına;
ÇORBA MALZEMELERİ:
1 bütün tavuk
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı dolusu un
1/2 limonun suyu
Tuz
Pul biber
5 su bardağı tavuk suyu
YAPILIŞI:
Tavuğu bol su ile düdüklü tencere de haşlayın.
Derisini aldıktan sonra etlerini bir kaseye didikleyin.Ve suyunu bir süzgeçten geçirin.
Çorba tencereniz de un ve tereyağını hafifçe kavurun.Önce 1 su bardağı tavuk suyu
ekleyerek unu pütürsüz hale getirin.Salçayı ekleyin karıştırın.Kalan tavuk suyunu
ekleyerek orta ateşte pişirmeye devam edin.Didiklediğiniz tavuk etlerini ekleyin.
Akıcı ve koyu bir kıvam alınca limon suyunu,tuzunu ve pul biberini ekleyerek
karıştırın ve ateşten indirin.Çorbanız pişti hamurunuz da soğuduysa o zaman
hamurları tepsi içinde yutabileceğiniz boyutlarda kesin ve kaselere çorbaları
doldurun.Sıcak sıcak kaşığınıza bir hamur parçası alın yavaşça çorbaya batırın,
Ve işte final bir seferde yutarak yiyebilecek misiniz..
Soğuk ve sıcağın ağızdaki ferahlığı,çorbanın acılı lezzetiyle birleşince,
damağınızda keyifli bir tat oluşturacaktır.
Sevgiyle...Afiyet olsun.

0 comments: