ANA YEMEKLER,

Kuru Patlıcan Biber Dolması,Etli Kuru Dolma Nasıl Yapılır.

Şubat 24, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



ETLİ KURU PATLICAN BİBER DOLMASI

Dolma Türk Mutfağında önemli yeri olan bir yemek çeşitidir.
Türk Mutfağının hemen her yöresinde yapılan yemeklerdendir.
Çoğu sebzelerle dolma yapılır.
Dolma,komşu ülkelerde de hemen hemen aynı isimle yapılmaktadır.
Azerice:Dolma,Yunanca'da Dolmadaki,Gürcüce'de Tolma,Farsça'da Dolme,
Arapça'da Dolme denmektedir.
Yaprak dolması da genellikle sarma diye adlandırılır.
Dolmanın tarihi Orta Asya Türklerine kadar uzanır.Hayvancılıkta zamanın
teknolojisinin üst seviyesinde olan Türkler,tarım düzenine geçtikten sonra da
yiyecekleri kurutarak saklamışlardır.Yazın bol olan yiyecekler kışın tüketilmek
üzere kurutulmuştur.Kurutulan yiyeceklerin bir kısmı da sebzelerdir.
Bunlar özellikle dolma ve sulu yemek yapmak için kurutulmuştur.
Eski zamanlarda kış ve yaz sebze meyveleri olarak tükelttiklerimiz,günümüz de
artık seralarda yetiştirildiğinden dört mevsim istenilen sebze ve meyve bulunabilse de,
benim tercihim her zaman her türlü yiyeceği zamanında ve mevsiminde yemekten
yanadır.
Çoğumuzda yazın bol ve taze bulduğumuz bazı sebzeleri ya kurutarak yada
deep freez'de saklayarak tüketmekteyiz.
İşte bunlardan biri de kuru patlıcan ve biberlerdir.
Hem zeytinyağlısı hemde etlisi olarak iki çeşidini yaptığımız kuru dolmalar
aslen güney yörelerimizin meşhur yemekleri arasındadır.
Acıyı sevenler için hem zeytinyağlısı,hem etlisi lezzetiyle zaman zaman
sofralarda yerini alır.
Şimdi sizlere yazacağım ve videosu olan tarifim de bire bir Gaziantep 
yöre mutfağının yaptığı tarifdir.
Malzemeler gözünüze çok gelse de bir kısmını deep freez'de saklayabilir,
acil durumlarda hemen tencereye alarak pişirebilirsiniz.Ama inanın hem soğuk hem
sıcak yiyebileceiniz dolmalar çok gelir desenizde bir seferde tüketiliveriyor.
Haydi o zaman yapmaya başlayalım.
MALZEMELER:
24 adet kuru patlıcan
20 adet kuru dolmalık biber
2 Adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet domatesin rendesi
1 çorba kasesi ince doğranmış maydanoz
1/2 çay bardağı nar ekşisi
250-300 gr dana kıyma
2 su bardağı pirinç yada bulgur
(ben tercihimi pirinçten yana kullandım)
1 yemek kaşığı sumak +1kahve fincanı su içinde bekletin.
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı tereyağ
3 adet acı kurutulmuş biber(10 dakika ılık suda bekleterek ince doğrayın.)
Tuz +Karabiber + Nane
YAPILIŞI:

Patlıcan ve biberleri genişçe bir tencereye alarak bol suda haşlamaya başlayın.
Haşlama esnasında 3 kez suyunu değiştirin.Kara suyu çıkana ve tırnağınız geçene
kadar haşlamaya devam..Her kaynamaya başladığında suyunu mutlaka değiştirin.
Kuru soğanları yemeklik küçük doğrayın ve bir tepsi içerisine alın.Hepsini harmanlıyacağımız
için bir tepside hazırlamak kolay oluyor.
Sarımsakları da ince doğrayarak ekleyin.Ve diğer malzemeleri de sırayla ilave 
ederek güzelce karıştırın.Sumak suyun içinde en az 20 dakika beklesin ve suyu ile
birlikte karışıma ekleyin.
Acı biberleriniz yumuşayınca ince doğrayın.
Tereyağını küçük parçalar halinde ekleyin .Dolmamızın içi hazırlandı..Sebzeler de
haşlanarak yumuşadı o zaman doldurmaya başlayabiliriz.
Kuru sebzeleri hafifçe avuç içinizde sıkarak suyun çıkmasını sağlayın.
İç harcımızı doldururken dikkat etmemiz gereken tepeleme doldurmayacağımız.
Bir parmak eksik dolduracağız ve ağız kısmını enlemesine bastıracağımız.
Tencereye de tam ortasından başlayarak yerleştirmeye başlayın.Her koyduğunuz dolma
diğer dolmanın ağız kısmını kapatsın.
Videoda göreceğiniz gibi hazırlayın.Ben tam orta kısma patlıcanları yanlara 
biberleri sıraladım.
İç harcınız bitti ve tepsi de suyu kalacak,Bu su takribi yarım su bardağı kadar
olması lazım,üzerini çeşme suyu ile doldurarak tam bir bardak yapalım.
Dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatarak suyunu verelim.
Çok kısık ateşte 2 saat pişirelim.İlk 45 dakika sonra mis gibi kokusu mutfağınızı
dolduracaktır.Hele bir de acı seviyorsanız ,o minik acı biberleri eklediyseniz
diyecek söz yok..
Sevgiyle..Afiyet olsun..







0 yorum: