KURABİYELER,

Üzümlü Kurabiye Tarifi

Şubat 23, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


ÜZÜMLÜ KURABİYE

Merhabalar,bu tarifi yazmadan önce KURABİYELER ilk  nasıl yapıldı
acaba diye merak ettiğimden daha önce araştırdığım bir bilgiyi sizlerle
paylaşmak isterim.Aslında daha detaylı ve uzun bir konu olmasına rağmen 
ben burada daha kısa olarak sizlere yazmak isterim.
Eğer sizlerde merak ederek kurabiyeler hangi tarihlerde,nasıl bulundu diye 
şöyle bir araştırma yaptıysanız,aslında kurabiyelerin şans eseri ortaya çıktığını
görürsünüz.Zaten bugün de bazen sevdiğimiz malzemelerle karıştırarak ufak 
yuvarlaklar yaptığımız da olmuyor değil..
Tarihte ilk kurabiyeler fırıncıların fırın ısısını ayarlamak için yaptıklarıdır.
Çok küçük miktardaki pasta hamurlarını ısı ayarı için kullanan fırıncılar bu 
test yaptıkları hamura Flemenkçe'de ''KOEKJE'' diyorlardı.
Bu ilginç tesadüf bugün bildiğimiz ''COOKIES'' (KURABİYE) doğmuş oldu.
Her ülkenin kendine özgü farklı çeşitleriyle Kurabiyeler hemen her evde damak
zevkine ve kültürüne göre pişirilir ve teneke kutularda saklanarak,ister kahve yanında
istenirse çay saatlerinde ikrama sunulur.
Çocuklara servis yapılırken de süt içmeleri için yanına yerleştirilen bir
kurabiye sütü içmeye teşvik edicidir.
Bizler çocukluğumuza gittiğimizde hep aklımızda anneanne yada babaanne
kurabiyesi diye adlandırdığımız ,üzeri toz şekerli,kocaman yuvarlak olarak
yapılan Kurabiyeleri hatırlarız.
Bende bugün sizlere o eski günlerin kurabiye tarifinden birini yazacağım.
Hamur olarak o eski tat..siz bu hamura ister üzüm ekleyin,ister fındık fıstık..
Yada isterseniz hiç bir şey katmayın sadece üzerine toz şeker serpin ve pişirin.
Eğer sizlerde benim gibi eskiyi zaman zaman arıyor ,anneanne ve babaannelerinizi
anmak istiyorsanız o zaman doğru yerdesiniz.
İşte size ANNEANNE (BABAANNE) KURABİYESİ
MALZEMELER:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ ve eritilmiş margarin karışımı
2 adet yumurta (1nin sarısını üzeri için ayırın)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
2-3 damla limon suyu (kabartma tozlarının üzerine)
1 çay bardağı kuru üzüm
7-8 su  bardağı kadar un (biraz ele yapışsın)
YAPILIŞI:
Hamuru yoğuracağınız kaseye yağları ve toz şekeri alarak şekerin biraz 
erimesini sağlayın.Daha sonra yoğurdu ekleyin ve karıştırın.Yumurtanız birinin
sarısını bir tabağa ayırın ve diğerlerini karışıma ekleyin.Bu arada üzümleriniz 
biraz sert ise 15 dakika suda bekletin ve suyunu süzün.
Şimdi üzümleri de ekleyebiliriz.Sıra geldi una onu da eleyerek önce 3 su bardağı
kadar bir miktarı kaseye aktarın.Unun üzerine karbonatı ve kabartma tozunu alın.
Karbonatın üzerine limon suyunu aktarın ve kabartın.Şöyle bir karıştırın.Un az geldi değil mi..
Haydi o zaman azar azar eklemeye devam..takribi 7 su bardağı iyi gelecek gibi..
İsterseniz mutfak tezgahını unlayarak hamuru boşaltın ve orada yoğurmaya devam edin.
Biraz elinize yapışabilir ..Hamurumuz oldu..şimdi üzerini bir havlu ile örtün
ve buzdolabına bir 15-20 dakika bırakın.Hamurumuz kendini biraz dinlendirsin.
Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın.
Fırın ayarını 175 derece de ısıtmaya başlayın.
Ben mandalinadan biraz büyükçe toplar alarak yuvarladım.Göşterişli ve
doyurucu olsun diye..ama sizler isterseniz şekilli yapın..yada daha küçük
yuvarlaklar yapın.Ama ince olmasın..
Saç örgüsü de yapabilirsiniz mesela..haydi hayal gücünüzü çalıştırın.
Hepsi tepsiye yerleşti sıra geldi yumurta sürmeye..
Yumurta da sürüldü biraz toz şeker serpelim mi ?
Fırınınız ısındıysa verelim fırına ve 20-25 dakika sonunda kocaman ,miss gibi,
pofuduk kurabiyeleriniz hazır..
Bana da yazmayı unutmayın..
Sevgiyle..Afiyet olsun..






0 comments: