EKMEKLER,

Kıymalı Pide ve Yumurtalı Karadeniz Pidesi Nasıl Yapılır.

Şubat 22, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



KIYMALI PİDE

Büyük küçük hepimizin sevdiği,özel günlerde en yakın fırına içini hazırlıyarak 
yaptırıverdiğimiz,hem doyurucu olması hem pratik ikramıyla çokca tercih edilen
pideler,Türk ve Orta Doğu Mutfaklarında yaygın olan yassı bir ekmek çeşididir.
Pide hamurunun üzerine kıyma,kavurma,peynir veya başka malzemeler konarak
fırında pişirildiğinde başlı başına tüketilebilen bir yemek özelliğini taşır.
Pideler hazırlanmasında kullanılan içe ve ait olduğu yöreye göre isimlendirilir.
Kapalı ve açık olarak pişirilen ayrıca bol tereyağlı ortasına yumurta kırılan ve 
Karadeniz Bölgesinde 'yağlı' diye adlandırılan çeşitleri vardır.
Biz evde nasıl olur diye denedik ve başarılı da olduk.Tabi her zaman tercihimiz
odun ateşinde pişen pideler olsa da evde de pek ala yapılabiliyor.
Ben 3 tanesini kıymalı 2 tanesini de çok sevdiğimden Karadeniz yöresine ait
olan bol tereyağlı ve yumurtalı olanı hazırladım.Bu ölçüler bir pidecide yediğiniz,
büyüklükte pide ölçüleri olup 5 adet pide yapılabilecek malzemelerdir.
MALZEMELER:
3.5 su bardağı buğday unu
1 paket toz maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 kahve fincanı ılık su
1 su bardağı ılık su
1,5 tatlı kaşığı tuz
Şimdi hamuru hazırlıyalım ve mayalanması için üzerini bir mutfak bezi ile kapatarak
sıcak bir ortama alarak mayalanmasını bekleyelim.
Hamuru mayalayacağınız kasenize toz mayayı boşaltın,üzerine toz şekeri ve 1/2 fincan
ılık suyu vererek 10 dakika mayayı kabartın.
Kabaran mayaya tuzu ,1 su bardağı ılık suyu ve 3 su bardağı unu ekleyerek yoğurun.
Kasenizin üzerini örterek beklemeye alın.
Gelelim iç malzemelerinin hazırlanmasına;
İÇ HARCI:
300 gr dana kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı biber salçası(evde yaptığınız salçanız varsa kullanın)
1/2 demet maydanoz
1 adet kapya biber
2 kahve fincanı su
tuz
karabiber
kırmızı pul biber
Baharat ve tuz ölçülerini kendinize göre ayarlayın.
İÇ HARCININ HAZIRLANIŞI:
Kuru soğanları çok ince ve küçük doğrayın ve az tuz ile ovun.
Kapya biberin iç çekirdeklerini çıkarın ve küçük halkalar halinde doğrayın.
Maydanozu da ince kıyın.
Soğanlara kıymayı,biberleri,salçayı,maydanozu,tuzu ve baharatları ekleyin iyice
yoğurun.Biraz gevşemesi için suyu ekleyin tekrar karıştırın.Yumuşak bir iç
harç kıymanın pidenin üzerinde azalıp toparlanmasını engeller.
Bu arada hamurunuz iki misline çıktı.Kalan 1/2 su bardağı un ile tezgahın
üzerinde bir kez daha yoğurun.5 adet beze olarak ayırın.Hamurların üzerini
tekrar kapatın kurumasın.
Her bir hamuru hazır pide boyutunda ince açın ve oval olacak şekilde uzatın.
Üçünüde aynı boyutta açtıktan sonra kıyma içini hepsine eşit bölüştürün.
Pidelerin kenarlarını çok kalın olmayacak şekilde bir kat kıvırın.Yağlı kağıt serili
fırın tepsisine yerleştirin.İsterseniz rahat olması açısından hamuru yağlı kağıt üzerinde
açarak tepsiye kolayca aktarabilirsiniz.
Büyük boy fırın tepsisine 3 adet pide tam gelecektir.
180 derece de ısıtılan fırında 20-25 dakika kadar pişirin.Eğer tereyağ seviyorsanız,fırından
çıkınca pidelerin hamur kenarlarını tereyağ ile yağlayın.

Kalan 2 adet hamurumuzla Karadeniz Pidesi yapalım.

1 büyük çorba kasesi dil peyniri ve kaşar peyniri rendesi karışımı
2 yemek kaşığı trabzon tereyağ
2 adet yumurta
Hamurlarınızı bu kez yuvarlak olarak açın ve kenarlarını kıvırarak yükseltin.
Tereyağ ve peynir karışımını yerleştirin.
Tam orta kısmına yumurta kırın ve fırına verin.
Aynı ısıda yumurta pişene kadar fırınlayın.
Nefis Karadeniz Pideleriniz ve Kıymalı Pideleriniz ayran eşliğinde servise hazır..
Bir pazar günü denemeye ne dersiniz ?
Sevgiyle...Afiyet olsun...


.

0 yorum: