ANA YEMEKLER,

Fasulye Pilakisi Nasıl Yapılır.

Şubat 20, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar




FASULYE PİLAKİSİ

Merhabalar,
Fasulye Pilakisinin tarifini yazmadan önce biraz eskiye gidelim istedim.
Çoğu yörede hemen hiç yapılmayan ve bilinmeyen Pilaki ,her ne kadar Türkçe
bir kelime değilse de Osmanlı dönemi mutfaklarında kendilerine önemli bir yer
edinmiştir.
Balkan kökenli olduğu bilinen bu pişirme yöntemi,İmparatorluğun özellikle başkentinde
büyük beğeni kazanmış ve Türk Mutfağının o günden bu güne ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Bir genelleme yaparsak o zamanlar pilakilerin tümünün az su ile çok ağır ateşte uzun
süreli pişirilmeleridir.
Burada istenen yemeğin ana malzemesinin pişme sırasında suyunu bırakıp lezzetini
yemeğin suyuna katması beklenmektedir.
Pilakilerin hemen hepsinde ana malzeme dışında kuru soğan ve maydanoza
rastlanmaktadır.
Günümüz de pilakilerin çoğunda az miktarda da olsa domates kullanıldığı halde,
Osmanlı döneminde ki tariflerde domatese rastlanmaz.
Onun içindir ki bugün de pişirilen pilakilerin suyunun rengi tam kırmızı
değil de turuncu olarak pişirilir.
Yapılan malzemeye göre de farklı baharatlar eklenir.
Biz şimdi günümüz de en iyi pilaki mutfağı olarak bilinen Ermeni Pilakisini
yapacağız.
Detayları ile sizlere anlatmaya çalışacağım.
MALZEMELER:
1,5 su bardağı kuru fasulye
(Pilaki için irice bir fasulye seçmelisiniz,ben Selanik Fasulyeyi seçtim)
1 adet büyük kuru soğan
2 büyük diş sarımsak
2 adet orta boy çekirdeği çıkarılmış domates rendesi
1 adet orta boy havuç
1 adet küçük kapya biber
1 çay bardağı riviera zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı su
ÜZERİNE:
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
Maydanoz
YAPILIŞI;
Kuru fasulyeleri akşamdan bol suda bekletin.
Pilakinizi pişirmeye başlayalım.
Su da bekleyen fasulyeleri tekrar yıkayarak bir tencereye alın ve bol su da
hafif yumuşayacak şekilde haşlayın.Fasulyeler tekrar pişeceği için sadece
gazının çıkması için dağıtmadan diri kalacak şekilde haşlayın ve soğuk sudan
geçirerek süzdürün.
Kuru soğanı yarım ay şeklinde ince doğrayın ve tencereye alın.Zeytinyağ ilavesiyle
orta ateşte kavurmaya başlayın.
Bu arada havucun kabuğunu soyun ve halka doğrayın.Sarımsakları da halka doğrayın.
Kapya biberin iç çekirdeklerini çıkarın ve halka doğrayın.
Kavrulmakta olan soğanlar yumuşamaya yüz tutunca havuçları,biberi ve sarimsakları 
ilave ederek karıştırın.Hepsini birlikte 5 dakika daha kavurmaya bırakın.
Domateslerin çekirdek kısımlarını çıkararak rendeleyin ve ekleyin.
Şimdi soğuk sudan geçirdiğiniz ve süzdüğünüz fasulyeleri ekleyebilirsiiniz.
Tuzunu ve şekerini ekleyerek suyunu verin ve bir kez hepsini karıştırın.
Kapağını kapatarak pişirmeye bırakın.Eğer düdüklü tencere kullanacaksanız
10 dakika pişirmek yeterlidir.
Dediğim gibi fasulyeler dağılmadan pişmelidir.
Ateşin altını kısığa alın ve kapağı kapalı olarak pişmesini sağlayın.
Ağır ateşte lezzetinin çıkmasını bekleyelim.
15-20 dakika içerisinde pilakimiz hazır olacaktır.
Kayık tabağınıza boşaltın ve üzerine sızma zeytinyağ gezdirerek,
maydanoz yaprakları ile süsleyin.
Soğuttuğunuz pilakiniz sofrada yerini alabilir.
Sevgiyle..Afiyet olsun.


0 yorum: