ANA YEMEKLER,

Fava Tarifi,Nasıl Yapılır.

Şubat 20, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar




FAVA

Zeytinyağlılar sıralamasında ilk 5 e girebilecek bir yemek olan FAVA,
bir çok kişinin tadını bile bilmediği bir yemek olması yanı sıra,bazı kesimin de
sofralarından eksik etmediği bir zeytinyağlı yemektir.
Doğrusunu söylemek gerekirse,bizim aile sofralarımızdan da eksik olmaz.
Kıvamı ve yapılışı önemlidir.
Aslında biraz sonra yazacağım tarifinde göreceğiniz gibi az malzeme ve 
çabuk pişirme sonucu ortaya çıksa da bazı ellerden lezzetli olmayabilir.
Sanırım bu da çocukluktan gelen damak alışkanlığı ve el alışkanlığı..
Çoğu yemek gibi Fava'yı da görerek ve tadarak kıvam ayarı yaptıkça,
elimiz alışıyor ve her seferinde daha iyisine ulaşabiliyoruz.Tabı bir de
bu yemeği sevmeyle alakalı bir durum olsa gerek..
Uzun oturmalı sofraların baş köşesinde yerini alan bir zeytinyağlıdır.
Şimdi gelelim hazırlamaya;
MALZEMELER:
2 su bardağı kuru bakla
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
3,5 su bardağı su
ÜZERİNE:
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
1 yemek kaşığı limon suyu
Dereotu
YAPILIŞI:
Kuru baklaları bir kaç sefer yıkadıktan sonra geceden bol su içerisinde bekletin.
Yada en az 4 saat sıcak su içerisinde bırakın.
Suda bekleyen baklaları tekrar yıkayın ve süzdürün.
Düdüklü tencereler çoğu zeytinyağlı yemekler de en çok kullanılan,işlerimizi
kolaylaştıran,benimde en çok tercih ettiğim tenceredir.
Hem pişirme süresi,hem lezzetleri muhafaza etmesi ve özellikle sebzelerin
renklerinin kararmadan pişmesi açısından önemle tavsiye edeceğim sizlere..
Kuru soğanı küçük yemeklik doğrayarak düdüklü tencereye alın ve zeytinyağını
ekleyin.Orta ateşte soğanları kavurmaya başlayın.5 dakika kavurmanız yeterlidir.
Yıkayıp süzdürdüğünüz baklaları ekleyin,karıştırın.
Tuzunu,şekerini,unu ve suyunu vererek kapağını kapatın.
Düdüklü tencereler büyüklük ve model olarak farklılıklar göstereceğinden
ben burada sizlere normal bir düdüklü tencere pişme süresi vereceğim.
Sizler kendi tencerelerinizin ayarlarına göre süreyi ayarlayın.
Ateşi kısığa alalım ve düdüğü kapandıktan sonra 20 dakika pişirelim.
Çok çabuk dibine tutabileceği için kısık ateşte kontrollü pişirmekte fayda var.
Favanız pişti sıcağınla düdüklü tencerenin içindeyken elektrikli ezici ile
pütürsüz olana kadar ezin yada hemen rondoya boşaltarak karıştırın.
Boza kıvamında olan fava'yı soğuk su ile ıslattığınız dikdörtgen borcama
boşaltın.Ya da benim yaptığım gibi rahat servis yapabilmek adına,muffin
kalıplarına boşaltın.
Eğer borcama boşaltırsanız,kare dilimleyin.Muffın kalıplarına paylaştırırsanız,
servis tabağına ters çevirerek süsleyebilirsiniz.
Şimdi Favayı boşalttık ve ilk sıcağı çıkınca buzdolabına bırakalım.
1,5-2 saat sonra fava katılaşacaktır.
Kalıplardan çıkararak servis tabağına yerleştirin.Yada borcamda kare dilimleyin.
Yükseklikleri 3 parmaktan az olmasın.
Üzerlerine zeytinyağ ve limon suyu gezdirin.
Dereotu ile süsleyin.
İşte FAVA servise hazır..
Sevgiyle..Afiyet olsun.

0 yorum: