ANA YEMEKLER,

Kadınbudu Köfte Nasıl Yapılır,Nasıl Kızartılır.

Şubat 19, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



KADINBUDU KÖFTE

Türk Mutfağında önemli bir yer alan köfteler,mutfaklarımızda da bizlerin bir 
nevi kurtarıcısıdır.
Çoğu zaman deep frize'de bekletildiği için,yoğun olduğumuz günlerde,ani gelen 
misafirler olduğunda ve çalışan hanımların hemen imdadına yetişir.
Büyük,küçük herkesin sevdiği bir yemek olduğu için hemen her çeşidini
çok sık yaparız.
En önemli malzemesi et ve kuru soğandır.
Malzeme haricinde leziz pişmesi içinde  odun ateşi tercih edilse de,evlerimiz de
böyle bir imkanımız olmadığından,döküm tavalar da pek ala bu işi görmektedir.
Köfteler hazırlanışları ve ı pişirme tarzlarıyla farklılık arzederler.
Izgara ve kızartma en çok yapılanıdır ve çoğunlukta da en çok sevileni..
Biz bugün Türk Mutfağının belki de en önemli yerine oturan bir köfteyi 
yapacağız.
Çoğu ev hanımı ben onu güzel yapamıyorum dese de biz burada hep birlikte
yapmaya çalışalım.
Malzemeleri tam ve eksiksiz kullanarak ve kızartma işlemini tam kıvamında
pişirdiğimiz takdirde nefis bir KADIN BUDU KÖFTE sofralarınız da hak 
ettiği yeri alacaktır.Yanına en çok yakışanı da patates püresidir.
Haydi o zaman işe koyulalım..
MALZEMELER:
(12 adet)
350 gr dana döş kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı pirinç
5-6 dal maydanoz
3 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
(tuz ve karabiber ölçüleri damak zevkinize göre değişebilir.)
KIZARTMAK İÇİN:
2 su bardağı ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
Kıymanın takribi 100 gr.ayırın ve bir küçük tavaya alın.Kuru soğanı rendeleyerek kıymaya
ekleyin.Kısık ateşte kıyma ile soğanı kavurun.Kıymanın rengi döndüğünde kavurma
işi tamamlanmış demektir.
Ateşten indirin ve köfteyi yoğuracağınız kaseye aktarın.
Üzerine kalan kıymayı ekleyin.Bu arada pirinci haşlayın ve soğuk sudan
geçirerek süzün.
Maydanozları ince doğrayın.
Kıymalara,pirinci,maydanozu,yumurtaların birini,tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun.
Üzerine bir kapak kapatarak buzdolabında bir süre bekletin.
Mandalina büyüklüğünde yuvarlaklar yapın ve yassıltın.Aman ince olmasın.
Kalınlığı bir parmak boyu 8- 10 cm kadar olacaktır.Hepsini aynı şekilde hazırlıyarak
bir tepsiye dizin.Köfteleri şekillendirirken elinizi soğuk sudan geçirirseniz iyi olur.
Köftelerimiz şekillerini aldı;o zaman bırakalım biraz daha buzdolabında beklesin.
Sofraya oturmaya yakın kızartmaya geçebiliriz.
Gerçi Kadın budu köfteler hem sıcak ,hem soğuk olarak rahatlıkla yenir..
Siz nasıl tercih ederseniz kızartma işini ona göre ayarlayın.
Eğer boş zamanlarınızda hazırlıyarak deep freze atayım,acil durumda 
işime yarar diyorsanız,tepsi içinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun.
Donan köfteleri tepsiden çıkararak buzdolabı poşetlerine doldurun ve tekrar buzluğa..
Etlerinizi besin değerleri açısından,kasaptan aldığınız gün ,yapacağınız yemeklere göre
tasnif ederseniz mutfakta işleriniz kolaylaşacaktır.
Köftelerde aynı gün hazırlanarak buzlukta yerlerini aldıklarında,elinizin altında,
acil durumlarda işinizi görecektir.
Şimdi gelelim tekrar köftelerimizi kızartmaya;
Unu bir tabağa alın.Kalan 2 yumurtayı geniş bir kaseye yada çukur bir tabağa
kırarak çatalla çırpın.
Derin bir tavaya ayçiçek yağınızı alarak orta ateşte kızdırmaya başlayın.
Kadın budu köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda,sık çevirerek
kızartın.Yumurta köftelerin yanında etekler yapacaktır.Bu kadınbudu köftemizin
özelliğidir.
Kağıt havlu serili bir tepsiye kızarttığınız köfteleri dizerek fazla yağlarının çekmesini
sağlayın.Daha sonra servis tabağına alın ve yanına koyacağınız patates püresi
ile sevdiklerinizle paylaşın.
Sevgiyle..Afiyet olsun...


0 yorum: