ANA YEMEKLER,

KAYSERİ YAĞLAMASI (ŞEBİT) TARİFİ

Şubat 28, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar




KAYSERİ YAĞLAMASI
(ŞEBİT)

Kayseri Mutfağının bu çok sevilen lezzetini yazacağım sizlere..
Bizim evde de sevilen bir yemek olan Şebit ara sıra sevilerek yeniyor.
Gerçi sarımsaklı yoğurt nereye girse güzelleştirir diyenlerdeniz.
Mantıyı da sevdiğimiz için bu yemekte masamız da çok sık olmasa da 
yerini alıyor.
Eğer sizlerde aynı düşüncede iseniz denemeye değer..
Hem doyurucu,hem tek çeşitle bir övün..çünkü yanında başka
birşey yenmiyor.
Yada sadece yeşil salata ve söğüş domatesler yeterli oluyor.
Şimdiden kolay gelsin diyorum..,

MALZEMELER:
LAVAŞLAR İÇİN:
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
4-4,5 su bardağı un
KIYMALI HARCI
500 gr dana kıyma
2 adet kuru soğan
5-6 adet köy biberi
3 adet domates
1 yemek kaşığı domates + 1yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı su
tuz
karabiber
ÜZERİNE:
1 büyük çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI:
Hamuru hazırlamak için ,hamuru yoğuracağınız kaseye mayayı,şekeri ılık suyun 1/2 
bardağını karıştırın ve 15 dakika mayanın kabarmasını bekleyin.Maya kabarınca diğer 
malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurun.Üzerini örterek sıcak bir ortamda hamuru mayalandırın.
Hamuru mutfak tezgahına alarak tekrar yoğurun ve mandalina büyüklüğünde toplar
halinde yuvarlayın.Yemek tabağı büyüklüğünde açın.Teflan tava da yada saç'ta lavaşları
arkalı önlü pişirin..
Lavaşlarınızı bir mutfak örtüsünün içinde kapalı olarak bekletin.
Kıyma harcı için;Kuru soğanları küçük doğrayarak zeytınyağ ile birlikte geniş
bir tencere de kavurmaya başlayın.
Biberlerin çekirdeklerini çıkararak halka doğrayın.Domateslerin kabuklarını soyun
ve küp doğrayın.
Kavrulan soğanlara kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.Tuzunu ve karabiberini
ekleyin.Şimdi sıra geldi biberlere onlarıda ilave ederek karıştırın.Ve domatesleri ekleyebiliriz.
Domates ve biberler yumuşayınca salçalarını ekleyebiliriz.
5 dakika hepsi birlikte kaynasın.
1 su bardağı suyunu ekleyerek 5 dakika daha pişirin.Biraz suluca bir harc olacak.
Lavaşlarınız soğuduysa her kata kıyma harcı yerleştirerek kat kat yerleştirin.
Takribi 12 kat yerleştirmek uygun oluyor.
İster 4 parçaya isterseniz ortadan ikiye bölerek,üzerine sarımsaklı yoğurt,
dökerek servis yapabilirsiniz.Bir başka alternatif olarak hamuru çatalla
çevirin ve sarımsaklı yoğurda batırarak yiyebilirsiniz.
Keyfini çıkarın.
Afiyet olsun..
Sevgiyle...

0 comments: