helvalar,

HELVA'NIN TARİHÇESİ VE İRMİK HELVASI TARİFİ

Şubat 27, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar


İRMİK HELVASI

Helvanın tarihine şöyle bir bakacak olursak,Türkiye de ve pek çok Orta Doğu
ülkesinde yaygın bir tatlıdır.
Farklı ülkelerde ,farklı bir çok çeşidi vardır.
Türk Mutfağın da özellikle un ve irmik helvası olarak yapılmaktadır.
Türkiye de gelenek ne göreneklere göre bir çok günde yapılarak eşe dosta dağıtılır.
Helva;Arapça kökenli olup,tatlı,şirin,güzel anlamlarına gelen ''HULV kelimesinden
gelmektedir.Helvanın dünya da ilk yapıldığı bölge Orta doğu ve Balkan ülkeleri 
olarak bilinmektedir.
Türk,Arap ve Yahudi toplumlarının yaşadıkları her yerde helvayı görmek mümkündür.
Türklerin helvayla tanışmaları,İslamiyeti kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla
başlamıştır.
Bir insanın doğumundan başlayıp ölümünden sonra bile onun adına yenmeye devam
edilen tek şey helvadır.
Günümüz Türk toplumun da helva,ölü evinde cenazeden sonra dağıtılıp,yenilmesine
rağmen Osmanlı Sarayın da bu düşünce tam tersidir.
Saray da helva keyfin,sevincin,bilimin,kültürün,şiirin,şarkının,tanışmanın,kutlamanın,
haremde ki doğumun,veliaht şehzadenin tahta geçişinin,savaşta zafer kazanmanın
şerefine pişirilip yenen bir tatlıdır.
Saray da pişirilen helvalar çeşitlilik bakımından oldukça zengindir.Ana malzemesi
un,yağ ve şeker gibi düşünülse de harcına katılan baharat ve kuru yemişlerle 
yapılan helvanın tadı ve adı değişmektedir.
Şimdi gelelim günümüze ve bugün bizlerin evler de genelde yaptığımız
irmik helvasına..her yöre ana malzemeyi aynı kullansa da,farklı pişirme tarzları,
farklı damak zevklerine göre el alışkanlığıyla hazırlar helvayı..
Bu tarifte benim yaptığım tarif..Çok beğeniliyor..Resim de gördüğünüz gibi..
İşte malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
3 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
3 dolu yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
YAPILIŞI:
Şerbeti için süt ve toz şekeri genişçe bir kaseye alın ve el çırpıcısı ile 
karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.Sütünüz ılık olursa daha çabuk
şeker eriyecektir.Ben şerbeti pişirmiyorum sadece ılık süte şekeri ekleyerek
çırpıyorum.Şerbeti hazırlıyarak bir kenara alın..ve helvayı kavuracağınız 
tencereyi ocağın üstüne yerleştirin.
Tereyağını alarak orta ateşte yakmadan eritin ve akabinde irmiği ekleyerek,
devamlı karıştırarak kavurmaya başlayın.Ateşiniz yüksek olmasın ağır ağır 
kavrulan irmik kendini çok güzel bulacaktır.Ve kokusunu çıkararak
şerbeti çekerken güzel demlenecektir.
Ağır ağır kavrulan helvanız çok lezzetli olacaktır.Bu esnada 
zeytinyağını da ekleyerek biraz gevşetin.
Şimdi fıstıkları da ilave ederek kavurmaya devam edin.
Fıstıklar pembeleşmeye başlayınca ,irmikte kokusunu vermeye başlayacaktır.
Ateşin altını iyice kısarak sütlü şerbeti yavaş yavaş dökmeye başlayın.
Tencerenin kapağını kapatın ve şerbetin çekmesini bekleyin.
Şerbeti çekince tencerenin kapağını bir kez açın ve tekrar kapatın.
1/2 saat demlendirin.
Zevkinize göre servis tabağına alarak ikram edebilirsiniz.
Ben en küçük ölçüyü yazdım,sizler arttırarak kalabalıklar için rahatça hazırlıyabilirsiniz.
Mis gibi tereyağ kokusu ve lezzetiyle helvanız hazır..
Sevgiyle..Afiyet olsun..



0 yorum: