sütlü tatlılar,

TRİLEÇE YAPIMI-İNCİR SOSLU

Şubat 26, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



İNCİR SOSLU TRİLEÇE

Balkanlardan günümüze tekrar giriş yapan bu nefis lezzeti paylaşacağım sizlerle..
Geçtiğimiz yıl hemen her yerde neredeyse TRİLEÇE yemek moda haline gelmişti.
Kim nerede daha güzel ve gerçeğine yakın yapıyor konuları gündemdeydi.
Arnavutça 'da ''TRİLEGE'' diye anılan tatlı bizde de diğer ülkeler de olduğu gib
TRİLEÇE adıyla giriş yapmıştır.
Tatlı orijinalinde inek,keçi,manda sütü karıştırılarak yapılmakta iken,1930'lardan
sonra sanayileşme ve kentsel dönüşüm nedeniyle işlenmiş süt ve krema ile hazırlanmaktadır.
Balkanlara ait bu lezzet artık tüm Kuzey Akdeniz de rağbet görmeye başlamıştır.
İspanya da ''TRES LECHES ''-üç süt olarak adlandırılmış,Latin Amerikada da,
aynı isimle adlandırılmıştır.
Balkanlar da hazırlanan Trileçenin şerbeti aslında üç sütün karışımından çok,üç süt kremasının
yani koyultulmuş süt dediğimiz CONDENSED MİLK olarak yapılmış olmasıdır.
Trileçe üç ayrı işlemin sonucu meydana çıkmaktadır.
Keki,şerbeti ve sosu..
Gerçek sosu karamelli olsa da günümüz de çeşitli soslarla hazırlanmaktadır.
Benimde bugün tarifini vereceğim TRİLEÇE gerçek Balkan Mutfağından
bir tarif olup,sosunda bir değişiklik yaparak,biraz da inciri yakıştırdığımdan,
sosunda incir kullanmış olmamdır.Umarım sizlerde severek yaparsınız.
Trileçe pandispanyasının en büyük özelliği,yumuşak ve göz göz bir pandispanya
olması ve her bir göze şerbetin dolmasıdır.
Başlayalım o zaman yapmaya;Malzemeleri hazırlamakla işe girişelim.
HAMURUN MALZEMELERİ:
4 adet yumurta
8 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı irmik
6 yemek kaşığı un
1/2 kahve fincanı su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
YAPILIŞI:
Yumurtaları beyazları ve sarılarını ayrı kaplara ayıralım ve yumurta beyazlarını
kar haline gelene kadar çırparak bir kenara alalım.
Diğer kasede ki yumurta sarılarına toz şekeri ekleyerek mikserle çırpalım,
suyu ekleyerek şekerin kolayca erimesini sağlayalım.Şeker eriyince irmiği,elekten
geçirilen un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
Bir mala yardımıyla bu karışıma kar halinde çırptığımız yumurta beyazlarını,
üç seferde ve havasını kaçırmadan ,aşağıdan yukarıya doğru çevirerek yedirin.
Dikdörtgen borcamı yağlayın ve unlayın.Fazla gelen unu silkeleyin.
Trileçenizin hamurunu borcama boşaltalım ve mutfak tezgahına üç kez
vurarak hem eşit dağılımını hemde içinde ki havanın çıkamsını sağlayalım.
Fırınınızı 160 derece de ısıtın ve ısınan fırına vererek 40 dakika üzeri
pembeleşene kadar pişirin.Fırından çıkardığınız pandispanyayı 20 dakika 
ılımaya bıraktıktan sonra şerbetini verelim.
Şimdi ŞERBETİNİ HAZIRLIYALIM:
4 su bardağı süt
1 yemek kaşığı süt tozu
1 su bardağı toz şeker
200 ml.krema
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri bir kase içerisine alalım ve el çırpıcısı ile şeker eriyerek
köpük köpük olana kadar çırpalım.
Fırından çıkan TRİLEÇE'yi 20 dakika beklettikten sonra şerbetini verelim.
İNCİR SOS:
10 adet taze incir
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı su + 1 kahve fincanı su
YAPILIŞI:
İncirlerin kabuklarını soyalım ve rondodan geçirerek püre haline getirelim.
Bir tavaya alarak içine 1 kahve fincanı su ekleyelim orta ateş üzerinde karıştıralım.
Şekerini ekleyerek karıştırmaya deva.m edelim.Bu arada küçük bir kase içinde 
nişasta ile 1 yemek kaşığı suyu karıştırıp ,nişastanın açılmasını sağlayalım.
Ateş üzerinde olan incir karışımına nişastayı ekleyerek kıvam almasını sağlayalım.
5 dakika sonra ateşten indirerek soğutalım.
Şerbetini verdiğiniz TRİLEÇE'yi buzdolabına alarak dinlendirin.
Daha sonra sosunu dökerek tekrar buzdolabına kaldırın.
Servis yapacağınız zaman kare dilimleyin ve üzerine birer dilim incir,
istenirse yanına bir ceviz yerleştirerek servis yapabilirsiniz.
Sevgiyle..Afiyet olsun..

0 yorum: