hamur işi,

PROFİTEROL TARİFİ VE YAPILIŞI

Mart 04, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar




PROFİTEROL

Profiterol denilince top şeklinde ki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstüne 
eritilmiş çikolata yada çikolata sos dökülmüş bir tatlı aklımıza gelir.
Şöyle bir geçmişine bakalım dersek;isminden ötürü Fransız tatlısı gibi gelir,
oysa adı Fransızcadan gelmektedir.Fransızca açılımı da tatlıyla hiç alakalı olmasa da..
Bilinen ise,1910 Arnavut doğumlu Luca Zgonidis ,İstanbula 15 yaşında gelir.
Babasının ölümünden sonra pastacı çıraklığı yapmaya başlar.Mesleğin inceliğini
Tokatlıyan ve Park Otel'de öğrenir.Sonra 4 ortak Tepebaşında bir binanın bodrum
katında pastacılık yapmaya başlarlar.İki ortak bir pasta dükkanı açmaya karar verir.
1940'ların parasıyla 45 bin TL.hava parası vererek İstiklal Caddesinde ki
İNCİ PASTANESİ'ni açarlar.
İlk günler çok zorluk çekerler,ancak ucu ucuna kar'sız kurtarırlar,daha sonra
kendileri bir şey icat edip,bir de isim uydurunca çok iyi tutar..
Anlıyacağınız Profiterolun kendisi de adı da uydurmaca..
Ama Türkiye de Profiterol denince herkesin aklına İnci Pastanesi gelir..
Onun lezzetini hiç bir yerde bulamazsınız.
Her ne kadar o lezzeti veremesekte yazacağım tarifle sizlerde sevdiklerinizle
paylaşacağınız bu tatlıyı rahatça yapabilirsiniz.
İşte Malzemeler:
Üç aşamalı olan tatlımız önce hamuru sonra iç kreması en son da üstüne dökeceğimiz
çikolatalı sos ile tamamlanıyor.
HAMUR İÇİN.
100 gr tereyağ
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
İÇ KREMA:
1 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
ÜST KREMA:
1 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı tereyağ
100 gr çikolata
ÖNCE HAMURUNU HAZIRLIYALIM VE SOĞUTALIM.
Bir tencereye su,tereyağ,tuz ve şekeri alın orta ateşte yağın erimesini sağlayın.
Yağ eridiği zaman su da kaynayacaktır.Kaynayan suya unu ekleyerek hızlıca karıştırın.
Un ile kaynayan su hemen toparlanacak ve tencereye yapışmıyan bir hamur olacaktır.
Ateşten indirin ve tahta bir kaşıkla güzelce karıştırın.Ilınınca yumurtalarını birer birer,
hamura yedire yedire ekleyerek karıştırın.Pataşu denilen bu hamur bir çok tatlı yapımında da
kullanılır.
Şimdi hamurumuzu ister krema torbasına yerleştirerek cevizden biraz küçük olacak şekilde,
isterseniz bir tatlı kaşığı ile toplar yaparak aralıklı olarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine 
yerleştirin.En önemli özelliği fırında pişirme süreleridir.Uzun ve kısık ateş dediğimiz şekilde pişmesi ve dış kısmının sert bir kabuk içinin boş olması için fırının içinde soğuması gerekmektedir.
180 derece de ısıtılmış fırında 35 dakika  pişirin ve fırını kapattıktan sonra ,fırın kapağının arasına
bir tahta kaşık koyarak 20 dakika fırın içinde soğutun.
Bu arada iç kremasını hazırlıyabiliriz.
Bir tencereye Sütü,toz şekeri,unu vanilyayı alın ve karıştırarak,orta ateş
üzerinde pişirin.Koyu bir kıvam alınca ateşten indirerek tereyağ ekleyerek 5 dakika
mikserle çırpın.Soğumaya bırakın.İyice soğuyana kadar bekleyin.
Soğuyan hamurlarınızın içini kremayla doldurun.Ve servis tabağına üst üste dizin.
En son üzerine dökeceğimiz ÇİKOLATA SOS
1 su bardağı toz şeker,süt ve nişastayı bir kaseye alın ve iyice karıştırın.
Orta ateş üzerine alarak ve devamlı karıştırarak yoğun bir kıvam almasını sağlayın.
Koyulaşan kremayı ateşten indirin ve çikolata ile birlikte tereyağ ekleyerek,
mikserle pütürsüz olacak şekilde 5 dakika çırpın.
Mikserle çırparken ılınacaktır.İyice soğutmadan tatlının üzerine dökmeyin.
Çikolata sosunuz soğudu değil mi ?
Şimdi üst üste dizdiğiniz topların üzerine çikolata sosu boşaltabilirsiniz.
Biraz da fıstık tozu serpin..nefis olacak..
Haydi o zaman evdekileri sevindirin.
Afiyet olsun..
Sevgiyle...

0 yorum: